Het debat over de toekomst van de Waerdse Tempel maakte duidelijk dat het poppodium niet zonder slag of stoot zal sluiten. De toekomst is vooralsnog niet veilig gesteld. Maar duidelijk is dat er wel interesse is om de Tempel levende te houden. De vraag is alleen: hoe?
Medewerkers van de Waerdse Tempel organiseerden afgelopen vrijdag een debat over de toekomst van het podium.
Doel van de avond was alle betrokken om de tafel te krijgen. “We wilden al een tijdje iedereen bij elkaar hebben. We willen horen hoe de verschillende partijen erover denken,” aldus Kelly Boots, productiemedewerker bij de popzaal. 'Iedereen' is in dit geval politiek Heerhugowaard en Alkmaar, stichting Luna en medewerkers van de Tempel zelf.
Uit het debat komt duidelijk naar voren dat de gemeenten Heerhugowaard en Alkmaar de Tempel niet zomaar willen sluiten. Alle partijen zijn het erover eens dat het podium iets toevoegt aan de regionale popcultuur. Eerder werd al gesproken over een 'verregaande regionale samenwerking op het gebied van popcultureel beleid' tussen Heerhugowaard en Alkmaar. Het gaat dan om een samenwerking tussen de Waerdse Tempel en podium Victorie. Patrick de Cock van Victorie gaf aan inmiddels de programmering van de kleine zaal af te stemmen met Onno Blom van Stichting Luna, die onder andere RedRoom Live organiseert bij de Waerdse Tempel. Anjo van de Ven (OPA, Alkmaar) en Monique Stam (VVD, Heerhugowaard) geven aan dat de samenwerking nog beter moet.
Deze samenwerking beperkt zich niet alleen tot de programmering. Richard Verheugd, programmamanager bij de Waerdse Tempel gaf aan dat er ook dingen verbeterd moeten worden met betrekking tot de bereikbaarheid van het podium. En de herinvoering van de toelatingsstop mag niet doorgaan, zodat de belangrijke danceprogrammering in ere hersteld kan worden. Ook moeten de verschillende bedrijfsonderdelen voor elkaar zijn, zoals dance, concert, festivals, enzovoort.
Richard Verheugd is in ieder geval blij dat de verschillende partijen nu aan een tafel hebben gezeten. “Dat is een hele vooruitgang. Het is nu aan de politiek om te onderzoeken of het echt mogelijk is om de Waerdse Tempel een toekomst te geven. De gemeente Heerhugowaard wil dit graag voor 1 juli voor elkaar hebben. Mijn enigste zorg is de tijd. Het is een heel complex verhaal om een poppodium van dit formaat even over te nemen.”
Halverwege februari kondigde directeur Marcel Appelman aan dat de Tempel begin 2012 de deuren sluit. Hij noemde de exploitatie van het podium niet langer bedrijfseconomisch verantwoord.