Morgen is het zover; dan komt het eerste échte wapenfeit van hiphopcollectief SoulTrash uit. Maandenlang hebben ze gesleuteld aan hun EP 'STRICTLYFYAH'. 3voor12 Noord Holland zocht de heren op in hun atelier in de Bijlmer.

Geen tijd om stil te zitten

Na het winnen van De Grote Prijs, een beattape en verschillende losse tracks is het nu tijd om écht als collectief naar buiten te treden. SoulTrash, bestaande uit rappers Blok, Lost en T. Milan (die tevens produceert) en producers All1ne, CRZE en Stoep, heeft een zomer vol optredens erop zitten, maar tijd voor stilzitten is er niet. Niet voor niets rappen ze ‘Ik ben altijd on the move’ op de al eerder uitgebrachte track ‘Move’.

 

Wanneer we het atelier betreden zijn ze druk in de weer met het ontwerpen van het artwork voor de aankomende EP. Tussendoor doen ze ook nog mee aan de Popronde en hosten ze in samenwerking met Museumnacht een tweede editie van 'SoulTrash invites'. Tijdens dit evenement zullen ze ook de release van hun EP STRICTLYFYAH vieren. Maar hoe is SoulTrash eigenlijk begonnen?

Ontstaan vanuit workshops

SoulTrash is enkele jaren terug ontstaan toen Lost en T. Milan beiden meededen aan een hiphop workshop bij cultureel centrum No-Limit. Ze werden aan elkaar voorgesteld door de workshopleider. T. Milan: "Aan het begin was ik nog wat achterdochtig. Daarom had ik tijdens onze eerste studiosessie een concept meegenomen en na een kwartier had Lost er een gruwelijke verse en hoek op geschreven. Toen wist ik dat het goed zat!". Lost was op dat moment al bezig met een solo EP in samenwerking met Stoep. Vervolgens was het ook Stoep die achtereenvolgens CRZE, All1ne en Blok bij het collectief haalde. Lost: "Doordat ik niet langer alleen met Stoep aan het werk was werd ik zelf ook steeds beter. Dat je adlibs, backings en sporen moeten kloppen heb ik echt van hun geleerd!".

 

Blok is met zijn achttien jaar het jongste en nieuwste lid van SoulTrash. Blok: "Ik was altijd al aan het freestylen en op een gegeven moment vroeg Stoep of ik serieus nummers wilde gaan maken. Vervolgens ben ik een hele periode mee gaan kijken in de studio en naar optredens. Na een luistersessie van nieuwe opnames wist ik het zeker: "I need to be part of this!". Vervolgens heb ik tijdens het eerstvolgende 'Trashcamp' (SoulTrash schrijverskamp, red.) meteen een track opgenomen. De reden dat Stoep mij vroeg om bij de groep te komen was omdat..." (Stoep onderbreekt en vervolgt op sarcastische toon): "Omdat die andere jongens klinken als bitches.."

Yve Ent

Na een kwartier had Lost er een gruwelijke verse en hoek op geschreven. Toen wist ik dat het goed zat!

T. Milan

Live optredens

Producers All1ne en CRZE zijn het er over eens dat Blok met zijn stemgeluid een heel andere dynamiek toevoegt aan de sound en optredens van SoulTrash. CRZE: "Blok heeft een meer 'klassieke rapstem' en kan heel goed de aandacht naar zich toe trekken, terwijl iemand als Lost met zijn energie alle kanten op kan gaan."

Niet voor niets is SoulTrash bij uitstek een groep die vaak nieuwe tracks tijdens liveshows voor het eerst laat horen om te kijken hoe het publiek erop reageert. Lost: "Laatst deden we een nieuwe track voor het eerst live en als je dan die reactie ziet kijk je elkaar aan en weet je 'Dit is er weer eentje! T. Milan vult hem aan: "We hebben gewoon een hele harde live show!"

De uitspraak van T. Milan is kenmerkend voor de groep. Ze zijn overtuigd van hun artistieke kwaliteiten en de ambities van SoulTrash zijn grenzeloos, vooral als het gaat om optredens. CRZE: "Kijk, ik vind het leuk hoor, al die artiesten die optreden in AFAS Live, maar het is wel mijn achtertuin!"

Visitekaartje

Om dit te bereiken zal SoulTrash in de nabije toekomst nog meer projecten uitbrengen. Zowel gezamenlijk als solo. All1ne: "Ik zou heel graag een uitgebreide discografie uit willen brengen, dat je echt iets achterlaat. Maar we haasten het creatieve proces niet. Een kunstenaar ga je ook niet pushen om het snel af te schilderen. De kunstenaar bepaalt wanneer iets af is." Dat er ook aan deze EP met veel zorg is gewerkt is, is goed terug te horen. Of zoals Lost het samenvat: "Dit is het visitekaartje dat we aan de hele scene willen geven. We hebben er veel zweet, passie en arbeid in zitten. Zodra je onze EP hebt gehoord ben je klaar om nog dieper in onze sound te duiken!"

 

De STRICTLYFYAH EP verschijnt op vrijdag 3 november. Op zaterdag 4 november zal tijdens Museumnacht de releaseparty 'SoulTrash Invites' plaatsvinden in H75 in Heesterveld, Amsterdam.