Samen met producer Ojani Doorson zoeken Marouan en Massin regelmatig hun grenzen op. De jongens, afkomstig uit Purmerend, halen hun unieke sound vooral uit de vriendschap die zij samen hebben opgebouwd. Zo schrijven zij niet alleen nummers over eigen ervaringen, maar ook over onderwerpen die de mainstream hiphop nog niet aan heeft durven kaarten. Dit jaar zijn zij er tijdens de avondklok op uit gegaan om aan hun debuutalbum te werken. Ik sprak Marou, Massin en Ojani over hoe dit album tot stand is gekomen.

Ik zag dat jullie elkaar al lang kennen?

Ojani: “Ik ken Marouan en Massin sinds 2018, maar zij kennen elkaar al een stukje langer.” Massin: “Marouan en ik kennen elkaar van de middelbare school. Hoeveel jaar is dat inmiddels al? 9 Jaar, gek hé? Maar we maken pas muziek sinds 2017, waarin we begonnen met diss tracks.”

 

Hebben jullie zelf altijd al muziek gemaakt, of kwam muziek eerder voort uit jullie vriendschap?

Massin: “Marouan en ik begonnen eigenlijk meteen al samen, maar Ojani maakte zelf muziek. Sinds wanneer eigenlijk?” Ojani: “Ook sinds 2017, toen begon ik met EDM.”

 

EDM? Dat is weer iets heel anders dan wat jullie nu maken, vanwaar de verandering?

Ojani: “Dat klopt! Ik had het gevoel dat ik het had uitgespeeld. Ik heb daar nooit echt iets van uitgebracht, omdat ik meer gefocust was op de art ervan. Op een gegeven moment had ik een bepaald punt bereikt. Ik kocht toen een microfoon voor mijn verjaardag en toen ging ik zelf op mijn beats schrijven. Ik wilde eigenlijk dat andere mensen dit zouden doen, maar dit gebeurde nog niet. Nadat ik mijn eerste eigen tune had uitgebracht, reageerde Massin hierop. De track die ik daarna uitbracht had Marouan in zijn story gezet. Toen ik hem bedankte antwoordde hij met “Ja het is gewoon hard, laten we een keertje in de studio zitten.” En zodoende.” Marouan: “Ja, toen heb ik samen met Massin besproken dat we hem gewoon nice vonden. Daarna zijn we samen naar hem toe gegaan om nummers te schrijven. Dat was dag één. Massin: “We gingen eerst niet eens schrijven, maar gewoon chillen. Ik denk daarom dat we vrienden zijn geworden. In plaats van dat we meteen gingen werken, hebben we eerst een vriendschap opgebouwd.”

 

 

Marou x Massin

Hebben jullie dan ook dezelfde kijk op bepaalde dingen in muziek of vullen jullie elkaar juist aan?

Marouan: “Ik denk een beetje van beide. Wat betreft onze smaak kan het verschillend zijn, maar ook veel hetzelfde. Nog steeds is het niet mainstream, niet veel mensen luisteren naar wat wij luisteren.” Ojani: “Ja kijk, we luisteren naar veel en we maken veel verschillende soorten muziek, maar ik vind het belangrijk om aan te kaarten dat we altijd wel een bepaalde soort kern in onze muziek hebben. Het kan zo zijn dat we bijvoorbeeld vandaag trap maken, en morgen R&B. Marouan: “In het begin verbaasden ons dat wel. Hoe is het voor ons relatief makkelijk om verschillende genres aan te pakken, terwijl anderen dat vaak niet doen of durven?” Ojani: “Of vooral niet waarderen. De kern van onze muziek is dat we muziek waarderen, en dat kan elk genre zijn.” Massin: “We sluiten niks uit. We houden gewoon van muziek in het algemeen.” Ojani: “Het kan letterlijk overal heen gaan, maar we hebben het wel vaak over wie we zijn en wat wij meemaken. Soms hebben we bijvoorbeeld een disco tune die gaat over hele andere dingen dan wat je zou verwachten in disco.” Massin: “Ja, en we blijven gewoon onszelf, wat we ook doen.” 

 

Hebben jullie ook ooit gehad dat je niet jezelf kon blijven?

Marouan: “Het is voor mij wel een leerproces geweest. Je denkt alles te begrijpen omdat je je gedraagt naar de norm. Je blijft wel altijd jezelf, maar je leert nieuwe dingen waardoor je beseft dat je je onbewust niet zo gedroeg zoals je zou moeten of willen.” Ojani: “Ik denk dat ik mezelf altijd wel bewust ben geweest van het feit dat ik anders was dan anderen. Altijd bewust ben geweest van het anders denken dan anderen. Het is gewoon belangrijk dat je jezelf bent, dat is ook waarom wij instaan voor de onderwerpen waar wij over schrijven. Het staat voor ons ook voor vrijheid. Massin: “En het staat ook voor jezelf zijn en jezelf durven zijn. Als je muziek wil maken, maar je doet het omdat het cool is gaat het niet werken.” Marouan: “Nee, dan ga je niet cool zijn.” Massin: “Het is belangrijk om jezelf te zijn. Misschien word je wel een heel coole tuinier, de coolste op de wereld.” 

