In de rubriek ‘Even inchecken’ checken we in bij de leukste Noord-Hollandse acts van dit moment! Niet per se met een harde reden, maar omdat we gewoon op de hoogte willen blijven van waar deze volgens ons toffe acts zich mee bezig houden. Met als kern, waar kom je vandaan, wat vind je belangrijk en waar ga je heen? Deze editie checken we in bij XILLAN.

XILLAN is songwriter en artiest, geboren in Suriname en wonend in Amsterdam. Met vlieguren als zowel leadzanger en backing vocalist heeft hij o.a. in de Melkweg, Ahoy, de Ziggo Dome, op Lowlands, North Sea Jazz en Eurosonic Noorderslag gestaan. Opgegroeid tussen twee werelden, verkent hij met zich mee gebrachte verhalen. De uitkomst in de vorm van de EP “Crowning Gods” is net uit. Deze mix maakt XILLAN een popartiest die niet te veel in hokjes wilt denken, maar een rijke diversiteit onder de parapluterm Alternative Pop wilt omarmen. 

Hoe zou jij jouw muziek omschrijven?
“Ik heb er veel over nagedacht en ik denk dat ik voor Alternative Pop ga. Dat is zo een fijne ‘umbrella’ term. Zelf luister ik naar veel verschillende soorten popmuziek, wat allemaal samenkomt als ik aan het schrijven ben. Ik wil niet één bepaald soort genre neerzetten. Alternative Pop geeft me de vrijheid om én mijn r&b invloeden, én mijn indie invloeden én mijn hiphop invloeden bij elkaar te brengen. Per project kies ik mijn lens. Een deel van de nummers op mijn nieuwste EP is bijvoorbeeld geschreven met mijn collectief KOWNU. Kownu betekent ‘koning’ in het Surinaams. Daarbij heb ik mijn Surinaamse roots gebruikt als inspiratie, maar ik wil niet per se Fusion muziek maken. In de transformatie moet het iets nieuws worden en het doel was om iets te maken wat anders is. De kern van wat wij deden is een zoektocht naar ‘hoe maken we iets wat niet te benoemen is onder één genre’, dat bedoelen we met die lens. Maar, er is wel een rode draad. De rode draad is dat ik bezig ben met het verkennen van mijn identiteit. Je werk is een soort van jouw dagboek, met thema’s en concepten en de kern daarvan zit in de lyrics. Alles daaromheen is een manier om het tot leven te brengen.”

Waar haal jij jouw inspiraties vandaan?
Mijn muzieksmaak is vrij eclectisch. Mijn grootste inspiratiebronnen zijn Frank Ocean, Solange, John Mayer, Nina Simone, Beyonce, James Blake. Het gaat veel kanten op, maar wat ze allemaal gemeen hebben met elkaar is dat hun albums zo conceptueel zijn dat het eigen werelden zijn. Lyrics is waarop mijn muzieksmaak staat. Als ik een nummer luister waarbij ik het zelf anders gezegd zou hebben, dan luister ik het al niet meer. Mijn helden zijn heel goed in werelden creëren die synoniem staan voor hun als artiest én ze kunnen hun verhaal zo goed vertalen naar woorden, dat het mij triggert om dat ook te willen kunnen. Elk van mijn helden heeft een risico genomen. Ze hebben keuzes gemaakt die niet iedereen in hun fanbase leuk zou vinden, maar zetten gewoon neer wat ze neer willen zetten. Ik respecteer dat, omdat ik het begrijp. Het maakt niet uit op welk niveau je bezig bent als artiest. Als je durft te kiezen voor iets waar je in gelooft als persoon en niet per se op een trend inspringt voor die ene hit, dan respecteer ik dat.”

Zijn er bepaalde onderwerpen die je urgent vindt en waarover je het hebt?
“Veel van mijn werk gaat over mijn identiteit als zwarte queer man. Ik kom uit Suriname, woon zes jaar hier en haal veel inspiratie uit de gedeelde geschiedenis tussen de twee landen. Deze dingen bepalen mijn perspectief op mijn wereld. We zitten in een tijd waarin we meer zijn gaan luisteren naar elkaar. Waarin andere perspectieven op de geschiedenis worden belicht. Dat er andere helden zijn, die eerst niet werden gezien als helden en geen podium hadden, maar dat nu wel krijgen. Deze verhalen inspireren mij heel erg. We moeten die vertellen, vooral gericht op de toekomst. We zitten op een mooi punt dat we door hebben dat we in een multiculturele samenleving zitten en dat die identiteit veel meer vorm krijgt. Muziek is één van de mooiste middelen om die identiteit te helpen bouwen.”

