Al dobberend genieten van muzikaal talent

Like a Bridge: cultuurproeven op het water

tekst: Dominique Kribben - foto's: Mischa Nieuwboer ,

Een muzikale rondvaart door de grachten. De binnenstad van Alkmaar was eerder deze maand decor van een bijzondere concertavond. Vier Noord-Hollandse artiesten gaven een optreden op het water. 3VOOR12/Noord-Holland was erbij.

Like a Bridge: cultuurproeven op het water

“Gewoon om gezellige mensen bij elkaar te brengen en ze kennis te laten maken met nieuwe muziek.” Dat was de drijfveer achter deze originele bijeenkomst volgens organisator Gerhardt Heusinkveld. Samen met Yori Swart heeft hij een eigen variant op een muziekavondje bedacht, genaamd Like a Bridge. Het idee: varen door de grachten van Alkmaar onder het genot van akoestische muziek, een drankje en gezellig gezelschap.

En of dat gelukt is. Op een donderdagavond vertrok er om stipt 20.30 uur een boot met 30 mensen vanaf Verdronkenoord nummer 54. Het beloofde een muzikale gebeurtenis te worden gezien de gitaarkoffers en stiekeme warming-ups van de gouden keeltjes.

Kaarsjes
De boot was een soort grotere versie van de sloep, compleet versierd met sfeervolle (nep)kaarsjes. Vrijwel meteen na het moment van vertrek werd het eerste muzikale talent aangekondigd. Channah van ’t Riet, 23 jaar, uit Amsterdam. Op het Daklozenfestival zou gespeculeerd zijn dat zij de knappere versie van Ilse DeLange is... Zo werd de nieuwsgierigheid naar deze muzikante alleen maar groter. Toen ze begon te zingen werd het muisstil, haar stem galmend over het stille water. Mensen op de kade bleven verbluft staan luisteren.

“Here I am, I took my time.” Het waren de rustige, melodische klanken van Channah die je deden wegdromen. Een Ilse DeLange look-a-like? Misschien is Ilse wel een Channah look-a-like. De rust werd wreed verstoord door een brul: “Pas op voor je hoofd, de brug komt eraan!” Het waren meerdere bruggen, want deze kreet is vaak afgevuurd.

Even verschrikt door het gevaar voor eigen leven, het donker en de grote hoeveelheid kruisspinnen keerde het relaxte sfeertje weer terug. De naam Like A Bridge deed zijn naam eer aan. Onder de Gewelfde Stenen Brug werd na luid applaus de volgende muzikante aangekondigd: Yori Swart. Een vrolijke, blonde meid stond op. Alsof ze ons nog niet genoeg verpletterd had met haar uitstraling verpletterde ze ons zonder pardon nog een keer.

Kippenvel
Haar pure stem in combinatie met haar complexe teksten bezorgde menig kippenvel. Haar liedjes varieerde van vrolijk naar emotioneel en op het moment dat ze ophield met zingen steeg het applaudisseergehalte tot maximaal. 

De boottocht was inmiddels gevorderd tot net voorbij het Waagplein en het was de beurt aan Gerhardt om op de kade te klimmen en te laten zien wat dat ruige uiterlijk van hem in petto had. Er hingen nieuwsgierige mensen uit de ramen en ondanks er een of andere grapjas langskwam die het nodig vond zijn motor extra hard te laten ronken deinsde Gerhardt niet terug. Zijn rockende uiterlijk en kunstige stem kregen de complete boot inclusief een paar toeschouwers aan het meezingen.

Als laatste mochten we genieten van Harks muzikale creaties. Zijn liedjes waren erg gevarieerd. Van harde uithalen naar zachte subtiliteit en van aanwezige snaarklanken naar sobere muzikale begeleiding. In ieder geval, we kregen de mogelijkheid onze percussie swingbehoeftes te uitten bij zijn slotlied. Bedankt, Hark!

Gezien: Like a Bridge, met: Gerhardt, Yori Swart, Channah en Hark
Alkmaar, 2 september 2009