In september vorig jaar bracht hiphopartiest Ares zijn derde album uit, onafhankelijk van een platenlabel en noemde het Alice. De tracks vertellen zijn verhaal over het vinden van een eigen sound. Nu toert Ares door het land om zijn fans het nieuwe geluid te laten horen. Afgelopen zaterdag stond hij in Patronaat Haarlem. Wij gingen langs om de nieuwe Ares in een livesetting te aanschouwen.

Maar niet voordat S10 zich heeft laten horen

 

Het jonge natuurtalent loopt onzeker het podium op. Ze is een duistere verschijning. Donkere kleding, donkere stem en donkere songs. Met haar bescheiden vertoning en oprechte teksten heeft ze direct de aandacht van het (nog karige) publiek. Mensen bewegen zich naar het podium, de eerste bouncepasjes worden ingezet en de microfoonstandaard gaat weg. De lyrics zijn emotioneel beladen, maar S10 weet ze luchtig te brengen. Uiteindelijk swingt het publiek er op los. Ze communiceert verlegen met de mensen in de zaal: “Ik ben een fucking mysterie”. Groot gelijk. Een mysterie waar we graag meer van willen terugzien.

S10 heeft het publiek lekker opgewarmd, iedereen is klaar voor Ares. Twee meisjes in de zaal vangen een glimp op van de rapper wanneer de backstagedeur even opengaat en beginnen hysterisch te gillen. Wordt het zo’n avond?.. Nog voor Ares op het podium staat, is de zaal tot de nok toe gevuld met tienerjongens en –meisjes. Hier en daar een enkele student.

 

 

Wanneer Ares het podium oprent, begint de hele zaal te juichen

 

Hij glimlacht van oor tot oor. In kleding drie maten te groot en met een Brabants accent rent (correctie: springt) hij over het podium en het publiek doet enthousiast mee. Ares vindt het mooi en zijn ogen stralen de hele show lang. De teksten zijn donker en de performance energiek en vrolijk. Een combinatie die je niet snel zou verwachten, maar een formule waarmee hij zonder moeite de crowd weet op te hypen. Alles verloopt op een natuurlijke manier.

Ares en zijn publiek vermaken zich uitstekend en hij ziet er content uit. Het is zonneklaar dat de rapper zichzelf heeft gevonden. Hoe donkerder en eerlijker de teksten, hoe groter de grijns op zijn gezicht. Het publiek bestaat overduidelijk uit trouwe fans, want ze zingen ieder woord mee. Vanaf het begin staat de hele zaal te bouncen. Na een paar oeh’s ontstaan de eerste – nog bescheiden – moshpit. Zodra de dj het nummer ‘Visions’ inzet, wordt iedereen heen en weer geslingerd. Er is geen ontkomen meer aan. Op een gegeven moment is de beruchte zweetwalm een feit: eerst nog geconcentreerd beneden in de zaal, niet veel later bereikt die ook het balkon.

Ares laat meer dan zijn album Alice horen

 

Halverwege de show vraagt Ares of zijn fans “ready zijn voor een nieuwe pokoe”, maar Ares betwijfelt het. Na luid protest van het publiek en een monstermoshpit tijdens een "opwarmnummer" hebben de fans zich bewezen en performt de rapper een nieuwe track. Ondanks dat niemand een woord kent, knikt het hele publiek op de beat mee. Daarna is het klaar met ‘die boze pokoes’, tijd om te lachen. Iets met een Russische spion in een vorig leven en de zaal springt weer heen en weer. Shirt uit, shirt weer aan, via hamstring curls naar de andere kant van het podium en weer terug. Ares heeft duidelijk aan de verwachtingen van zijn publiek voldaan. En ook aan die van ons.