Bij binnenkomst is het een bedrijvige drukte in Studio O, in Beverwijk. Rechts is een jongen bezig met een naaimachine, links staat iemand te raggen op een gitaar en ondertussen worden er nieuwe beats gemixt achter een computer. Het is makkelijk te vergeten dat we in een oude basisschool staan. Nu is het een ruimte voor de ontplooiing, ontwikkeling en samenwerking van allerlei creatievelingen. Het gebouw is onder andere de thuisbasis van het collectief OZSIPARK (spreek uit: ‘ozzy’-park). Overal waar je kan kijken, zie je tekenen van hun projecten. Zo hangt hun kunst door het klaslokaal heen verspreid en hun muziek hoor je al van buiten. Op tafel liggen stapels kleding bedrukt met de naam van het collectief. We gingen in gesprek met de drie jongens die drijvende kracht zijn achter de events van OZSIPARK, Melle, Noah en Aryan, over hoe het collectief is ontstaan, wat ze doen, waarom en over het aankomende event in Patronaat.

Melle: “We zijn een creatief collectief van jongeren uit de 0251-regio. Daar staat OZSI ook voor; als je de regiocode in letters zet, zeg maar, dan krijg je dat woord. We zijn hier in Beverwijk gevestigd en we houden ons bezig met het maken van kunst, muziek en kleding. Daarnaast organiseren we een soort creatieve evenementen waar dan al die aspecten een beetje samenkomen.”
Noah: “En ik denk dat wij bij elkaar zijn gekomen, omdat er hier voor de rest niet heel veel jongeren heel geïnteresseerd waren in dat soort dingen. We hebben elkaar daardoor heel erg gevonden. Natuurlijk was dat ook gewoon als vriendengroep in het begin, maar omdat de wil er wel bij veel van ons was, denk ik dat het ook gewoon heel erg gegroeid is, ehh, in de creatieve aspecten.”
Melle: “Ja, sommigen waren zelf al bezig met bepaalde dingetjes en als je dan op een gegeven moment met elkaar dingen gaat maken, in plaats van gewoon te chillen, dan werkt dat ook heel aanstekelijk; dan inspireer je elkaar alleen maar verder om ook dingen te gaan doen.”

Wat begon als een vriendengroep, groeide vanaf de zomer van 2016 uit tot een collectieve uiting van creativiteit. Hier zitten ontwerpers, muzikanten, kunstenaars, fotografen en filmmakers bij. Een diverse groep dus.

Aryan: “Het begon voornamelijk met Melle. Die had een fashionblog en was sowieso ‘into fashion’, om het maar zo te zeggen. Dat deed hij samen met Bryan. Toen gingen zij samen shirtjes bedrukken waar OZSI op stond. Later zijn we ook muziek gaan maken en weer later zijn er ook evenementen bijgekomen en mensen die schilderijen maken. Iedereen gaat een beetje zijn eigen gang, ja…”
Noah: “We zijn eigenlijk gewoon een heleboel buitenbeentjes die bij elkaar zijn gekomen.”
Melle: “Het was niet dat we dachten: hey jongens, laten we een collectief starten! Dat gebeurde gewoon op een bepaald moment.”
Noah: “Het is denk ik ook best wel toeval geweest, dat het zo is gebeurd. Weet je, van het een rol je in het ander en zo weer door en door…”
Aryan: “The law of attraction, haha.”

Iedereen bij OZSIPARK wil zich dus creatief uiten en de vrijheid hebben om dat op hun eigen manier te doen. Dat is dan ook het doel en de boodschap van het collectief

Noah: “Ik denk wel dat het een soort van creatieve vrijheid is. Gewoon het creëren van iets en dat wij onszelf vrij genoeg kunnen voelen om ons creatief te uiten, zoals wij dat willen. Maar ook denk ik wel dat we mensen ook zouden kunnen aansporen om dat ook te doen.”
Melle: “Ja, doe iets en ga er dan gewoon voor!”
Noah: “En dat gebeurt ook te weinig eigenlijk, maar ik denk wel dat je het steeds meer ziet gebeuren de laatste tijd. En wij willen die boodschap, die dus misschien ook al gemaakt wordt, alleen maar versterken.”

Zoals iedereen, hebben ook de jongens van OZSIPARK wel een inspiratiebron.

Noah: “Ik denk dat in ieder geval de SMIB-groepering bewust of onbewust wel een grote invloed is geweest.”
Melle: “Ja, dat was vooral helemaal in het begin. Ook collectieven uit Amerika zoals ‘Odd Future’ en de A$AP Mob. Dat waren wel collectieven waar we toen tegen opkeken.”
Noah: “Het inspireert gewoon heel erg. Dat je ziet dat je samen gewoon heel sterk kan zijn en dat je daardoor gewoon een nog veel vrijer gevoel kan creëren. Voor jezelf maar voor anderen ook, denk ik.”

De mooiste manier om een gevoel te creëren, is misschien wel door middel van het organiseren van een knallend evenement. Zo heeft OZSIPARK er al weer een in de maak: OSZIPARK X 808 SOUNDSYSTEM, 23 maart in het Patronaatcafé. Wat kunnen we verwachten?

Noah: “Het is een hip-hop avond die we organiseren met nog een andere groep uit de wijk hier. Ik denk dat we ongeveer een jaar geleden hadden besloten dat we samen met hun iets wilden doen. Toen hebben we eerst een keer in de Koning in Beverwijk samen een feestje gegeven. En omdat we beide de behoefte voelde om dit soort feestjes te organiseren, hadden zij ons daarna weer benaderd en zo is die samenwerking ontstaan.”
Melle: “Die evenementen zijn best wel hip-hop georiënteerd. Het zijn vooral live-acts en dj’s eigenlijk en meestal verkopen we daar dan ook onze kleding. Zo combineren we dat een beetje.”
Aryan: “Deze editie is in het Patronaatcafé in Haarlem. Beneden hebben we dan hip-hop, live-acts en ook een paar dj’s en boven is voornamelijk elektronische muziek, midden in de nacht, zeg maar.”

Dit zal dan een hip-hopevenement gaan worden, maar de jongens houden het daar niet bij. Zo organiseerden ze al eens een bandjesavond en we horen hier en daar punk tussen de hip-hop door.

Noah: “Het ene moment kan je hip-hop doen, maar waarom zou je dan het andere moment niet punk kunnen doen als je dat leuk vindt?”
Melle: “We willen ons ook niet beperken tot alleen hip-hop ofzo, want onze interesses gaan veel verder dan alleen hip-hop.”

Tenslotte wilden de heren het volgende nog even kwijt:

Noah: “Nou, ik zou alleen nog willen zeggen: fuck Mark Rutte, en fuck Stef Blok.”
Melle: “En we hebben 18 april nog een heel leuk evenement en met Koningsnacht ook. Er zit nog van alles aan te komen en het is ook allemaal heel divers.”

Hier vind je meer over het event van OZSIPARK aanstaande zaterdag in Patronaat in Haarlem. Meer weten over het collectief? Check het hier.