In 2005 begon Poptrash als wekelijks dansfeest in Amsterdam. Het groeide door naar onder andere een eigen stage op Dance Valley en bezorgde EDM-ster Steve Aoki zijn eerste Nederlandse shows. Poptrash-oprichter Robert Smit draaide op zijn eigen feesten, werd langzamerhand de dj- en producerwereld ingezogen en besloot naar Los Angeles te verhuizen voor een aantal jaar. Sinds hij terug is in Nederland, begint het toch weer te kriebelen en kan hij het niet laten om het Poptrash-concept nieuw leven in te blazen. Morgen is de eerste editie bij de Victorie in Alkmaar, waarna het concept bij meerdere podia in de provincie voorbij zal komen.

Even terugbladeren, hoe is het begonnen met Poptrash?
Robert: "Alweer 13 jaar geleden begon het feest in de Melkweg als wekelijkse donderdagavond. Het idee was vanaf het begin een dansavond waarop je vele stijlen muziek kon horen, zolang het maar dansbaar is. Geen moeilijk gedoe over wat fout en goed is, maar gewoon genieten van stijlen als indie, electro, disco, hiphop en later ook dubstep, drum ‘n’ bass en pop. Het feest groeide uit over heel het land, met maandelijkse feesten in onder andere Mezz (Breda) en Waterfront (Rotterdam)."

Wat maakte het bijzonder?
"Je kon er een nummer van Britney horen nadat je net had lopen springen op Pendulum waarna je de Beastie Boys in je oren kreeg geblazen. We hadden ook oor voor nieuw talent. Zo boekten we acts als Steve Aoki, Mstrkrft, Goose en Lele en de lijst gaat door."

Toch besloot je een pauze in te lassen?
"Onder mijn artiestennaam Sick Boy werd ik steeds meer in de electro opgepikt. Ik had goede contacten en besloot mijn focus meer op produceren te gooien. Uiteindelijk heb ik meerdere tours in Amerika en Europa gedaan en opgetreden met artiesten als Justice, Bloody Beetroots, Boys Noize en Steve Aoki. Met Steve heb ik ook een single uitgebracht genaamd ‘The kids will have their say’. Die staat op zijn Grammy genomineerde album ‘Wonderland’. Skrillex brak dat jaar door en ging er toen helaas met die Grammy vandoor!"

Hoe was het werken met hem?
"Het grappige is dat hij de meest hardwerkende artiest is die ik ken, terwijl hij ook onder de hardcore electro artiesten niet altijd serieus word genomen, door bijvoorbeeld het gooien van taarten en de “Steve Aoki Jump”. Wat veel mensen niet weten is dat hij uit de hardcore punk komt en dat de eerste releases op zijn label zwaar gitaar georiënteerd zijn. Hij ontdekte Bloc party, The Gossip en ga zo maar door. Kortom hij weet wat werkt en wat het publiek wil."

"Het werken met hem was eigenlijk vrij simpel. Ik had de muziek af om als Sick Boy track op het label te releasen en toen stelde hij voor om vocals op te nemen en het op zijn album te zetten. Dit ging allemaal per mail. Toen we elkaar weer zagen, was het oude jongens krentenbrood. Zijn eerste Europese tour had ik geregeld, waarin ik voor hem opende. Dat was in 2007."

"Met Steve Aoki heb ik ook een single uitgebracht voor zijn Grammy genomineerde album. Skrillex brak dat jaar door en ging er toen helaas met die Grammy vandoor!"

 

 

Terug in Nederland besloot je Poptrash weer op te pakken.
Hoe ging dat?

"De organisatie van Magneet Festival had me gevraagd om een area in te vullen. Dat ging erg goed en toen ben ik in Winston Kingdom in Amsterdam maandelijks bands gaan programmeren, die voor de dansavond speelden. Bands als Jagd, Phoam en Tape Toy hadden hun eerste shows bij Poptrash. Cut_ speelde hun derde show ooit er en zo zijn er vele vele voorbeelden te noemen."

En hoe gaat het verhaal verder voor Poptrash?
"Vorige zomer hebben we het 'Vuige Veld' op Down the Rabbit Hole mogen afbreken. Dat was erg tof en nu zijn we met een maandelijkse avond in de Amsterdamse Cinetol en een aantal clubavonden weer helemaal terug. Op 31 maart spelen La Loye en Morado op Poptrash in de Cinetol. Daarvoor komen we nog met onze eerste dansavond in Podium Victorie. Die gaan we daar maandelijks houden. In april zijn we terug in de Melkweg, de plek waar het ooit allemaal begon. Al is het doel om niet stil te staan bij het verleden, maar juist ook door rammen met de nieuwste hits! Dat gaan we het komende jaar uitgebreid doen."

Poptrash is de komende tijd te beleven bij:
Podium Victorie in Alkmaar (23 maart)

Cinetol in Amsterdam (31 maart)

Melkweg in Amsterdam (7 april)