Altijd het internet aan het afspeuren naar de nieuwste releases? Vaak nieuwsgierig naar wat een artiest beweegt om nummers te schrijven? Dan ben je bij deze rubriek op de juiste plek. Hier bespreken we gloednieuwe EP's en albums, zodat ook jij de ins en outs al kent voor de release. Deze keer is het woord aan Abir Hamam van NEMSIS over de EP ‘Sugar, Why So Bitter?’ die op 7 juni uitkomt.

De grungepopband NEMSIS brengt je een bak energie met onverwachte wendingen en oriëntaalse invloeden. Boven de gitaarklanken uit klinkt de glasheldere en bedwelmende stem van Abir. Ontstaan op een middelbare school in Haarlem, heeft de band in drie jaar tijd zijn eigen identiteit gevonden. De veelzijdigheid en originaliteit van het vijftal maakte ze de grote winnaar van de Rob Acda Award 2018, waarna ze gelijk de openingsact waren op Bevrijdingspop dat jaar. Ook op de podia van Young Art festival en Indie In Town kan je de band gezien hebben. Vrijdag 7 juni presenteert NEMSIS in Bitterzoet de debuut EP 'Sugar, Why SO Bitter', waarvan de eerste single ‘Pornstar’ al op Spotify staat.

Waar verwijst de titel ‘Sugar, Why So Bitter’ naar?

Dat zinnetje komt voor in het allereerste nummer dat we schreven als band, ‘The Thing’. We wilden graag een contrast in onze titel. Als band werken we graag met contrasten: hard en zacht, lief en agressief, mooi versus lelijk. We zoeken ze op in tekst, maar vooral in de muziek, de dynamiek en in alles wat we doen. Voor ons houdt dat de spanning erin. In de zin ‘Sugar, why so bitter’ zit precies zo’n soort tegenstelling. Daarnaast vonden we het erg nice klinken.

Hadden jullie een belangrijke inspiratiebron tijdens het schrijven van de EP?

We hadden niet specifiek een artiest waarvan we dachten: dit is heel vet om ook te doen. Maar achteraf bekeken hebben we ons stiekem laten inspireren door Pokémon theme songs en de energie die daarin zit. De laatste track ‘Milk & Beer’ heeft hetzelfde hoge energiegehalte als in die nummers. Dat hoor je ook terug in ‘Pornstar’.

Welk nummer van de EP is het meest representatief voor hoe jullie als band willen klinken en waarom?

Dat is ‘Pornstar’. Dit nummer is net anders dan de rest, de afwijkende maatsoort in de coupletten geven hem net een andere feel. Het heeft een speels karakter dat je nergens mee kunt vergelijken. Kinderlijke klanken worden opeens doorbroken door agressieve gitaren. Het lieflijke geluid in de bridge bouwt op naar een energieke explosie in het laatste refrein. Allemaal dingen die je nét niet verwacht maar die het geheel speels en energiek houden. Die speelsheid is wat ons het meest definieert.

Achter welk nummer zit het meest bijzondere verhaal?

In het midden van de EP staat de track ‘Lude’, een afkorting van het woord interlude. Als overgang naar het meer rustige ‘Once Upon a Time’, maakten we een aangepaste versie van ‘Goodbye’, het tweede nummer dat we ooit schreven. Sinds die tijd hebben we een grote evolutie doorgemaakt. We zijn naar de energieke kant toegetrokken en vinden het belangrijk om het publiek live een levendige ervaring te geven. Dit terwijl onze nummers vroeger veel donkerder en rustiger waren. Ik vind het mooi dat je te midden van alle energie een stukje van onze vroegere zelf terug hoort.

Als je de EP in één zin zou moeten samenvatten, hoe zou dat zijn?

Sugar, why so bitter?