Altijd het internet aan het afspeuren naar de nieuwste releases? En ben je vaak nieuwsgierig naar wat een artiest beweegt om bepaalde nummers te schrijven? Dan ben je in deze rubriek op de juiste plek. In deze rubriek staat een gloednieuw album of EP centraal. We spreken de artiest zodat je een korte maar krachtige indruk krijgt van de plaat. Deze keer is Paul Vink van Network76 aan het woord over de EP ‘Insanity’.

Network 76

NETWORK76 is niet snel in een labeltje te vangen: hardcore, garage en punk staan aan de basis, maar ook elementen uit new wave, grunge en stoner rock mengen zich tot een snoeiharde wervelwind van gitaargeweld. De leden kwamen in 2018 bij elkaar en creëerden al snel een eigen sound. Onder andere in concertzaal Pacific Parc en op festival Sleazefest bewezen ze zichzelf als keiharde, strakke live act. De band deelt regelmatig het podium met bands als Charlie & The Lesbians en Forbidden Wizards en stond in het voorprogramma van punklegendes The Adolescents. Nu gaat hun eerste release de wereld in.

Waar verwijst de titel ‘Insanity’ naar?

"Kort gezegd gaat onze EP over het leven in de huidige maatschappij. Er gebeurt momenteel veel in de wereld, en het gekke is dat de meeste mensen in onze ogen nauwelijks in actie komen om iets te veranderen. Veel van onze teksten zijn politiek geëngageerd: niet expliciet en in your face, maar in de vorm van fictieve verhalen die paralellen trekken met de actualiteit. Iets dat wij heel gevaarlijk vinden, is de bubbel waar iedereen in leeft. Je ziet vaak maar één kant van een verhaal op sociale media, je newsfeed sluit alleen aan op jou en je omgeving. Dat schept ruimte voor radicalisering: de ene kant maakt de andere kant zwart en andersom, waardoor beide partijen niet meer naar elkaar luisteren. Daarnaast verwijzen we ook naar worstelingen uit ons persoonlijk leven, zoals psychotische ervaringen."

Hadden jullie een belangrijke inspiratiebron tijdens het schrijven?

"Onze zanger Mark haalt het meeste inspiratie uit het politieke landschap in zowel Nederland en buitenland. Ikzelf haal mijn inspiratie uit de muziek van de bands waar ik veel naar luister. Vooral Sonic Youth is een hele belangrijke inspiratiebron. Verder laat ik me inspireren door ARSE, Idles, Hank Wood & The Hammerheads, Wipers, maar ook classics als Bad Brains. "
 

Welk nummer is het meest representatief voor hoe jullie als band willen klinken en waarom?

"Lyrisch is het nummer ‘Insanity’ het meest representatief voor waar wij voor staan. Die tekst brengt op een poëtische manier onze blik op de wereld over. Qua sound is de meest belangrijke track op deze EP ‘In Your Blood’. We merken dat we tijdens het schrijven steeds meer naar die sound toetrekken." 

 

Achter welk nummer zit het meest bijzondere of leuke verhaal?

"Tijdens een van onze schrijfsessies moest de rest nog even naar het stembureau om te stemmen en bleef ik alleen achter in de oefenruimte. Toen ze terug kwamen, had ik opeens iets geschreven: de riff die de basis werd voor het nummer ‘In Your Blood’. Daarna is dat bij ons een ding geworden: altijd als we er even niet uitkomen, zegt de rest ‘jongens, we gaan stemmen’ en gaan ze even de oefenruimte uit. Als ze dan weer terug komen, heb ik meestal iets nieuws waarmee we verder kunnen."

Als je deze EP in één zin zou moeten samenvatten, hoe zou dat zijn?

In de eerste woorden van de EP: Welcome to insanity.


De release van ‘Insanity’ wordt met een groot feest gevierd op 31 augustus in het Skatepark in Amsterdam. Ook kun je Network 76 onder andere checken op Vuig Fest in Ede. Kijk hier voor meer informatie!