Alweer een week geleden won de band Ellij de Rob Acda Awards. Naar aanleiding van deze winst wilden we graag nog eens kennis maken met de mensen achter de muziek. Dit zijn Ruben Bausch (leadzang en gitaar), Duck Zwolsman (gitaar, zang, toetsen en effecten), Tom Radsma (basgitaar en synth bass), Iris van Dijk (zang), Marnix Bausch (toetsen), Kevin Smal (drums) en Joar de Baat (drums).
Op een zonnige woensdag spreken we af op een terras op de Botermarkt in Haarlem. Aan het tafeltje zitten Ruben, Duck, Tom en Kevin. Onder het genot van een drankje grappen de mannen over wat ze gaan doen met de gewonnen voucher van Alphenaar, ter waarde van €250.

De band vertelt

 

“We gaan er kabels van halen, een keyboardstandaard en misschien ook nog wat gitaarstandaarden. Van die dingen waar je niet zo snel geld aan uit wil geven,” vullen Kevin en Tom elkaar aan.  Kabels en standaarden zal de band inderdaad wel nodig hebben. Ze hebben een grote bezetting en kunnen daardoor veel verschillende instrumenten en effecten in hun muziek gebruiken.
Ruben lacht en begint te vertellen hoe ze samen de band Ellij hebben gevormd tot wat het nu is. “Ik was producer en opnametechnicus voor de band Mantra. Mantra speelde toen al veel live. Ik schreef op het moment wel teksten, maar dat was nog altijd alleen voor mezelf. Uiteindelijk wilde ik zelf ook graag live gaan spelen.”


Ellij

Samen met Luc Debuyser van Mantra vatte het idee steeds meer vlam. Ook de bandnaam ontstond rond deze tijd. Op een editie van Parksessies spraken Luc en Ruben over Ruben’s overleden oma, genaamd Ellij. En in nagedachtenis aan haar is de naam van de band geboren. Kevin: “De formatie van Ellij begon met een studiosessie. Ruben wou graag muziek opnemen met twee drummers, vanwege de specifieke sound die er ontstaat in de studio.” Hierbij benadrukt Kevin dat hij niet de tweede drummer is. “We hebben gewoon twee éérste drummers!”

Het begin


Vanaf het begin zijn Ruben, Duck, Kevin, Joar en Iris van de partij. Pas later doen ook Tom en Marnix hun intrede in de band. Op 22 juli 2017 besluit Ruben dat het tijd is om de eerste demo uit te brengen. Dit wordt het nummer ‘Baby Lion’. Ruben: “Dit klinkt weer zo, (denkt na) zelfingenomen ofzo, maar het nummer gaat eigenlijk over mezelf. Ik was net tweeëntwintig en schreef over hoe ik me op dat moment voelde; over hoe ik ben als persoon. Ik schrijf altijd vanuit mezelf. Ik kan niet als iemand anders gaan schrijven. Dan hoop ik natuurlijk wel dat het mensen aanspreekt.” Voor nu schrijft Ruben de nummers meestal zelf in de studio. Dit is een vrij en creatief proces waarbij hij op voorhand nog geen echt ‘plaatje’ in zijn hoofd heeft. Hij zou wel graag meer met de band in de studio gaan zitten, om samen nummers te maken.  Het nummer ‘Baby Lion’ sprak wel degelijk aan, want even na de officiële release volgt een uitnodiging voor een festival in Hilvarenbeek.

In sneltreinvaart Nederland veroveren 

 “We hadden al een aantal nummers opgenomen, maar als je dan voor het eerst live speelt, voelt dat toch wel echt lekker. Ook was het best eng. Het festival stelde niet zo heel veel voor, maar daar was ik toen ergens ook wel blij mee.” Ongeveer een jaar en nog geen tien liveoptredens later wint Ellij de Rob Acda Awards. En nu staat Bevrijdingspop in Haarlem op het programma. “Dat is ook stap één;” stelt Kevin, “Haarlem veroveren!” De bandleden beamen dan ook dat ze in het afgelopen jaar erg zijn gegroeid. Ze zien met spanning en enthousiasme uit naar wat de toekomst voor ze in petto heeft. Ruben droomt al over Lowlands, ooit. “Het voelt alsof de trein nu pas echt is begonnen met rijden, of dat we weer een volgende halte zijn gepasseerd.”

Met deze passende metafoor vertelt Ruben verder over zijn bezigheden en toekomstplannen.

Toekomstmuziek

Ruben: “Er zijn heel veel dingen die ik graag wil doen, maar ik ben er nu achter dat het niet allemaal meteen kan. Zo hebben we nu een eerste conceptalbum gemaakt. Het is een soort popmuziek voor een film, maar dan zonder film. Wel hoop ik dat er ooit een film bij gemaakt wordt. Ellij is namelijk heel beeldend. Ook zijn we al bezig aan een tweede conceptalbum. Het idee is om in totaal vier albums te gaan maken. We willen hierbij veel verschillende soorten muziek maken, maar op zo’n manier dat het wel een verhalend geheel vormt. Ik denk dat wij binnen de band heel veel verschillende dingen kunnen en veel verschillende sounds hebben, maar het blijft Ellij. Zo zijn we samen op zoek naar een eigen sound.”

Door de diverse sounds en invloeden wordt Ellij nu vergeleken met een uiteenlopende selectie aan bands. Zo worden de Talking Heads en The Dandy Warholes genoemd en is Ellij, tot hun eigen verbazing, ook al bestempeld als postpunk. “Dat hadden we nog niet eerder gehoord,” zegt Ruben lachend en de rest lacht met hem mee. Wel is het duidelijk dat ze door de psychedelische invloeden vaak met oudere artiesten worden vergeleken; maar dan wel in een modern jasje.

Inmiddels zijn ook Iris en Joost, het broertje van Ruben, bij ons aangeschoven en we beginnen te praten over inspiraties voor de band. Hierbij worden Soulwax, De Staat en Tame Impala al snel genoemd. “Oh, en The Beatles en Pink Floyd, natuurlijk niet te vergeten!” vult Ruben snel aan. “En de laatste jaren luister ik ook steeds meer naar Prince. Naast de geweldige muziek is het ook zijn karakter als artiest. Het is indrukwekkend, wat voor een workaholic hij was.” We praten nog wat en drinken gezellig samen nog een biertje en wat ‘super rock ’n roll ice tea’s’. Tot slot worden nog gauw een aantal shoutouts gedaan naar de bands ‘soap’, ‘Key’ ,‘NEMSIS’ en vanzelfsprekend naar Ruben’s vriendin, Lieve.