Op vrijdag 12 en zaterdag 13 juli waren liefhebbers van muziek, kunst en theater van Nederlandse bodem weer welkom voor de 13e editie van Young Art Festival. Al jaren staat het door vrijwilligers georganiseerde festival bekend als een tof "DIY" kunst en muziek crossover feestje. Met een bombastische mainstage, een Young Art Stage en een elektronisch georiënteerde Heksenkring Stage is er voor iedere muziekliefhebber wel een plekje. De line-up liegt er dit jaar ook weer niet om.

Bij binnenkomst op vrijdag is de grootste blikvanger de kunst. De bomen hangen vol met lampjes, kunstwerken en kleuren. Het Beverwijkse Park Westerhout lijkt omgetoverd tot een subcultureel sprookjesbos. Eén van de hoogtepunten vindt al vroeg op de vrijdag plaats. De mainstage wordt afgetrapt door de roots/pop outfit Darlyn. De Amsterdamse band speelt een gevarieerde show vol met geluiden geïnspireerd door de jaren 60 en 70 met een grote dosis pop. Met het pakkende nummer 'Stepping Stone' hebben ze een hit in handen en is het alleen maar afwachten totdat de band doorbreekt bij het grote publiek.

Iets later speelt, ook op de mainstage, The Visual. Het Amsterdamse, alternatieve en electronische poptrio weet het publiek drie kwartier lang te hypnotiseren met haar intrigerende atmosferische live-show. De melodische doch dissonante zangstijl van frontvrouw Anna van Rij houdt iedereen tot de laatste noot geboeid. Met hun eerste album 'Moments of Being' op zak en een reeds afgeronde Britse tour, zal dit ongetwijfeld niet het laatste zijn wat je van The Visual hoort.

The Visual

Met bands als Flying Nemo en Subterranean Street Society op de Young Art Stage lijkt het erop dat dit podium voor de wat hardere muziek is. Als het donker begint te worden, betreedt punkband Ploegendienst het podium. Vrijwel direct ontstaat er een moshpit en trekt frontman Ray Fuego langzaam z’n kleding uit. Ondanks dat er iets stuk ging aan het drumstel tijdens één van de eerste liedjes, weten ze de aandacht van het publiek erbij te houden. Muzikaal zit het ergens tussen jaren 80 hardcore punk en thrash. Frontman Ray Fuego, wie ook een bekende rapper is, bewijst volledig dat punk en hiphop qua attitude slechts twee kanten van hetzelfde spectrum zijn.

Flying Nemo

Ploegendienst

Wat is een zomerfestival zonder De Likt? Niet Young Art Festival in ieder geval. De Likt sluit het festival op vrijdag af op de mainstage. Met hitjes als ‘Ja Dat Bedoel Ik’ en ‘Bloed Aan De Muur’ belooft het een feestje te worden. Het Rotterdamse hiphop trio bewijst vrijwel meteen waarom ze de eerste dag van het festival mag afsluiten. Ze zet een energieke show neer en weet het publiek te vermaken. De festivalgangers joelen mee met de scherpe teksten van De Likt en er wordt ook niet zuinig gedaan met de dance moves.

Het is niet gek dat Young Art Festival al 13 edities achter de rug heeft. Het is een gezellig, kleinschalige festival waarbij de solidariteit onder de vrijwilligers er afstraalt. Terwijl de bezoekers het terrein aflopen, wordt er al gespeculeerd over de line-up van volgend jaar.

De Likt