Altijd het internet aan het afspeuren naar de nieuwste releases? Vaak nieuwsgierig naar wat een artiest beweegt om nummers te schrijven? Dan ben je bij deze rubriek op de juiste plek. Hier bespreken we gloednieuwe EP's en albums, zodat ook jij de ins en outs al kent voor de release. Deze keer staan de mannen van Teddy’s Hit in de spotlight, die 2 oktober hun eerste EP uitbrengen op 10" Vinyl.

De energieke, catchy sound van de indie-rockband Teddy’s Hit doet ergens denken aan Twin Peaks, of misschien aan Blur, maar met een unieke, ‘rocky’ sound. Het trio wordt gevormd door de vocalen en drumritmes van Kick, de ruisende gitaarriffs van Tom en Casper op de basgitaar. Jonge jongens die samen een verjongd nineties geluid laten horen. Op 2 oktober zullen zij in Garage Noord, Amsterdam hun allereerste EP releasen, getiteld: ‘Teddy’s Hit’. Om dat te vieren, zal er ook een gastoptreden zijn van Bingo Trappers. Op de EP staan zes nummers, waaronder 'Susan', waar onlangs een teaser van verscheen,  'Tori’s Love' en 'Alright'.

“Het is best wel een rock EP”, zegt Tom. “Tenminste, het voelt alsof het een rockplaat geworden is, met 'Susan' en 'Eager' bijvoorbeeld. Misschien is het een hardere plaat dan we zelf eerst dachten. Het is meer uptempo dan je bij ons zou verwachten, maar er zit ook een soort ballad tussen. Dat is wel grappig, want dat was eigenlijk helemaal niet het plan en we hebben nog getwijfeld over een paar andere nummers.” Kick vindt de plaat heel goed geworden en ook Casper is het daarmee eens: “De ballad is het beste nummer geworden.” Tom: “We speelden dat nummer al lang niet meer en nu hebben we 'm toch toegevoegd. Mensen verwachten denk ik niet dat deze song op de EP staat. Het is een leuke verrassing.”

De eerste opnames van de EP begonnen al anderhalf jaar geleden.

De mannen delen dan ook al langer een passie voor opnemen, DIY-style. Echter, anderhalf jaar geleden was er nog geen concreet plan, legt Casper uit: “We wilden het opnemen, mixen en uitbrengen. Dat was het hele plan. Er waren geen vervolgstappen. Dat gaan we de volgende keer wel anders doen. Eigenlijk is deze EP een live-plaatje.” Tom beaamt: “Deze EP laat zien hoe wij live zijn. Je kunt eerst de drums opnemen en daarna de gitaren, maar dat klinkt minder als een geheel. Nu spelen we het in de studio samen in dezelfde ruimte en dat hoor je goed terug in de opname."

Tom loopt naar binnen om de plaat tevoorschijn te halen.

Trots vertelt hij: “De nummers die online staan, 'Alright' en 'Tori’s Love' en nu ook 'Susan', staan met nog een nieuw nummer achter elkaar op de B-side. Op de andere kant staan ook drie nieuwe nummers.” Met in totaal zes nummers is het een lange EP geworden. “Bijna een album eigenlijk”, merkt Tom op. Kick: “Hij klinkt heel goed, zeker op vinyl.”

De heren hebben allemaal een persoonlijke favoriet.

“Mijn favoriete nummer op de EP”, begint Kick, “is op dit moment 'I’m Jesus'. Die komt vrijdag ook als single uit, met een videoclip." Tom vindt die track ook heel goed geworden: "De sound en de sfeer van het nummer zijn gewoon heel cool, maar ik vind bijvoorbeeld 'Alright' ook goed gelukt. Het werkt gewoon.” Caspers favoriet is Susan: “Wat ik leuk vind aan die track is dat mijn baspartij eigenlijk niet super goed is ingespeeld, maar dat die in de sfeer van het nummer toch goed klopt. Elke keer als ik het hoor denk ik: dat heb ik niet al te best gedaan, haha!" 

“Het zijn echt ‘liedjes’. Een soort popliedjes, maar dan net anders,” vullen Tom en Kick elkaar aan. “Kick had zelf de lyrics voor 'Susan' best snel geschreven”, zegt Tom. “Aan 'Tori’s Love' en 'Cheers' hebben we samen nog gewerkt.” 

Om de EP met een bepaald genre te bestempelen, vinden de mannen lastig. “Alt-rock? Of is dat weer teveel Editors-achtig? Gewoon indie-rock dan, toch? De indie-rockplaat.”