Vanaf 2020 als de wereld dicht gaat en dus popzalen en podia ook, kan niemand meer met gemak van verschillende muziekoptredens genieten. Al snel dachten een aantal muziekliefhebbers in Haarlem daar anders over en gebruiken ze de straat als podium. Doel is niet om alleen in Haarlem dit te gaan doen, maar ook in andere steden, want podia en zalen zijn dicht en waar moeten zowel de talentvolle als professionele muzikanten anders heen om hun materiaal te laten horen en vooral te laten zien. De andere steden is nog niet gelukt, Haarlem is wel overstag. Koperen Ko-Rona is een feit.

Als het gaat om de gemeente Haarlem, kijkt deze er vooralsnog aarzelend naar, maar inmiddels zijn er al drie edities geweest en is het in zekere zin wel een geslaagd initiatief. Hier en daar blijft het winkelend publiek even nieuwsgierig staan, want een spelende muzikant die vooral luidkeels zijn of haar songs laat horen, is een bezienswaardigheid. De muzikanten doen op verschillende locaties in de Haarlemse binnenstad een aantal optredens. Ze wisselen elkaar af op de aangewezen locaties.

Bij deze editie van Koperen Ko-rona treft het publiek tijdens de start van het Haarlem Shopping Weekend op vrijdagavond ineens Yorick van Norden aan. Normaal gesproken goed voor het vullen van een grote zaal in het Patronaat, maar ook op straat komt de muzikant goed voor de dag en beleeft er veel plezier aan.

Paul Bond die deel heeft uitgemaakt van Yorick’s begeleidingsband tijdens een aantal optredens in het theater over de muziek van Bob Dylan, doet op zaterdag enkele optredens. In de drukke Grote Houtstraat, maakt Paul even gebruik van collega-muzikant Noah Jazz die net als Yorick en Paul plezier heeft aan de optredens op straat.

De Haarlemse Brit Dan German speelt op zaterdag, maar is ook op zondag te zien. Zijn stem is niet te missen als je in de Haarlemse Barteljorisstraat loopt. Rauw en misschien echt van de straat. Dan is liefhebber en de tijd die elke muzikant krijgt, vult Dan zeker tot de laatste minuut in. Een jonge vrouw die van zijn muziek staat te genieten in de Grote Houtstraat toont interesse. In een draagzak heeft ze een baby die slaapt en niets merkt van de muziek. Het is niet alleen geld geven, maar ook iets kopen. Een LP op vinyl of een shirt zoals de jonge vrouw dat doet bij de koffer waar Dan zijn spullen in heeft liggen.

Een opvallende verschijning bij de muzikanten die hun straatoptredens doen zijn de ‘rode lopers’. Het zijn de helpers van de muzikanten die hun optredens doen en dragen bijvoorbeeld een koffer of materiaal waarmee de muzikanten hun geluid versterken. Er zijn immers bereidwillige winkeliers die hun stroom daarvoor de willen afstaan aan een stuk sfeerverhoging.

Dan German

Ander talent is er ook. Uit België is er Julia (Julie Benoitt) die aan de rockacademie in Tilburg haar opleiding doet. Rock is een deel van haar repertoire, maar in r&b lijkt de goedlachse Belgische zowat te wonen. Op de Grote Markt staat een oudere vrouw mee te dansen op één van haar zelfgeschreven nummers.

Sven Ross is een jonge talentvolle muzikant. Het ligt in de sfeer van Ben Howard. Net als bij Julia, zijn de kleine kinderen heel erg nieuwsgierig, naar wat die ene man met die gitaar nu allemaal aan het doen is. De songs van Sven hebben een melancholische laag en passen in het beeld van een zonnige zondagmiddag in september, waarbij je weet dat de herfst er aan begint te komen. Het fijne nieuws voor Sven is dat zijn favoriete voetbalclub in de eredivisie dat weekend goede zaken heeft gedaan…

Foto's: Nico Stammis