In de Haarlemmerhout vond afgelopen weekend alweer de 34e editie van het Houtfestival plaats. Het publiek kon vast warm worden tijdens de Houtnacht. Talentvolle artiesten uit de regio kregen er naast internationale artiesten een podium om zich aan een breed publiek te presenteren. Er waren optredens op vier verschillende podia met naast muziek ook dans, film, (beeldende) kunst en (kinder)theater. 3voor12 Noord-Holland ging een kijkje nemen en dat leverde mooie foto's op.

Joshua Baumgarten

Handsome Harry & The Hummingbirds

Het is 18:00 uur als presentator Joshua Baumgarten (The Irrational Library) Houtnacht opent en Handsome Harry & The Hummingbirds op het Houtpodium aankondigt. De Haarlemse band speelt western jazz, bestaande uit een mix van jazz, bluegrass en country. De veelal swingende nummers worden afgewisseld met mooie luisterliedjes.

Counter Sound

Zerodent

Zerodent

The Soul Travellers

Inmiddels is ook het Familia podium geopend. Counter-Sound speelt snoeiharde trashpunk. De band won de Flinty’s Trofee en haalde de finale van de Rob Acda Award.
De Australische post-punk band Zerodent brengt vervolgens een energiek optreden met tussendoor een aantal poppy nummers.
Na het trashpunk geweld en de post-punk is het tijd voor heel wat anders op het Familia podium. The Soul Travelers nemen je mee op reis met hun groovende gitaar, bas, trompet en pandeiro (een soort drum) in combinatie met de poëtische rap van frontman Donnie Adams.

Minor Citizen

Minor Citizen

Minor Citizen

Op het Houtpodium speelt het Amsterdams stonerrock trio Minor Citizen. Het speelplezier spat er van af en de nummers, geïnspireerd door onder meer Queens of the Stone Age en Royal Blood, slaan goed aan bij het publiek.
Gregg Green & Innersoul maken soul vermengd met reggae, jazz, latin, funk, hiphop en blues. Begeleid door de Innersoul band brengt New Yorker Gregg Green zijn Innercity poetry.
De veelbelovende lokale band Abdomen speelt een energiek optreden. De band laat zich niet afleiden door een technisch probleem met de versterker en strooit de garagepunk over het veld uit.
 

De Grenzeloos tent staat in het teken van hip hop en allerlei aanverwante stromingen. De tent staat de hele avond bomvol en swingt op de talentvolle artiesten uit de regio die voorbij komen. Opkomend talent binnen de Haarlemse hiphop Dictator Robin brengt onvervalste hip hop van de oude (rauwe) school op hedendaagse glitchhop-achtige beats. Marassa combineert haar spoken word met haar grote liefde voor hiphop. Wa7lid is een opkomende rapper in Haarlem en klinkt modern met frisse aanstekelijke beats. SoulTrash zet vervolgens de tent helemaal op z’n kop met hun energieke liveshows, virale freestyles en creatieve producties. De Grenzeloos tent wordt al feestend in stijl afgesloten met Sektor, Subsequent, Pulse, T & Sugah.

Gregg Green & Innersoul

Gregg Green & Innersoul

Abdomen

Abdomen

Sektor & Subsequent, Pulse

SoulTrash

Wa7lid

Marassa

Lärmschutz

Lärmschutz

Martien Keesmaat

PONI

Naast de grote podia is er ook een programma in een intiemere setting. In de filmcontainer worden documentaires gedraaid, is er beeldende kunst te zien en spelen er muzikanten in de Caravantgarde. De presentatie is in handen van Joost Verhagen. Singer-songwriter Martien Keesmaat zet een bijzondere sfeer neer binnen verschillende genres. Het publiek blijft aandachtig luisteren.
PONI (Person Of No Importance) is het project van de Tilburger Tjeerd van Erve. Met zijn lo-fi muziek, donkere folk en noisy landschappen creëert hij zijn eigen universum.
Lena Hessels gebruikt verschillende instrumenten en elementen als samples. Dat klinkt soms wat vreemd, dromerig en zeker verassend. Ze neemt de luisterraar mee op haar eigen avontuur.
Lärmschutz experimenteert er flink op los! Met hun geïmproviseerde freejazz, gitaar, trombone en electronica zetten zij gedurende het optreden een unieke sfeer neer. Dat je een elektrische gitaar met een koperen plaat in plaats van een plectrum kan bespelen bewijst Lärmschutz.

Precursor

T-99

Houtnacht loopt op zijn einde als Precursor met zijn electronische techno het Familia podium afsluit. De laatste band op het Houtpodium is inmiddels ook begonnen. T-99 bestaat uit drie muzikanten uit Amsterdam die al zo’n 20 jaar door heel Europa spelen en die talloze albums op hun naam hebben staan. Met hun rockabilly, soul, country, blues, rock & roll en surf sluiten zij een geslaagde Houtnacht in stijl af.