Brede grijnzen bij Vijfhoek Huiskamerfestival

Muziek, cabaret en een beetje bij de buren gluren

tekst: Lisa Gritter - foto's: Edor Dirkmaat ,

Een mini-festival in het centrum van Haarlem. Goed verstopt; wie er niet van afwist, had het zou maar kunnen missen. Maar wie zich afgelopen zondag wel in en om Café de Vijfhoek begaf, had een gezellige tijd, mét veel muziek. 3VOOR12/Noord-Holland was erbij en maakte een sfeerverslag.

Muziek, cabaret en een beetje bij de buren gluren

Het is het tweede jaar dat Niels Wijers, sinds een paar jaar trotse eigenaar van Café de Vijfhoek, het Huiskamerfestival organiseert. Het gezellige café midden in de Vijfhoekbuurt in Haarlem heeft hiermee, samen met de buurtbewoners en de inzet van alle artiesten, een ontzettend leuk nieuw initiatief in Haarlem neergezet: tien optredens in tien woonkamers. 

De dag begint goed, want zonnig. Langzaamaan begint het drukker te worden voor Café de Vijfhoek, nieuwsgierige mensen verzamelen zich op het plein. Veel koffie, maar her en der worden ook de eerste biertjes al getapt. Dapper.

Onthoud je nummer
Rond half vier is het plein gevuld en legt presentator Tony de spelregels uit. Iedereen heeft van te voren drie voorstellingen uitgekozen. Tony roept de nummers om die bij die voorstellingen horen. Onthoud je nummer en loop naar de vrijwilliger met dit nummer op zijn hoofd. Deze vrijwilliger, te herkennen aan de charmante veiligheidshelm met daarop een groot kartonnen nummer, brengt je naar de juiste woonkamer.

In de woonkamers wordt niet van het toilet gebruik gemaakt en er mag ook niet gerookt of gedronken worden. Duidelijk. De groep splitst zich op in tien kleinere groepen en iedereen loop verwachtingsvol achter de bouwvakkershelmen aan. 

In de loop van de dag krijgt iedereen drie optredens te zien in drie woonkamers met drie verschillende groepen mensen. De tien acts die in de woonkamers optreden variëren van kleinkunst (Geen Familie, Johan Hogenboom) tot muziek (Karen Vrijburg & Thijs Cuppen trio, Casper Broek, Evi de Jean, Speelman & Speelman, WantWant) en cabaret (Pieter Derks, Jochem Otten, Roemer van der Steeg)  Wij lachen hardop bij Jochen Otten, raken onder de indruk van de Johnny Cash-liedjes van Evi de Jean en klappen mee bij WantWant. Het niveau is hoog!

Mini-festival
Na afloop verzamelt iedereen zich weer op het plein waar gegeten kan worden en ook weer een aantal bands spelen (onder meer Stanley en de Menzo’s, die bekende pop-, rock- en kinderliedjes op een geniale manier accapella brengen). Met het podium op het plein, de tap buiten, de lichten en de muziek is het een echt festvial. Een mini-festival, verstopt midden in het centrum, waar je als je niet van het bestaan afweet zomaar aan voorbij kan gaan. 

De sfeer is goed. Iedereen, van jong tot oud, is vrolijk, danst en zingt mee en het bier vloeit rijkelijk. Als het tijd is om de boel buiten af te bouwen gaat het feest nog tot in de late uurtjes door, binnen in Café de Vijfhoek waar bezoekers en personeel breed glimlachend en hard meezingend het festival gepast uitluiden. 

Haarlem heeft er een juweeltje van een festival bij.

Gezien: Vijfhoek Huiskamerfestival
Haarlem, 27 september 2010