Het was een bewogen jaar voor Adam Bais, de Amsterdamse rapper begon in februari 2017, na jaren lang in verschillende bands gezeten te hebben, met zijn solo project ‘Benjamin Fro’. In die gedaante maakt hij Engelstalige hiphop met een filosofisch randje samen met producer Gianni Futon.

Nog geen tien maanden later heeft hij een volledige live band om zich heen verzameld, veertig Popronde-shows op zijn naam staan, vier clips uitgebracht en wordt zijn muziek ook in het buitenland opgepikt. Vooral de afgelopen weken was er een bizarre ontwikkeling. Zijn single ‘The Park’ werd op een hitcompilatie-album gezet met de grootste “Chill hits van Polen”. Op 'Nastaw sie na chill out. Volume 18’ staat zijn liedje tussen nummers van Sam Smith, Jamie Lidell en The XX. De ontwikkeling werd door vele nationale kranten en radio-stations in Nederland besproken.

Op dit moment is Benjamin Fro samen met zijn producer de laatste hand aan het leggen aan zijn tweede album dat op 8 februari 2018 (één jaar na zijn eerste album) wordt uitgebracht in Paradiso. 3voor12 Noord-Holland vond het een goed moment om de rapper aan de tand te voelen. We ontmoeten hem op de set van zijn aanstaande videoclip.

Hoe is jouw muziek in Polen opgepikt?
We werden gemaild door een dochter-onderneming van Universal Music Polen, die zeiden dat ze ‘The Park’ op die plaat wilden hebben. In eerste instantie dachten we dat iemand een grap met ons uithaalde, maar het bleek allemaal echt waar. Ik weet niet zeker hoe het nummer daar terecht is gekomen, maar ik vermoed dat het via de Duitse Spotify-lijsten is gegaan.

Wat doet die aandacht daar voor jou hier in Nederland?
Ik heb door het verslag van de Telegraaf erg veel media aandacht gehad van onder andere het AD, Het Parool en 3FM. Ik was er natuurlijk heel blij mee, maar ik moet ook zeggen dat het hele verhaal door de media een stuk groter is gemaakt dan het daadwerkelijk is.

Het is toch een bevestiging dat jouw muziek in het buitenland goed aankomt. Tijd voor een internationale tour?
Dat wil ik heel graag! De bedoeling is om na mijn albumrelease op 8 februari eerst even de grote steden in Nederland langs te gaan en dan in het voorjaar door naar Duitsland, Polen en eventueel Zwitserland. Ik denk ook dat er nog veel vruchtbare grond voor mij is in het buitenland. Ik merk wel dat het moeilijk is om in Nederland aan te komen met Engelstalige hip-hop.

Hoe komt het dat het afgelopen jaar zo snel ging?
Gianni Futon en ik hebben doordat we al tien jaar samen muziek maken een hele gestroomlijnde samenwerking. Daarnaast proberen we de live shows zoveel mogelijk met de volledige band te doen. Ik heb met Olivier de Jong (bas), Boris Duregger (toetsen), Adriaan Stoop (drums) en Sammy Huijts (gitaar) een groep getalenteerde muzikanten om me heen. Het spelen met band geeft zo veel meer dynamiek aan een show.

Wat ga je op je tweede album anders doen?
Na mijn eerste album merkte ik dat ik graag muziek wilde maken voor een breder publiek. Ik heb toen een aantal nummers geschreven die meer pop zijn dan hip-hop. Ondanks dat ik de popnummers die ik heb geschreven leuk vind, wilde ik me toch verzetten tegen de ‘normaal doen’ retoriek die wordt gebruikt door rechtse politici. Er zijn best veel dingen die we normaal vinden die eigenlijk heel raar zijn. Daarom staat het album ook vol met kritische teksten die vaak de maatschappij op de hak nemen. Het gaat over hoe ik als artiest ‘normaal’ probeerde te doen en daar de absurditeit van inzag. Het uit de hand gelopen kapitalisme is het meest absurde ding dat we normaal vinden en dit willen we met de nieuwe show heel duidelijk naar voren laten komen.

Op 8 december is 'Real Man' uitgekomen. Ik ben daar heel blij mee omdat het klinkt als een heel catchy popnummer maar in de tekst zit heel veel politiek. Het is alleen nog afwachten hoe het publiek de track gaat interpreteren. Ik loop het risico volledig verkeerd te worden begrepen.

Vind je het niet lastig om met maatschappijkritische teksten een breed publiek te bereiken?
Dat is de grootste uitdaging waar ik nu voor sta. Op mijn tweede album heb ik geprobeerd mijn kritische visie op thema's als mannelijkheid, discriminatie en kapitalisme te verpakken in een zo catchy mogelijk jasje. Ook in 'Behave', de titeltrack van het nieuwe album, neem ik die onderwerpen onder de loep. Dat komt in de videoclip die we nu aan het maken zijn heel duidelijk naar voren.

Mijn grootste wapen is dat ik me de retoriek van mijn tegenstanders toe-eigen. Ik neem dan als hook een zin die exemplarisch is voor een mentaliteit waar ik het mee oneens ben en dan probeer ik in de coupletten die mentaliteit door te trekken naar het absurde.

Zou je de wereld willen veranderen met jouw muziek?
De wereld veranderen klinkt als iets heel groots, dat zou ik wel willen, maar dat lijkt me niet realistisch. Ik hoop dat ik met mijn muziek mensen hun gedachten kan veranderen over bepaalde onderwerpen en dat ik mensen die de wereld willen en kunnen veranderen kan aanmoedigen. Mijn muziek gaat de wereld niet veranderen, maar de luisteraars die mijn visie delen kunnen dat misschien wel.

Op 8 februari 2018 geeft Benjamin Fro een release-party voor zijn tweede album 'Behave' in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Ook de videoclip van de titeltrack komt die dag uit.