De boodschap van de band wordt altijd positief en vrolijk gebracht, maar wel met een maatschappijkritische lading. Al tien jaar lang maakt de Amsterdamse groep met Zuid-Amerikaanse roots, TenTemPiés een tropische mix van Latin rock, reggae, ska, en een vleugje rumba. Waarbij aandacht voor wat er op de wereld gaande is een belangrijke rol speelt. Aanstaande donderdag vieren ze het tienjarig bestaan met een groot feest in Paradiso.

Het is nu zo’n elf jaar geleden dat zanger Maurino Alarcón, geboren en getogen in Amsterdam, gitarist Jouke Schwarz ontmoette. Jouke emigreerde net naar Nederland vanuit Chili, het land waar Maurino’s ouders vandaan zijn gevlucht vanwege de dictatuur in de jaren 70. Ze ontmoette elkaar via-via en startte TenTemPiés.” Maurino: “We hebben allebei een belangrijke band met Chili en daardoor zijn we via-via aan elkaar voorgesteld. We hadden eigenlijk afgesproken om samen beeldende kunst te maken, maar Jouke zag mijn gitaar staan. Van de gitaar kwamen we op de muziek die ik maakte en daarin vonden we elkaar helemaal. We besloten op zoek te gaan naar bandleden en vormden zo’n tien jaar geleden de band.”

In de afgelopen jaren is er hier en daar wat aan de bezetting van de groep veranderd, zo zijn er soms blazers te gast en zijn drummer Luis Mora Matus, saxofonist Miguel Ortega, percussionist Miguel Padron er later bijgekomen. De basis met zanger Maurino Alarcón, gitarist Jouke Schwarz en bassist Nathan Klumperbeek is hetzelfde gebleven.

Blijf overeind staan

TenTemPiés, het is de Spaanse benaming voor ‘blijf overeind staan’, oftewel ‘sta voor waar je in gelooft’, een boodschap die voor de band heel belangrijk is. Maar er is meer waar de band voor staat. De maatschappijkritische noot in de teksten is een belangrijke voor TenTemPiés.

Maurino: “We vinden het heel belangrijk om in de wereld van vandaag onderwerpen aan de kaak te stellen. Mijn eigen visie heeft zich gevormd vanuit wat er in Zuid-Amerika gebeurt en is gebeurd. Het hele continent heeft te maken met problemen. Die zijn ontstaan vanuit het koloniale verleden en de daaropvolgende dictaturen. Tegelijkertijd zijn dat problemen die wereldwijd te vinden zijn, zo ook in Nederland. Discriminatie bijvoorbeeld, dat is er in de oud koloniën en in Nederland. Het neemt de afgelopen jaren alleen maar toe, net als ongelijkheid, de verschillen tussen arm en rijk. Het zijn onderwerpen die ik belangrijk vind, dingen waar ik op tegen ben en waar we ons als band over willen uitspreken.”

Maurino Alarcón

"Als je dingen wilt zeggen die niet altijd even fleurig zijn, hoeft het niet te betekenen dat de muziek zwaar moet zijn."

Maurino Alarcón

Het zijn best zware onderwerpen en de insteek komt soms pessimistisch over, maar dat is aan de muziek niet af te horen. De sound van TenTemPiés is namelijk juist heel vrolijk. Maurino: “Ik zou het niet pessimistisch, maar realistisch noemen. Ik ben ook heel positief en heb altijd zin in morgen, maar ik denk dat realisme wel belangrijk is. En dat brengen we in een positieve boodschap vol liefde. De muziek is vrolijk, want dat zijn wij ook. Als je dingen wilt zeggen die niet altijd even fleurig zijn, hoeft het niet te betekenen dat de muziek zwaar moet zijn. Ik denk ook dat het makkelijker is om een boodschap over te brengen, als muziek vrolijk is.”

De teksten van TenTemPiés zijn veelal Spaanstalig. Iets dat handig is voor een tour in Zuid-Amerika, waar in bijna ieder land Spaans gesproken wordt. Maar in Nederland zijn lang niet zoveel mensen die de taal begrijpen. Hoe breng je de boodschappen dan over? Maurino: “We zijn ons ervan bewust dat mensen in Nederland onze teksten minder goed zullen begrijpen. Nou schrijf ik ook steeds vaker in het Engels, maar we doen er zeker wat aan om de boodschappen over te brengen. Zo staan in de cd-hoesjes van onze albums de vertalingen van alle teksten. En gaan we na een show het publiek in om met mensen te praten over wat we over willen brengen. Het zal niet op iedereen overkomen. Maar als is het maar één iemand bij wie het wel werkt, dan is dat nog altijd meer dan als we het niet zouden doen.”

Feest in de grote zaal van Paradiso

Het draait voor de band niet alleen maar om de teksten en boodschappen. De muziek, vrolijkheid en heel veel dansen zijn even belangrijk voor TenTemPiés. Alle aspecten worden donderdag tijdens het feest in de grote zaal van Paradiso samengebracht, samen met alle muzikanten waarmee de band heeft gewerkt. Maurino: “We willen ons tienjarig bestaan vieren met een avond vol liefde en muziek. We hebben met veel toffe mensen samengewerkt, zoals Belle Doron van CUT_ en Perquisite, en die komen ook allemaal. We gaan zowel onze eigen muziek spelen met die mensen, als nummers van hen in een TenTemPiés-jasje. En er is een afterparty van Fiesta Macumba in de kelder van Paradiso.”

Het belooft een toffe avond te worden donderdag, maar na die avond houdt het muzikale feest voor de band nog niet op. Maurino: “Als dat wel zo zou zijn, dan hebben we echt een bizar mooie reis gehad. Maar het voelt alsof we pas aan het begin zijn. We komen net terug van een tour in Chili, waar we onder andere op het festival Lollapalooza hebben gespeeld met namen als Red Hot Chili Peppers en Anderson Paak. Donderdag spelen we een thuiswedstrijd in Amsterdam, voor het eerst in de grote zaal van Paradiso. We zijn momenteel ook nieuwe muziek aan het schrijven, want er komt meer van ons aan dit jaar. En verder willen we heel graag meer van de wereld gaan zien. Niet per se vanaf het podium, maar juist tussen de mensen zien wat er gaande is in de wereld. En de verhalen van mensen die zich niet zo kunnen laten horen als wij, de wereld in brengen.”