Meteorologen sluiten in augustus de zomer af, maar de zomer loopt op de kalender nog een klein stukje door. In augustus staat Ashanti op, levert MoonUnit de single 'Loud' af en zwemt Gentle Jim er ook nog even tussendoor met zijn album ‘On The Road’. Vooral Gentle Jim is opvallend, want de oplettende muziekliefhebber weet dat dit een zijproject is van Luc Schouten en die kennen we nog van Pony Machine waar meer de jazz invloeden te horen zijn.

Ashanti bewandelt avontuurlijke weg

Rustpunt vinden met ‘Thuishaven’

Ashanti Lavooij is een 23 jarige zangeres, danseres, actrice en zangdocent en komt uit Middelburg. In 2020 studeert Ashanti af aan de Frank Sanders Akademie voor Musical en Muziektheater. Sindsdien ben ik actief als actrice, zangeres en theatermaker. Op haar eigen website vertelt Ashanti wat ze al heeft gedaan, zoals het meespelen in Doornroosje de Musical. ,,Daarnaast speel ik in veel producties van Van Hoorne Entertainment en in mijn eigen muziektheatervoorstelling 'De Zolder van Leliegracht 6'”, vertelt ze verder. Het is niet alleen zang- en musicaltheaterlessen die Ashanti voor kinderen geeft, ze verlegt haar eigen muzikale grenzen.

Muzikale verbreding van de horizon

Schrijven van Nederlandstalige songs

Dat verbreden van haar eigen muzikale horizon doet ze door popmuziek te schrijven in haar eigen taal. Het bewijs levert ze met een prima Nederlandstalige single Thuishaven. Het liedje is ontstaan toen ik een liedje wilde schrijven over mijn geboorteplek, Middelburg. Daar heb ik 17 jaar gewoond en ken ik als geen ander. Nu woon ik al bijna 6 jaar in Amsterdam, maar altijd als ik terug ben in Zeeland voelt het als thuiskomen”, vertelt Ashanti over Thuishaven. De single moet herkenbaar zijn voor mensen die datzelfde gevoel hebben. Het moet universeel zijn. Ze heeft Thuishaven echt vanuit haar gevoel geschreven, maar toch hoor je enkele verwijzingen van Zeeland erin terug. Maxime Oostenbrink (Voyou) heeft de muziek gemaakt en samen met hem heeft Ashanti de tekst verder gefinetuned.

MoonUnit

Toegankelijke New Wave met flinke elektro invloed

Uit Noord-Holland heeft MoonUnit afgelopen maand de single Loud uitgebracht. Nieuw is MoonUnit niet, want in 2018 hebben ze hun bescheiden EP Jeanny uitgebracht. Met die EP heeft het tweetal wel de basis gelegd voor wat het tweetal nu is geworden. Dit jaar hebben Merijn en Auke een nieuwe EP gemaakt waarbij Bram Bol en Ben Bakker een onderdeel zijn in het productieproces. Volgens MoonUnit met frisse sounds, beukende synths, rock attitudes en dansbare hits die de weg vrij maakt voor een nieuw muzikaal avontuur. Toch is MoonUnit niet begonnen als tweetal. in 2016 is het ooit gestart als power trio met drummer Sjors Ooteman waarbij de band zich vooral richt op het maken van liedjes geïnspireerd op Kings of Leon, Foals, The Police en Arctic Monkeys. Maar MoonUnit blijkt meer dan alleen een power trio met drums, gitaar, bas en zang. Naast ballads met diepzinnige teksten ligt de focus ook op dikke beats, synthesizers, drumsolo’s en invloeden uit de New Wave periode. Zelf vindt MoonUnit dat ze een energieke, dansbare ervaring voor zowel oor als oog maken.

Gentle Jim

Instrumentaal zijstapje van Pony Machine’s Luc Schouten

Als de naam Pony Machine valt, klinkt dat voor veel muziekliefhebbers bekend in de oren. Vorig jaar heeft dat debuutalbum Ordinary Things de nodige aandacht gekregen bij 3 voor 12 Noord-Holland. Waar daar nog de jazz invloed behoorlijk in terug is te horen, is dat bij zijn zijproject Gentle Jim wel anders. Op On The Road is het één en al instrumentaal met de nodige soundbites, maar ook ritmeboxen is een beproefd middel. Hoewel Luc niet helemaal zwijgt want de menselijke stem is toch terug te horen op het album. Luc is met Gentle Jim niet over één nacht ijs gegaan, want voordat hij dit album heeft uitgebracht, is daar de nodige tijd aan voorafgegaan. ,,Ik heb de afgelopen twee jaar muziek geproduceerd onder de nieuwe naam 'Gentle Jim' en vond het tijd om een ​​album uit te brengen", zegt hij over On The Road. Is het dan toch geen zijproject? Misschien niet, want de muzikale wegen zijn soms ondoorgrondelijk.