Met nog een nagekomen release over wat de gevolgen zijn als je liefdesrelatie eindigt en als je liefde ontvangt om deze accepteren, is het toch even stof tot nadenken. De liefde wordt bij deze twee singles van alle kanten bekeken. Bij de ene single is het direct duidelijk omdat die in de Nederlandse taal is en de ander heeft een onmiskenbaar donkere laag en is Engelstalig.

Plancktoon

Zelfreflectie op einde liefdesrelatie

Het is hoe je het ziet aankomen, maar het eigenlijk niet wil zien. Het is de metafoor gebruiken van struisvogels die de kop in het zand steken en even doen alsof de wereld er even niet is.

Het Nederlandstalige duo Plancktoon met bindingen uit de regio Leiden en Noord-Holland laat weer van zich horen met de single Zo Dom Zijn. Het gaat bij Plancktoon niet alleen maar over de liefde, maar ook over het einde van een liefdesrelatie en waar zelfreflectie een belangrijk onderdeel is. Kortom het is iets waarbij je jezelf voor je hoofd kunt slaan bij zoiets. De intro van het liedje kondigt het al aan: onrust, boosheid, frustratie. Bevestigd door de indringende eerste zin van Plancktoon-zanger en liedjesmaker Casper Berkhout. ,,Ik wil het beter niet weten. Beter van niet", zingt Casper op het lied. De liedtekst verraadt niet veel van wat er nou precies is misgegaan in deze relatie. Maar uiteindelijk wordt het wel iets duidelijker: "Je was al weg toen je er nog was. Ik zag je ogen die niet logen. Maar ik sloot de mijne, ik was blind".

Een universeel thema, dat al snel als cliché kan worden gezien; een platgetreden pad. Maar als het om clichés gaat, heeft Plancktoon een duidelijk standpunt. ,,We vermijden ze, of we omarmen ze op een zo smaakvol mogelijke manier. We hebben altijd erg veel lol als we met dit soort dingen aan het spelen zijn", zegt liedjesmaker en producer Freerk van Oudheusden.

Beiden heren zijn behoorlijk productief en Zo Dom Zijn is alweer de negende single na het verschijnen van hun debuut-EP Roze Op Blauw uit 2022. Intussen heeft het duo ook de stap gemaakt van studioproject naar een live act, met extra ondersteuning van een drummer en een gitarist. Uit alles blijkt dat Plancktoon een blijvertje is, met een heel eigen geluid.

MORÈL

Het accepteren van ontvangen liefde

MORÉL maakt alternatieve pop voor outcasts en daar is niets teveel mee gezegd. Ze is een verkennende songwriter die liedjes schrijft op basis van persoonlijke ervaringen in haar leven om anderen te helpen begrijpen. Daarmee laat ze een nieuw geluid zien in de muziekscene en dat is er één van modern en toch terugkerend naar muziekgenres uit het verleden, met slechts een vleugje inspiratie uit oosterse muziek. MORÈL is poëtisch, scherp en rebels. Ze neemt je mee op de reis van anders zijn met haar opzwepende liedjes naar zelfacceptatie.

Met haar eerste single laat MORÈL een donker geluid horen. Het is waar ze bij zichzelf iets afvraagt, maar de kern van haar debuutsingle If I Would Be A Man is er één waar MORÉL beschrijft over de strijd om de liefde die je ontvangt te accepteren. Op de single If I Would Be Man zelf drukt ze haar angst uit in om mensen te verliezen als ze haar ware innerlijke zelf zal laten.

De debuut EP Ophidian zal in maart van het volgende jaar het levenslicht gaan zien. Ook daar zullen een aantal thema’s worden besproken die in het verlengde liggen van de eerste single die MORÉL nu uitbrengt.