“Het is ook belangrijk dat ik mijn Q-identiteit meeneem in mijn muziek. Toen ik opgroeide, had ik zelf geen voorbeelden. Vooral niet van jongens die zowel zwart als queer zijn, zoals ik. Frank Ocean was de eerste waarin ik mij herkende en natuurlijk heb je nu Lil Nas X en verschillende andere artiesten die werken aan ‘de weg’. Maar het is belangrijk dat die verhalen geen uitzondering meer zijn, maar dat ze een volwaardig deel worden van de popcultuur. Ik denk dat er veel aandacht is voor de ontwikkeling van een ‘nieuwe identiteit’, waarbij ruimte wordt gemaakt voor queer muzikanten en black music. De zogenaamde hokjes vervagen.”

Op welke manier komen jouw inspiraties en de onderwerpen waarmee jij je bezighoudt terug in je muziek?
“Sowieso in mijn lyrics. Door het delen van mijn verhaal en door het halen van inspiratie uit andere verhalen die ook een podium verdienen. Maar ook door wat ik eerder zei, via het willen bijdragen aan de creatie van een nieuwe muziekstroming of een nieuw perspectief op muziek als het gaat om genres. Het genre overschrijdende, dat staat in één lijn met de ontwikkeling van de multiculturele progressieve samenleving. Met het oog op de toekomst. We leren nu heel veel over de geschiedenis, over hoe die in elkaar zit, en de belangrijkste vraag is; waar willen we heen? Het feit dat ik een lied over de slavernij schrijf en daar moderne synthesizers aan toevoeg. Die symboliek is van toepassing op hoe ik werk en wat ik wil maken. Ik wil bijdragen aan iets nieuws. Mijn EP is een goede introductie van mij als artiest, die draagt deze gedachtegang.”

In hoeverre ben je bezig met zelfreflectie? Durf je iets met ons te delen wat je geleerd hebt over jezelf het afgelopen jaar?
“Ik denk dat het me er bewust van heeft gemaakt hoe belangrijk het is om niet alleen maar bezig te zijn met wat er is gebeurd, of wat er nog gaat komen, maar ook ‘day by day’ te leven. Je weet niet zeker hoeveel dagen je nog hebt, dat is een feit. Het maakt je veel meer present. Ik haal nu heel veel plezier uit vooruit kijken en steeds meer hogere doelen stellen, maar het heeft me bewust gemaakt van de dingen die elke dag gebeuren en het waard zijn om bij stil te staan. Vaak, als ik op een doel af ging, dan ging dat met een bepaalde tunnel focus. Dan ben je daar, en denk je; hoe ben ik daar eigenlijk gekomen? Dus, meer present zijn.”

“Ik heb even gewacht met het uitbrengen van mijn eerste EP, want ik moest leren mijn innerlijke perfectionist te temmen. Ze zeggen; ‘something is only done when you stop working on it’, en ik bleef maar werken en wachten op het juiste moment. Ik denk ook dat het was omdat ik nog niet durfde te vertrouwen op mijn visie en nu heb ik dat wel. Ik zie gewoon deze EP als mijn introductie en ik zie de tweede en derde al. Ik weet hoe dingen voelen en hoe ze eruit moeten zien. Daarvoor moest ik mijzelf toestemming geven en vertrouwen, waardoor ik nu een gezonde balans heb tussen perfectionistisch zijn, omdat het nodig is, maar ook los kunnen laten en de muziek zijn ding laten doen. En, verandering en ontwikkeling is fijn.”

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2022?
“Schrijven, heel veel schrijven deze zomer. Ik ben al bezig met meer liedjes schrijven, maar focus me nu op het spelen van mijn nieuwe muziek voor nieuw publiek. Eigenlijk wil ik begin volgend jaar die tweede droppen, omdat ik zo lang stil ben geweest en daarna focussen op een album.”

Wat kunnen we op muzikaal gebied van je verwachten de komende tijd?
“Ik heb heel lang geschreven vanuit een plek van melancholie en donkere, duistere gevoelens. Ik heb heel lang het gevoel gehad dat mijn pen nog niet was waar ik ben als persoon. En nu heb ik het gevoel dat ik op een gezonde balans en plek ben in mijn leven. Ik kan nog steeds goede sad songs schrijven, maar ik leer ook de lichtheid en kracht omarmen in de liedjes en verhalen die ik vertel. Ik ga mezelf uitdagen, uit mijn comfortzone stappen en vooral mezelf weer verrassen. Als ik het gevoel heb dat ik mezelf heb verrast, dan komt mijn tweede EP uit.”

Wil je verder nog iets delen met onze lezers?
“Mijn debuut EP “Crowning Gods” is nu overal te beluisteren en mijn EP release show is op 10 juni in Cinetol!”