Als je tegenwoordig Patronaat binnenkomt, geeft dat toch een apart gevoel. Een gevoel van leegte zou je denken, maar ondertussen brouwt er wel het één en ander achter de schermen. Plek voor artiesten om zich terug te trekken in de grote zaal bijvoorbeeld, om daar te werken aan hun live performance via het ‘Artist in Residence’-programma, er wordt verbouwd en ondertussen wordt volop (online) vergaderd. Bij de ingang liggen de ongeveer zestig, op grote schaal uitgeprinte foto’s op plexiglas klaar. Patronaat voelt volop in bedrijf, en dat is toch raar in deze tijd en zeker als je je ook beseft dat hun normale bedrijvigheid, die van de concertorganisatie, niet plaats kan vinden. Hier ontmoet ik Jip en zijn collega, die normaal de bedrijfsleiding doet. Jip legt uit dat de foto’s van verschillende lokale fotografen zijn en gemaakt zijn in opdracht van de verschillende culturele instellingen hier, in tijden dat evenementen mogelijk waren. Eén van de werken is van Jaap Kroon die je wellicht kent van zijn werk voor ons, bij 3voor12 Noord-Holland. Ondertussen hebben we een werk ingepakt en we vervolgen ons gesprek op de route naar eetcafé Coster 52, waar deze foto tentoongesteld gaat worden. Waarom ze dit doen? ‘Normaal zijn we erg zichtbaar in de stad’, vertelt Jip, ‘en dat missen we nu. We willen die samenwerkingen weer opzoeken met dus andere culturele instellingen en ook de lokale ondernemers in the spotlight brengen. We kunnen evenement- en concertfotografen, die veelal zonder werk zitten, een kans bieden hun werk te tonen; die ook gekocht kunnen worden, en natuurlijk aan onze eigen zichtbaarheid werken. Het is een stukje beleving bieden, en nog wat kunnen tonen.’ Deze raamexpositie is een manier to ‘make do’; omgaan met de situatie in een vorm van positiviteit middels het experimenteren met andere ideeën. Zichtbaarheid benaderen op een andere manier, die in dit geval potentie heeft niet alleen de culturele instellingen, maar ook de lokale ondernemers, de historische binnenstad, de evenementfotografen en je eigen wandelschoenen nog meer in hun ‘kracht’ te zetten.
‘Walk this Way’, een culturele nostalgie route die de mooiste evenementen kiekjes etaleert in Haarlem. Patronaat, Toneelschuur, Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem, Frans Hals Museum en meer dan 40 lokale ondernemers en organisaties slaan de handen ineen om zo de normaal goed zichtbare cultuur in Haarlem zichtbaar te houden, en voor die glimlach op een voorbijganger haar gezicht te zorgen. Vanaf vrijdag 26 maart kan je in de historische binnenstad meer dan 60 verschillende foto’s spotten.
Vrijdag 26 maart opende 'Walk This Way' offcieel. Bijna alle deelnemende fotografen en culturele instellingen kwamen één voor één coronaproof in tijdslots langs Patronaat om met een goodiebag de stad in te trekken.
De sfeer zit er goed in en iedereen reageert enthousiast op het initiatief. De fotografen krijgen zichtbaarheid en de culturele instellingen en ondernemers laten zien dat er nog steeds bedrijfvigheid is, in welke vorm dan ook.
Hoewel we allemaal staan te poppelen om weer live muziek en theater bij te wonen, moeten we het nu nog even doen met deze prachtige beelden en een extra wandeling in de frisse lucht. De foto's hangen nog tot en met 23 april door de gehele binnenstad. Via deze link kan de route alvast uitgestippeld worden.