Afgelopen zaterdag heeft in de Tolhuistuin het optreden Music Is Warming Up plaatsgevonden. Dit optreden was onderdeel van het Warming Up Festival 2022 in de Tolhuistuin en andere locaties in Amsterdam-Noord. Het programma van 26 tot en met 30 oktober zit vol muziek, kunst, talks en theater, allemaal om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis!

Knusse sfeer met zitzakken

Energieke Tape Toy laat publiek dansen

Wanneer je de zaterdagavond de clubzaal in loopt, is er een knusse sfeer, zitzakken op de grond en dim licht. De documentaire film ‘Overheated’ met Billie Eilish staat aan op grote tv schermen en mensen liggen in de zitzakken toe te kijken. Wanneer de film eindigt komt Sagid Carter naar voren. De zitzakken worden uit de weg gehaald en Sagid kondigt Tape Toy aan, de eerste band van de avond. 

Tape Toy laat even op zich wachten, “de gitarist moest even plassen”, maar eenmaal op het podium zijn ze meer dan enthousiast om te beginnen. Roos, de frontman van Tape Toy, zegt dat ze al een tijdje niet gespeeld hebben. Dat voelt in het begin even onwennig, maar eenmaal op gang zijn ze niet te stoppen. Vele liedjes van hun nieuwe album Honey, WTF komen voorbij. Als grande finale de single Dive Deeper. Bij het laatste nummer duikt Tape Toy dieper. Knallende gitaren, energieke drums en een lekkere synthesizer als catch er doorheen. De energie spat er vanaf en het publiek danst mee.

Artiesten en muzikanten kunnen een rol spelen in de klimaatcrisis

Veelzeggende boodschap in NO MUSIC ON A DEAD PLANET

Na het optreden van Tape Toy nodigt Sagid Frederike Berendsen van Music Declares Emergency en Aniek Moonen van Jonge Klimaatbeweging uit om op het podium te komen voor een panel. Frederike en Aniek vertellen ons hoe artiesten een rol kunnen spelen in de klimaatcrisis door hun podium te gebruiken om mensen, en met name de politiek, duidelijk te maken om actie te ondernemen. De muziekindustrie is niet de meest vervuilende, maar wel een van de meest zichtbare industrieën. Precies daar moeten artiesten gebruik van maken. In de hal naast de clubzaal staat een kraampje waar mensen een verklaring kunnen tekenen van Music Declares Emergency en worden er plaktattoos uitgedeeld; de boodschap is duidelijk: ‘NO MUSIC ON A DEAD PLANET’.

Activistisch optreden van Sophie Straat

Mannelijke politici veroorzaken problemen

Sophie Straat is de tweede artiest van de avond. Ze komt het podium op, zonder setlist (die is kwijt) en met een geleende gitaar van Tape Toy. Echter maakt dit niks uit, de energie is hoog en als iemand een zaal kan meekrijgen is het Sophie Straat. “Wat heeft de klimaatcrisis te maken met de woningnood?!”, vraagt Sophie aan het publiek. “Inderdaad, Kapitalisme!” De Amsterdamse volkszangeres zet het lied ‘De Pijp’ in. “En nog een probleem van de klimaatcrisis: Mannen!” Misschien kunnen de mannen in de Tweede Kamer er iets aan doen? Voor haar laatste nummer, een cover van André Hazes, nodigt ze Roos (van Tape Toy) uit om mee te doen op het podium. 

Future Husband zorgt voor zwoele en rustige afsluiting

Publiek laat planeet niet vallen

De laatste artiest van de avond is Future Husband. Een zwoele en rustige afsluiter van de avond, met gedimde lichten. Tijdens het lied Ritual, een luchtige indiepop track, zweeft er een grote lichtgevende opblaas planeet over het publiek. De planeet vliegt door de kamer heen en weer, maar het publiek houdt hem in de lucht. Het is geruststellend dat dit publiek onze planeet in ieder geval niet laat vallen...

Check Music Declares Emergency voor meer informatie en om de petitie te tekenen.