 

Wat is jullie inspiratie geweest?

Ojani: “Voor mij zijn dat Michael Jackson en XXXTentacion.” Marouan en Massin antwoorden beiden met de naam Young Thug. Ojani: “Ik haal mijn inspiratie qua personen eigenlijk bijna niet uit Nederland. Er zijn wel een paar mensen die ik waardeer, maar ik denk niet dat ik daar mijn inspiratie uit haal. Marouan: “Ik ben een lyricaal ingesteld persoon. Als mensen uit Nederland out of the box denken, maken ze me al blij.” Ojani: “Ja, Marouan is bijvoorbeeld heel lyricaal. Ik ben meer melodisch ingesteld. Ik luister meer naar melodieën en ritme en hoe dat voelt.”

 

Hoe zou je jullie sound omschrijven?

Ojani: “Revolutionair.” Marouan: “Je kan het vergelijken met hoe Kanye West opeens over God ging spitten. Dat was iets wat niet echt not done was, maar het gebeurde ook niet. Wij bespreken in onze tunes ook bepaalde concepten die belangrijk zijn om mee te krijgen, maar niet per se prevalent zijn in de hiphop nu.”

Wat voor onderwerpen bespreken jullie vooral?

Massin: “Het is een beetje fifty-fifty. We schrijven vaak over dingen die we zelf leren. Over spiritualiteit en bijvoorbeeld bepaalde mensen in het verleden die dingen hebben gedaan. Maar ook natuurlijk over ons eigen leven en hoe wij dat leven.”

 

Vanwaar dan de spiritualiteit?

Ojani: “Het is meer spiritualiteit en wetenschap gemixt. We houden ervan om mensen een soort verborgen geschiedenis mee te geven. We zijn erachter gekomen dat er veel interessante dingen in de wereld zijn die, wat Marouan al zei, niet per se prevalent zijn in hiphop of mainstream media. We hebben het bijvoorbeeld over Nikola Tesla.” Massin: “Hij was misschien wel de slimste wetenschapper die ooit heeft geleefd.” Marouan: “Volgens Einstein wel!” Massin: “Hij heeft tachtig procent van de technologie die we nu gebruiken uitgevonden. Zijn inspiratie voor al deze technologieën haalde hij uit de getallen drie, zes en negen. Hij zei dat dit de “key to the universe” was en dat als je deze getallen bestudeert, je alles kan bereiken wat je wil. Hij heeft deze getallen uit de piramides gehaald. Er zit heel veel wetenschap in de ligging, bouw en coördinaten van de piramides. Marouan: “De coördinaten van de piramides komen tot op zeven decimalen overeen met de snelheid van het licht, dat is best crazy toch? En er is nog bizar veel meer. Zoals Tesla al zei: “als de wetenschap zich zou focussen op non-fysieke fenomenen zou het veel meer vooruitgang boeken.”, en hij heeft gelijk. We zijn zelf dingen gaan testen, en het leven werkt gewoonweg op een interessantere manier dan de meeste mensen denken.”

 

Zijn jullie daarom naar Egypte gegaan voor de videoclip van “Met Mij”?

Ojani: “Ja, de grootste reden was dus eigenlijk de piramides. In deze track wordt gezegd: “three, six, nine is in my mind”, dus als dat in je mind is en je hebt de kennis die wij ook hebben, dan weet je dat piramides niet kunnen ontbreken. Daarom moesten we wel.”

 

Wat vinden jullie zelf van het album?

Marouan: “IJzersterk. Het is de bedoeling dat je het in de goede volgorde luistert. Als je het van één tot twaalf luistert, begrijp je het album aan het eind.”

 

Is het een verhaal dan?

Marouan: “Qua lyrics niet per se.” Ojani: “Het is meer een verhaal van melodieën en vibes. Het komt vooral omdat we dus zoveel genres aanpakken. Als je zomaar alles door elkaar luistert, sluit de ene track helemaal niet meer aan op de vorige. Dan heb je bijvoorbeeld een duidelijke trapbeat die opeens verandert in blije disco. We hebben het in deze volgorde gedaan zodat het lekker overloopt in elkaar en je het beter begrijpt.”

 

Genoeg melodische verhalen om naar te luisteren dus. Het album Back in the Kitchen is hier te beluisteren.