theNAME tourt met voller geluid

Twee nieuwe bandleden met ambitie vullen theNAME aan

Interview: Miranda Huibers ,

Deze week gaan ze touren met de Chileens metalband Six Magics. Ze hebben een tweede gitarist en een nieuwe drummer en volgend jaar willen ze een nieuw album opnemen. theNAME zit niet stil. Tijd om een keer bij te kletsen.

Twee nieuwe bandleden met ambitie vullen theNAME aan

theName is inmiddels al een aantal jaar aan de weg aan het timmeren. Ze wonnen verschillende bandwedstrijden en stonden in het voorprogramma van onder andere Epica, Stream of Passion, We Are The Fallen en Autumn. Vier cd’s brachten ze uit waarvan ‘Enchained’ de laatste is. Dit allemaal met zijn vieren. Dit jaar werd dit aantal uitgebreid naar vijf personen en kwam er een nieuwe drummer.

Tweede gitarist
Zangeres Hadassa zegt: “We twijfelden altijd al of onze nummers niet meer tot zijn recht zouden komen met een tweede gitaarpartij. Bij sommige van onze nummers hoor je dit al op de cd’s die we opnamen. We wilden dit daarom toch eens uitproberen en kwamen er toen achter dat onze muziek op deze manier inderdaad beter tot z'n recht komt. Ons geluid is nu veel voller en steviger. Wanneer Silas (oprichter van de band, red.) nu een solo speelt, blijft de muziek makkelijker overeind omdat Rens de ondersteunende partijen door kan zetten. Op de optredens die we gedaan hebben met Rens hebben we met name daarover veel goede reacties gehad. Verder is het even wennen aan een vijfde man op het podium, maar het is wel ook heel leuk om met Rens samen te spelen. Het is ook leuk dat Silas nu leuke twinnetjes kan spelen met een andere gitarist en dat ze dan lekker tegen elkaar kunnen hangen.” Nieuwe gitarist Rens zegt: “Ik zocht een band die iets wilde bereiken en daar ook veel moeite voor wilde doen. Dat is gelukt want aan ambitie en inzet geen gebrek. Daarnaast kunnen we het muzikaal en persoonlijk uitermate goed met elkaar vinden. Zo vindt iedereen het belangrijk dat we een energieke show op het podium neerzetten.”

Drummer Michel zegt over Rens: “Het was belangrijk dat we een tweede gitarist zouden vinden die het niveau van Silas had, of in ieder geval in staat moest zijn om dat niveau te halen. Op die manier kunnen we muzikaal verder groeien. En hij moet net zo’n energieke uitstraling hebben als wij. Een gitarist met attitude die niet vies is van een rockende show neerzetten. Via een forum voor gitaristen kwamen we uit bij Rens. Hij is een goede gitarist en kwam enorm gedreven en gemotiveerd over. Hij was bereid te werken aan zijn techniek en uitstraling. En daarbij komt dat Rens qua persoonlijkheid ook erg goed bij ons past. Dit laatste is ook erg belangrijk voor een band die veel tijd met elkaar doorbrengt in de oefenruimte en on the road.”

Nieuwe drummer
Michel heeft nog niet zo lang geleden de drummer vervangen. Al jaren was hij opzoek naar een band met veel ambitie.
“In 2009 zag ik theNAME voor het eerst rocken tijdens één van hun shows voor Stream of Passion en meteen viel mij op hoe energiek zij waren op het podium. Alleen een energieke drummer miste toen nog. Vandaar dat ik tijdens mijn auditie ook alles op alles heb gezet om te laten zien dat ik die energie wel heb en die over kan brengen op de rest van de band.”
Zangeres Hadassa is erg enthousiast over hem: “Het is super vet om met Michel te spelen. Altijd als ik naar hem kijk spat de energie er van af. Laatst speelde we in Duitsland en ging hij bij één van onze nummers zo los dat ik alleen nog maar drums hoorde.”

Beter gelijmd en heftiger
Oprichter van de band is Silas. Hij wilde een modern, jumpy metalgeluid met vrouwelijke zang. Wat hebben de nieuwe bandleden voor invloed hierop?
“Muzikaal gaan we niet direct een andere richting op, maar er is nu wel meer mogelijk,” zegt Michel. Rens vult aan: “Door sommige van mijn gitaarpartijen wordt de zang als het ware beter gelijmd met de rest van de muziek. Door de extra mogelijkheden die een tweede gitaar biedt wordt de muziek dynamischer en natuurlijk vetter.”
“Rens legt bijvoorbeeld vaak een strakke gitaarpartij neer die heel prettig is voor een drummer om strak te blijven spelen. En de stukken waar nu een gitaarpartij wordt gedubbeld zijn nu veel heftiger. Ikzelf moest erg in de muziek van theNAME groeien, omdat ik deze stijl van spelen niet gewend was. Vooral Silas (gitarist, red.)en ook Mike (bassist, red.) hebben me erg geholpen met het goed aanleren van de drumpartijen van theNAME. Daarnaast heb ik ook vreselijk veel geoefend waardoor ik in het anderhalf jaar dat ik nu bij theNAME zit enorm gegroeid ben als drummer. Ik ben in staat om de creatieve drumpartijen die we bedenken ook strak te spelen. Daarnaast heb ik geleerd hoe ze ook lekker 'layed back' blijven. Ik denk dat een van mijn opmerkelijke kwaliteiten vooral mijn energieke spel is. Ook als we live spelen ga ik helemaal los.”

Touren met Six Magics
Vanaf vrijdag 12 november tourt theNAME met Chileense metalband Six Magics. In hun eigen land is deze band erg groot. De tour gaat langs Duitsland, België en Nederland.
Rens: “We kijken erg uit naar de komende gigs!”
“Het wordt enorm Rock ’n Roll. Het is voor het eerst dat we gaan touren en dan ook nog met de Six Magics. Het wordt veel spelen, reizen, lol maken en relaxen met Six Magics. We hebben laatst al de eerste gig met hun gespeeld en dat was echt supervet,” aldus Michel.

Nieuw album
Twee nieuwe bandleden en een tour. Is er ook nog tijd voor het schrijven van nieuw materiaal?
“Live spelen we al een aantal nieuwe nummers. De overige zijn nog niet af, maar het is wel de bedoeling dat die op cd uitkomen,” zegt Michel. Rens vult aan: “Dit jaar hebben we besloten ‘Enchained’ ook uit te brengen als hard copy, deze was eerst alleen te downloaden. Volgend jaar willen we een volledig album uitbrengen, wat waarschijnlijk ook hard copy wordt.”

Op de vraag wat de nieuwe bandleden met theNAME willen bereiken antwoorden zij: “Veel touren en grote shows spelen, vette albums en videoclips opnemen. En we hopen dat theNAME zelf ook headliner wordt met zijn eigen support en dat we meer gigs gaan spelen in het buitenland.”