De Wisseloord Studio’s in Hilversum beginnen dit najaar aan een nieuw initiatief om talentontwikkeling en muziekonderwijs in de muziekindustrie te bevorderen: Wisseloord Academy. Een plek waar het vooral moet gaan om leren door te doen. Malik Berrabah deed een boekje voor ons open over dit nieuwe muziekeducatie centrum.

Malik Berrabah (Frankrijk) is componist, songwriter en producer. Al meer dan twintig jaar werkt hij samen met diverse internationale artiesten. Sindskort is hij mede-eigenaar en CEO van Wisseloord Studio’s.

Malik Berrabah

Hoe ziet het leertraject van de Wisseloord Academy eruit?

Malik: “In de hoofdlijn zijn de richtingen verdeeld over drie dagen: op maandag wordt er gefocust op creatieve output, waaronder songwriting en componeren, op woensdag gaat het om loopbaanontwikkeling en de zakelijke kant van de scene en op zaterdagen staat productie centraal. De Wisseloord Academy biedt vakken die industriebreed zijn. Dat betekent dat je hier voor verschillende doelen terecht kunt, of het nu gaat om publishing, geluidstechniek of songwriting. We hebben een aantal vaste mentoren, maar ook zullen er een aantal prestigieuze internationale producers, songwriters en industrieprofessionals langskomen – mensen die zich op dagelijkse basis met hun expertise bezighouden en daarover komen lesgeven. Het is ook mogelijk om verschillende vakken te volgen. Er is dus geen vast traject en dat biedt veel flexibiliteit en ruimte voor de individuele behoeften en creativiteit.”

Wanneer kom je in aanmerking voor de Wisseloord Academy?

“Mensen kunnen zich aanmelden door te mailen (zie voor info wisseloordacademy.nl). Het is vooral belangrijk dat iemand laat zien waar diens kwaliteiten liggen, wat die bereiken wil en niet per se hoelang diegene al bezig is. Als we denken dat het een match is, kan iemand hier terecht. Het gaat hier ook echt om een individuele benadering, zodat er aan de hand van de behoeften en ambities van de specifieke persoon een lesplan kan worden opgesteld.”

“Ik noem degenen die hier terechtkomen ook liever deelnemers dan leerlingen.  Het belangrijkste is dat de totale creatieve hub die Wisseloord al heeft dankzij o.a. House of Music, een plek is waar getalenteerde creatievelingen allemaal aan deelnemen, iets creëren en leren van elkaar. Waar alles samenkomt en waar kennis gedeeld wordt.”

Wat maakt de Wisseloord Academy speciaal?

“Ik ga nog niet te veel verklappen, maar er zullen dus echt een paar grote namen uit de muziekindustrie les komen geven, die dat bijvoorbeeld niet zomaar op conservatoria zouden doen. We maken hierbij echt gebruik van een groot opgebouwd internationaal netwerk. Dat netwerk is ook meer dan alleen zakelijk; het is gestuwd op een persoonlijke klik en verbondenheid tussen individuen onderling.”

“Wisseloord heeft een speciale ‘neutrale’ plek in de industrie. We werken al meer dan 40 jaar samen met de meeste labels, meeste publishers, meerdere scholen en allerlei artiesten uit diverse genres. Die open houding jegens iedereen maakt het netwerk in die zin neutraal, maar we voelen ons verbonden met alle mensen met wie we samenwerken. We geloven dat die verbondenheid en neutraliteit ervoor zorgen dat de mensen die hier naartoe komen ook de mogelijkheid krijgen om zich te verbinden aan dit complete netwerk, waar iedereen het beste uit zichzelf kan halen.”