Altijd het internet aan het afspeuren naar de nieuwste releases? Vaak nieuwsgierig naar wat een artiest beweegt om nummers te schrijven? Dan ben je bij deze rubriek op de juiste plek. Hier bespreken we gloednieuwe EP's en albums, zodat ook jij de ins en outs al kent voor de release. Deze keer is het woord aan Micha de Jonge van Kita Menari over de EP ‘Finally Awake’ die op vrijdag 26 april uitkomt.

De levendige, dansbare indiepop van de Amsterdamse band Kita Menari zag het licht in 2017, met de single ‘Young Lovers’. Het bleek een prachtige binnenkomer. De single werd Top Song op Radio 2 en zowel in Nederland als het Verenigd Koninkrijk een Spotify-hit. De mannen kregen ook vrijwel gelijk een plekje op het podium bij de De Wereld Draait Door. Hierna volgden de eerste EP ‘Lagoon’ en een uitverkochte show in Paradiso. De singles van ‘Finally Awake’ trekken opnieuw de aandacht op Spotify-hitlijsten als ‘New Music Friday’.

Waar verwijst de titel ‘Finally Awake’ naar?

Het verwijst vooral naar een proces, een reis waarin je steeds bewuster probeert te leven en ‘wakkerder’ wordt. In ieder nummer komt er op een andere manier een ontwaking naar voren. ‘Feel It All’ gaat bijvoorbeeld over het laten gaan van het perfecte beeld dat je van iemand hebt. In ‘All Just a Dream’ geldt dat voor grote dromen. Je dromen kunnen er soms voor zorgen dat je vooral met de toekomst bezig bent en daardoor niet in het hier en nu leeft. En ‘Not Again’ gaat over mijn burn-out, een periode waarin ik veel moest loslaten. Dat is het thema op dit album: alles dat je niet loslaat, maakt je ongelukkig.

Had je een belangrijke inspiratiebron tijdens het schrijven van de EP?

Ik woon op de inspirerende anti-kraak plek Huis Doorn, de rustplaats van de laatste Duitse keizer, omringd door ongeveer veertig hectare natuur. Samen met Tom Meijer (producer, red.) schrijf ik daar de nummers. De omgeving inspireert vooral indirect; het schrijft heel chill als je af en toe even een rondje kan lopen. De directe inspiratie haal ik vooral uit wat ik meemaak in het leven. Nummers beginnen meestal niet met een tekst maar met een vibe die ontstaat. Daar begin ik vanuit te schrijven, waarbij ik eerst nog in brabbeltaal zing. Ineens merken we dan: dit gevoel past erbij, híer gaat het over.

Welk nummer van de EP is het meest representatief voor hoe jullie als band willen klinken en waarom?

Dan ga ik voor ‘Pretty Sure’. Dat nummer klinkt zowel dansbaar als dromerig, twee elementen die ik het liefst in mijn muziek stop. Ik vind zeker dat we op deze EP ontwikkeld zijn. We klinken een stukje digitaler op ‘Finally Awake’ en gebruiken meer synths. De jaren tachtig sound van ‘Lagoon’ is minder aanwezig.

Achter wel nummer zit het meest bijzondere verhaal?

Voor mijzelf is dat toch ‘Not Again’. De burn-out waarover dit nummer gaat, heeft bijna een jaar geduurd. Het had te maken met mijn eigen grenzen niet goed kennen, met te hard gaan en te veel willen. Niet alleen op het gebied van muziek, maar op alle vlakken. Achteraf was het een leerzame ervaring. Ik heb geleerd om dingen te laten gaan.

Als je ‘Finally Awake’ in één zin zou moeten samenvatten, hoe zou dat zijn?

Vieren dat je dingen mag loslaten!

Check Kita Menari de komende maanden op o.a. Graspop in Baflo (18 mei) en het Waves Festival op Texel (21 juni). Kijk hier om alle optredens te zien!