“Deze video is echt mijn baby”, zegt Jo Sarah aan het begin van het gesprek. Toen ze het lied produceerde (ja, ze produceerde ‘The Call’ zelf, waarover later meer) wist ze al precies hoe de clip eruit moest komen te zien. Over het lied had ze net zo’n heldere ingeving: dat kwam tot haar in een soort muzikaal visioen. “In de douche hoorde ik ineens de melodie. Ik rende er meteen uit om mijn telefoon te pakken en die melodielijn op te nemen. Een paar dagen later werd ik ’s avonds laat wakker en hoorde ik het hele liedje. Die nacht heb ik het nummer bijna helemaal afgemaakt.”
Zangeres Jo Sarah wordt vandaag 33 en doet ons - en zichzelf - voor de gelegenheid de videoclip van haar nieuwe nummer 'The Call' cadeau. Een lied en clip die vol betekenis zitten en alvast de opmaat vormen voor haar eigen evenement Umaversity, dat eind dit jaar plaatsvindt. Hoog tijd voor een gesprek met de Amsterdamse.
Oproep
De ‘call’ uit de titel is een oproep voor vrouwen om elkaar te empoweren en te vieren. Tijdens het schrijven liet ze zich inspireren door vrouwelijke stammen uit Centraal-Afrika die polyfonisch zingen. “In de coupletten zing ik over een vrouw die het heel zwaar heeft, ze vecht elke dag. Een realiteit voor veel vrouwen wereldwijd. In het refrein zingt zij ‘the call’, een melodie die haar kracht geeft. Ik zie voor me dat een magical tribe of women ergens ter wereld begint te dansen wanneer die gezongen wordt en zo kracht sturen naar de vrouwen die dat nodig hebben.”
Ook in Jo Sarahs eerdere werk speelt emancipatie, zelfliefde en empowerment een belangrijke rol. Zo zong ze in haar eerder dit jaar verschenen nummer ‘Juicy’ over - of liever, tegen - de orgasmekloof. In de videoclip verscheen ze, op wat strategisch geplaatste stukken fruit na, naakt. “Ik heb me lang laten terughouden door een gebrek aan kennis over mijn lichaam en mijn seksualiteit. Ik was vooral bezig met wat ik níet mocht doen en in welke hokjes ik moest passen. Pas toen ik door bepaalde ervaringen - bijvoorbeeld de eerste keer dat ik squirtte tijdens de seks - zelf ben gaan researchen en experimenteren, heb ik mezelf en mijn lichaam echt leren kennen. Ik deblokkeerde mezelf steeds verder. Dat resulteerde in meer zelfliefde. Daarom doe ik nu als artiest dingen die ik tien jaar geleden niet voor mogelijk hield.”
Next level gaan
In haar videoclips is Jo Sarah dus niet verlegen en in haar ambities evenmin. De clip van ‘The Call’ mocht wat kosten. De opnames vonden plaats in Panama, duurden maar liefst vier dagen en vonden op zes verschillende locaties plaats. “Ik wil echt next level gaan. Zo wil ik me naast Nederland bijvoorbeeld ook focussen op het buitenland. Waarom zou ik dat niet proberen? Ik zing in het Engels en mijn muziek is multicultureel. Mijn eigen Surinaamse roots vormen een belangrijke inspiratiebron, evenals de vele tijd die ik doorbracht in Brazilië. En het belangrijkste: ik wil heel graag dat dit lied zoveel mogelijk mensen bereikt en iets voor hen betekent.”
Want als Jo Sarah één ding wil bewerkstelligen met haar muziek, is dat die levens verandert. “Die hoop heb ik echt. Ik ben naast artiest ook activist. Als we verandering willen, moeten we dat samen doen. Vrouwelijkheid wordt nog altijd vaak gezien als zwakker, als minder. Maar vrouwelijkheid is juist kracht. Ik wil dat we die kracht voelen, zodat we ons niets meer laten wijsmaken, zodat we geen gebrek aan kennis meer hebben over onze lichamen, seksualiteit of mogelijkheden. Dat leren we niet op school of vanuit de maatschappij en ook niet in porno. Dan moeten we het elkaar dus maar leren.”
Eigen evenement
Dat doet ze niet alleen met haar muziek, maar ook met het evenement Umaversity, dat op 27 november voor het eerst zal plaatsvinden in Adam & Co in Amsterdam-Noord. ‘Uma’ is het Surinaamse woord voor ‘vrouw’. “Ik wil een ruimte creëren waarin iedereen die zich identificeert als vrouw en/of een vulva heeft - ik noem die groep vrouwen+ - zich veilig voelt en kan leren van elkaar. Dat gaan we onder andere doen door talks van experts, maar ook panels waarin we discussiëren over zaken als de orgasmekloof en genderongelijkheid. Ik wil vrouwen+ van verschillende achtergronden, religies en leeftijden verenigen, zodat iedereen zoveel mogelijk andere meningen hoort. Met al die informatie kan er veel in jezelf veranderen.” Cisgender mannen zijn bij deze editie nog niet welkom. “Ik wil echt dat élke bezoekster zich honderd procent veilig voelt om te leren en praten over diens lichaam en seksualiteit. Wellicht dat we in de toekomst een keer een evenement met mannen kunnen organiseren, die zo dezelfde kennis op kunnen doen. Maar eerst dit. Ik droom al jaren van dit evenement. Ik voel echt dat het een movement for change kan zijn.”
En change is ook in de muziekindustrie hard nodig. “Die wordt nog steeds grotendeels gerund door mannen. En hoeveel vrouwelijke producers ken jij?” vraagt Jo Sarah tijdens ons gesprek. “Ik merk regelmatig dat ik niet serieus word genomen door mannen in de industrie, dat ze me vooral zien als seksueel object in plaats van collega en verbaasd reageren dat ik ook daadwerkelijk iets kán. Daarom heb ik de productie van ‘The Call’ in eigen handen genomen. De clip is, net als die van ‘Juicy’, geregisseerd door Leanne Vink. Samen voelden we als een force of nature. Tijdens de opnames stonden we voor heel wat uitdagingen. Door de hitte ging de motor van onze drone kapot en viel een crewlid flauw. Ook begon onze werkdag midden in de nacht, omdat we met zonsopgang wilden filmen. Bovendien bevonden we ons tussen de wilde dieren: tijdens het draaien van het eindshot, waar ik in zee drijf, zag ik verderop een zeeslang door het water glijden. Dat het allemaal gelukt is, laat maar zien hoe krachtig vrouwen zijn.”
Tijdens Umaversity treedt Jo ook zelf op, samen met verschillende gastartiesten. Het evenement vindt op 27 november plaats in Amsterdam. Kaartjes gaan binnenkort in de verkoop.
Bekijk de clip van 'The Call' hieronder: