Grote publiek weet Duycker nog niet te vinden

Aan het weer, de line-up en de vrijwilligers kan het niet hebben gelegen

tekst en foto's: Ary-Jan de Witte ,

Een nieuw poppodium, Podium Duycker, zal in januari 2011 zijn deuren openen. Vooruitlopend daarop kon het publiek zich al een volle zaterdag vermaken met Duycker Buiten.

Aan het weer, de line-up en de vrijwilligers kan het niet hebben gelegen

Vooruitlopend op de opening van podium Duycker kon het publiek zich al een volle zaterdag vermaken met festival Duycker Buiten. Kon, want waar de jonge organisatie op allerlei fronten de machine al wist te smeren, de programmering breed en interessant was en het weer een hoogtepuntje binnen een druilerige week kende, waren grote bezoekersaantallen ver te zoeken. Spijtig voor de bands, de horeca-uitbaters en de vele tientallen vrijwilligers.

Zij die het festival wel aandeden konden kiezen uit een tweetal podia. Het hoofdpodium op het Raadhuisplein bracht acts als C-Mon & Kypski en de Deense popband Alphabeat. Het kleine podium om de hoek, gedoopt Artquake Talent Factory, richtte zich meer op acts die zich nog niet onder de gevestigde orde mogen scharen. Maar daardoor zeker niet minder interessant. Thema blokken als 'Rock On', 'Singing Sunday' en 'Grootspraak' brachten hier en daar artiesten met nauwelijks podium ervaring noch veelbelovende potentie, afgewisseld met behoorlijke ogen- (en oren-) openers. Al met al een gevarieerd aanbod voor een breed publiek.

Popprijs HLMRmeer
Rond de klok van twee verklaart presentator Paul Peter Fischer vanaf het hoofdpodium het festival voor geopend, waarop de heren van Ravolva de bühne betreden. Wie denkt dat dit trio uit de Bollenstreek zich opmaakt voor een doorsnee optreden heeft het mis. In werkelijkheid trappen ze de finale van de Popprijs HLMRmeer af, strijdend tegen de opvolgende act, Isfere. Drie tegen drie, alternative (Ravolva) versus metal (Isfere). Later op de dag spreekt de jury zich uit: Ravolva mag zich winnaar noemen en strijkt een coachingpakket ter waarde van 2500 euro op.

Het Amsterdamse The Hope Dealers, openingsact Artquake Talent Factory valt binnen de eerder genoemde ogenopeners. Het viertal brengt frisfruitige zomerse klanken waarin rock, reggae en rap moeiteloos met een mondharmonica wordt gecombineerd. Dat ze zelf door hebben hoe makkelijk ze al die klanken en stromingen samensmelten blijkt wel uit het liedje 'Any Kind Of Music'. Frontman van de band, VJ en acteur Damien Hope presenteert verder op de dag het programma op het kleine podium. Menig act kondigt hij daarbij aan of af in de trend van 'daar gaan we meer van horen'. Dat statement is ook op zichzelf en zijn Dealers van toepassing.

Zonder scherpe randen
Het festival zet zich voort. Op de Artquake Talent Factory binnen ditzelfde blok 'Rock On' met jonge bands Fool's House (2010 winnaar talentenjacht 'Show 'm What You Got' van Artquake) en New Option. Zij hebben zich - zo het lijkt - door bands als The Kooks laten inspireren. Rocksongs zonder scherpe randen. Themablok Singing Sunday is meer toegespitst op het genre singer/songwriter maar brengt, op zanger-toetsenist Marc-Phillippe na, weinig vooruitstrevends. Het laatste blok van de dag, onder de noemer Grootspraak, wijdt zich aan rap en biedt wel weer veel potentie.

Als het aantal bezoekers een maatstaf zou zijn voor het wel of niet slagen van het festival, dan spant vandaag de hiphop de troon. Het blok Grootspraak - met respectievelijk MC Jaja, Vlijmscherp, Insayno, Rex & Undercover en PleaSe! - mag redelijk bezocht genoemd worden. Op het hoofdpodium een soortgelijke balans. The Mad Trist, Shane Shu, Alphabeat, C-Mon & Kypski - allen niet onverdienstelijk. Een line-up van interessante, vermakelijke en bovengemiddelde acts. Toch trekt het optreden van HEF, Önder en FS Green overduidelijk de meeste bezoekers en beginnen dranghekken zowaar hun functie te vervullen.

Hiphop rules in Hoofddorp, zullen we dan maar zeggen. Als de Haarlemmermeer volgend jaar ook de bank af kan komen voor rock, dance en singer/songwriter zullen we snel vergeten hoe goed bezocht voorloper Artquake Open Air ooit was.

Gezien: Duycker Buiten
Hoofddorp, 11 september 2010