Regen tart jubileumviering Mixtream

Grote namen maken van festival alsnog een groot feest

tekst: Jochem Boom - foto's: Mischa Nieuwboer ,

Mixtream vierde afgelopen zondag haar tiende verjaardag. Maar wat een fantastisch feest had moeten worden, valt door het slechte weer een beetje in het water. Aan het eind van de dag weten Vive La Fête en Babylon Circus er gelukkig toch nog een feest van te maken.

Grote namen maken van festival alsnog een groot feest

Tijdens de jubileumviering van Mixtream (het is de tiende editie van het gratis festival) komt het muzikale programma wat traag op gang. Dat weerhoudt de echte diehard echter niet om vanaf twaalf uur klaar te staan voor de eerste band. Spine Echo won begin juni overtuigend de bandcontest van Mixtream en krijgt daardoor de eer om te openen. Het kwartet speelt strak en is erg goed op elkaar ingespeeld. De band trekt het publiek naar zich toe met zware, stemmige rock waar de invloeden van new wave en grunge duidelijk in zitten. Zo is Spine Echo ineens één van de sterkste openers van de afgelopen jaren.

Daarna zakt de muziek jammer genoeg een beetje in. Op de dj-stage is inmiddels de finale van de Mixtream dj-contest begonnen. Het spits wordt afgebeten door urban dj Ivar. Bij het horen van zijn set is het eigenlijk een raadsel hoe hij een plek heeft weten te veroveren in de finale. Er zit weinig tot geen lijn in zijn platenkeuze en zijn mixtechnieken zijn voor verbetering vatbaar. Gelukkig weet het duo Ganzevour meer potten te breken. Het duo knalt erin met een stevige, goed opgebouwde set electro en fidget.

Inmiddels is het hoofdpodium omgebouwd voor nog een band uit de regio. Casa de la Muerta speelt een op papier interessante mix van surf, rockabilly en rock 'n' roll. Live klinkt het jammer genoeg  nogal zwakjes. De muziek blijft een beetje hangen in de overbekende ‘gezellig samen met vrienden muziek maken’-sound. Het stijgt echter nergens naar een hoger level. 

De Alkmaarse mannen van The La La Lies hebben het afgelopen jaar zowel muzikaal als qua bekendheid een flinke stap gemaakt. Zo speelden de band al bij De Wereld Draait Door. Maar vandaag speelt de band een bijna thuiswedstrijd op Mixtream. De band staat dan ook zelfverzekerd op het podium. Hierdoor komt de band goed over, maar aan de muziek schort het vanmiddag helaas. Vooral zanger Sander den Das heeft vanmiddag last van het matige geluid. Het is hoorbaar en storend dat den Das daardoorr bij vlagen vals zingt. De problemen zijn pas tegen het eind opgelost. Dan komen toch nog pareltjes als Lies naar voren die laten zien wat een fantastische band The La La Lies kan zijn.

Na een gelikte show van ReVamp, met Floor Jansen van After Forever, was het eind van de middag de beurt aan de Superjam XL. Deze ietwat mysterieuze naam bleek te staan voor een show van Diggy Dex met zijn voornamelijk uit Heerhugowaarders bestaande band. Dex en zijn maat Skiggy Rapz kregen de bescheiden massa in beweging met behulp van Mixtream-danceprogrammeur dj DNS, Bas de Vries op gitaar en bas, Nathan Tamis op drums en Dylan van der Does op toetsen. Wieteke Wijte, ooit stond ze met haar voormalige band Blended & Bottled op Mixtream, deed mee als Eva de Roovere op de bekende nummer 1-hit Fantastig Toch en ook de diverse andere hits kwamen voorbij.
 
Met mooi weer is het een komen en gaan bij Mixtream. De een komt alleen overdag, de ander juist 's avonds, maar het grootste deel blijft de hele dag. De Twitter-berichten gaven het dit jaar mooi aan. Aan het begin van de avond kozen een hoop mensen ervoor om thuis even droge kleren en schoenen aan te trekken, om met een paraplu terug te keren. Het onverwachte mooie weer aan het begin van de avond deed behoorlijk veel mensen besluiten om toch even langs te komen en dan waren er natuurlijk de die-hards. Die maakten er een feestje van mét natte schoenen en kleren. In tegenstelling tot wat het Noordhollands Dagblad meldde, stond het veld alweer behoorlijk vol toen de Vlaamse band Vive La Fête het porium betrad. Zwarte kleding, zwarte instrumenten en donkere, dansbare muziek met de blonde Els als stralend middelpunt.
 
De afsluiter dit jaar is de Franse band Babylon Circus. De heren lopen backstage nog wat beduusd naar alle modder te kijken, maar als zij het podium betreden lijkt het eindelijk zomer te zijn geworden. Met een aankondiging in het gebroken Nederlands kan het al niet meer stuk en als alle blazers inzetten is het gewoon feest. Het Groene Hart van Heerhugowaard is omgetoverd tot een bruizende modderpoel vol dansende mensen. Dat er weer wat buien overdrijven maakt niet meer uit. De paraplu's gaan af en toe ritmisch de lucht in, nat is iedereen toch al, dus jong Heerhugowaard gaat gewoon uit haar dak.
 
Qua bands was Mixtream 2010 een fantastische editie. Het weer kon echter niet slechter en het aantal bezoekers viel tegen. Toch zagen we vooral lachende gezichten, de sfeer op het veld, onder de vrijwilligers en bij de bands was prima en als het veld rond half elf leegstroomt kan er terugekeken worden op een natte, modderige editie met toch zeer veel sfeer. Echt Mixtream. 

Gezien: Mixtream
Rosarium, Heerhugowaard, 29 augustus 2010