Dansen met je voeten in het zand en chillen aan de zee onder het genot van zomerse temperaturen en tropische muziekstijlen. Dat is in één zin Sunny Side Up, plus leuke festiviteiten die helemaal passen binnen het strandthema. Artiesten van Texel, het vasteland en het buitenland verzamelen zich op 2 en 3 augustus op het eiland voor de tweede editie van dit bruisende festival. Organisatoren Rick, Steven en Hannes vertellen over wat het festival uniek maakt.

De voorbereidingen op het festivalterrein rond Strandpaviljoen Twaalf zijn in volle gang. Een bus vol tropische planten is onderweg en houten omheiningen zijn in de maak.
Deze editie pakt het festival groter uit. “Vorig jaar begonnen we op kleine schaal en bleven we op het terras van het Paviljoen,” zegt Steven, eigenaar van het Paviljoen, "nu hebben we er een heel stuk strand bij. Wat het uniek maakt, is dat je in het zand staat te dansen.”

Het festival dankt zijn naam aan het feit dat Texel de meeste zonuren ontvangt van heel Nederland. De perfecte plek voor een zomers festival, was de gedachte, en bovendien een gat in de markt op het eiland. “Een aantal bestaande strandfeesten met voornamelijk elektronische muziek waren er al wel,” vertelt Rick, die de marketing en communicatie voor het strandpaviljoen en festival regelt, "maar een festival op het strand met een tropische ondertoon dat een podium biedt aan zowel Nederlands als internationaal jong talent, dat was er nog niet.”

Dansbaar, opzwepend en kleurrijk

De van Texel afkomstige Hannes is mede-eigenaar van het Amsterdamse muziekplatform Nightcare, dat het festival mede-organiseert. “Ik denk dat Sunny Side Up op een low-key manier geboren en getogen Texelaars en mensen van ‘de overkant’ met elkaar in contact brengt. Door middel van muziek, kunst en de schoonheid van het eiland brengen wij mijn twee werelden samen. Daarnaast denk ik dat juist in een tijd waarin de festivals veel groter, commerciëler en duurder worden, er vraag is naar kleinschalig, kwaliteit en exclusiviteit.”  

De line-up bestaat uit uiteenlopende genres als disco, funk, hiphop en salsa en is een mix van artiesten uit Texel, het vasteland en het buitenland. “We zoeken een mooie balans tussen nieuw en gevestigd talent. Dat vinden we belangrijk voor de veelzijdigheid,” zegt Hannes. Het belangrijkste element is uiteindelijk de dansbaarheid. Rick: “Wij programmeren vooral muziek die beweeglijk is, die blijheid en een glimlach oproept. Het moet vooral opzwepend zijn, zoals je dat in de tropische sferen ook terugvindt. Als je bijvoorbeeld het genre disco in kleuren zou uitdrukken, dan zouden dat dezelfde kleuren zijn als bij de tropische muziek: felblauw, geel en roze, vrolijk en dansbaar.”

De mooiste herinneringen aan de eerste editie, zijn dan ook vooral aan de acts waarbij het dak eraf ging en de stagedivers hen om de oren vlogen, zoals bij het concert van Three Little Clouds. Deze band is dit jaar weer van de partij als herkenningspunt. Andere acts die je dit jaar sowieso moet gaan zien, zijn volgens de mannen Kauw en de Valvetronic Brass Band. “Met de de Valvetronic Brass Band wordt het springen en feesten met alle bombarie, blazers, drums, saxofonisten, toeters,” volgens Rick, “ze zijn met twaalf man en hebben allemaal evenveel energie. Ze weten gewoon precies hoe ze iedereen aan het dansen moeten krijgen.” Hannes heeft het meeste zin in het optreden van Kauw. “Deze jongens spelen sinds hun vijftiende bij ons op events. In de zes jaar dat ze voor ons spelen, zijn ze uitgegroeid tot een mega vette act. De manier waarop zij elektronische sounds en livemuziek combineren is waanzinnig. Gegarandeerd uit je dak gaan!”

Surf vibes en tropisch relaxen

Waar de avond het moment is om een feestje te bouwen, is er overdag ook muziek waarbij je uit kunt blazen. Rick: “We hebben bijvoorbeeld Bare Jams uit Engeland, een uplifiting reggae/ska band met een heel Engels karakter. Zij zijn zeker opzwepend, maar hebben ook meer surfachtige en relaxte tunes. Ook de cumbia band Conjunto Papa Upa en The Bongo Hop uit Frankrijk brengen wat meer mellow surf vibes mee.”

Als je even wil ontsnappen aan de muziek, kan dat uiteraard ook. “We hebben het festivalterrein op zo’n manier opgezet dat je niet altijd volle bak in de muziek hoeft te staan”, vertelt Steven. “Onze programmering heeft een stukje massage, een stukje yoga en surfsessies. Zo kun je even op een andere manier genieten van de tropische eilandsfeer. Je kunt ook altijd even lekker een verkoelende duik in de zee nemen.”
Rick vult aan: “Er is ook een vliegershow die de lucht gaat kleuren en kinderen kunnen een eigen jetpack bouwen met flessen en water.”

“Alleen een kampeerterrein is er nog niet,” zegt Steven. “Vanwege strenge regels van de gemeente over het aantal toeristen dat mag overnachten op Texel. Tot die tijd hebben we een afgehuurde jeugdherberg. Volgend jaar maken we ons er hard voor om het wél voor elkaar te krijgen dat onze bezoekers kunnen kamperen. We willen een echt tropisch weekend van dit festival maken.”
In één ding hebben de drie organistoren het volste vertrouwen: dat de meeste zonuren van Nederland zich ook dit jaar volop gaan laten zien. Hannes: “We hebben 32 graden besteld, je kunt genieten van toffe, nieuwe acts, kokosnoot jeux-de-boules spelen of languit liggen met een Sunny Side Up biertje in je hand.”