Vrijdag 15 november staat er in P60 een gloednieuw programma vol toffe alternatieve bands: Don’t Tell Mummy Fest! Een initiatief van Tinka Hoek, Lucy Barker en Nils Rehlinger-Hansen. Wij gingen vorige maand met ze in gesprek bij de Tolhuistuin over de ins en outs van dit nieuwe minifestival.

Over de Don’t Tell Mummy-organisatie: 

Tinka Hoek is programmeur bij P60 en staat soms als DJ SUCH A BORE achter de draaitafel.

Lucy Barker is geluidstechnicus en stagehand bij Melkweg en Paradiso en verzorgt het management van Make Out Molly.

Nils Rehlinger-Hansen is een onafhankelijk promoter, boeker bij Blue Bat Agency en organisator.

Hoe is het idee voor Don’t Tell Mummy tot stand gekomen?

Lucy: “Ik ben naast geluidstechnicus ook manager van de Haarlemse band Make Out Molly. We waren op zoek naar plekken om op te treden en ik heb verschillende zalen gemaild om te vragen of er plek was voor een support act. Uiteindelijk ontving ik een mail terug van P60 (Tinka) en achteraf bleek dat ik haar al kende!”

Tinka: “Toen ik de mail zag, ben ik naar de band gaan luisteren. De manier waarop zij hun muziek en artwork combineren sprak me erg aan. Ik dacht: daar wil ik wel iets mee. Omtrent de vernieuwingsslag van P60 vond ik het ook belangrijk om nieuwe dingen uit te proberen en dus wat meer alternatieve muziek in huis te halen. Lucy en ik hebben erover gepraat met een biertje erbij. Waar we begonnen met het idee van Make Out Molly als support act, groeide dat uit tot het idee voor Don’t Tell Mummy Fest. Lucy en ik hebben ongeveer dezelfde muzieksmaak, en we hadden vrijwel dezelfde ideeën voor de programmering. Ik ben gaan bellen en mailen met verschillende boekers, onder andere van De Likt, die nu ook op het programma staat.” 

Lucy: “We wilden naast Nederlandse acts ook graag internationale bands boeken. Ik had al eerder contact gehad met Nils, en ik vond wat hij deed met Blue Bat Agency erg tof.” 

Tinka: “Nils kwam met veel goede suggesties voor acts. Uiteindelijk hebben we drie bands geboekt via hem.” 

Nils: “DROOL, the slaughterhouse band en Football FC zijn op het moment erg bepalend en representatief voor de Engelse alternatieve muziekscene. Het is voor publiek interessant om de vibe te voelen die deze bands uitstralen. Je krijgt als het ware een inkijkje in de werking van deze scene.”

Wat is precies het idee achter deze avond?

Tinka: “Het uitgangspunt begon klein, maar is uitgegroeid tot een minifestival. Don't Tell Mummy helpt bands uit het internationale circuit om voet aan de grond te krijgen in Nederland, natuurlijk wel binnen de indie/underground/alternative scene. P60 geeft met Don’t Tell Mummy bands uit Engeland, zoals top act Strange Cages uit Brighton, de mogelijkheid om in Nederland te spelen. Om een groot publiek te trekken, zijn er voor de avond ook meer gevestigde Nederlandse namen geboekt, zoals De Likt en Iguana Death Cult.” 

Nils: “De kleinere, opkomende bands bevatten elk iets unieks. Ze spelen heel erg in het moment. Toen ik DROOL voor het eerst live zag, hadden ze één ongelooflijk goede single uitgebracht en die performden ze fantastisch. the slaughterhouse band heeft een soort van rauwe energie op het podium en Football FC is eigenlijk gewoon een stelletje muziekmakende hooligans.” 

Tinka: “Ja, de energie die de bands uitstralen is ongelooflijk. Ik heb bijvoorbeeld Shame eens zien spelen voor slechts een man of tien op een zolder, maar dat optreden stond als een huis. De bands die ik via Nils heb geboekt heb ik overigens nooit live gezien, maar ik vertrouw op zijn inschattingsvermogen als boeker en ik ga uit van mijn gevoel.” 

Lucy: “Don’t Tell Mummy kan voor acts een goed startpunt zijn om nieuwe dingen in gang te zetten, zoals meer boekingen door andere podia en festivals. Sommige bands vragen ons al naar de volgende editie! We zullen zien hoe het gaat. Onze kracht ligt denk ik in het combineren van acts waar nog nooit iemand van gehoord heeft met acts die al meer gevestigd zijn.” 

Tinka: “Misschien komen er honderd mensen, misschien komen er vijfhonderd. Ik hoop in ieder geval dat mensen zich zullen herinneren: ik was in P60 bij Don’t Tell Mummy Fest en daar heb ik deze bands voor het eerst gezien.” 

Nils lachend: “Mensen moeten gewoon naar de eerste editie komen voordat we sell outs worden.”

Wat zijn de toekomstplannen voor Don’t Tell Mummy?

Tinka: “Dit is de eerste editie. Als het werkt zoals we het nu doen, dan willen we het evenement graag voortzetten.” 

Lucy: “We zijn allemaal erg enthousiast en geloven heel erg in dit minifestival. Zolang er mensen komen en ons willen steunen, waarom niet?” 

Tinka: "Leuk is bijvoorbeeld dat Concerto parter wilde worden. Voor de echte puristen bieden zij hard copy tickets aan in de winkel.” 

Lucy: “Een concertkaartje als souvenir!” 

Don’t Tell Mummy Fest vindt vrijdag 15 november plaats in P60. Meer informatie, tickets en de volledige line-up zijn te vinden via www.p60.nl.