Het Nederlandstalige antwoord op Kyteman?

Engel maakt indruk met grote liveband in Manifesto

Tekst: Tessa van den Brink, Foto's: Jeroen Otto ,

Hoornse stadsdichter en rapper Engel organiseerde een avond met een elfkoppige liveband.

Engel maakt indruk met grote liveband in Manifesto

Het café van Manifesto is overvol: de avond met The Riffers, DeFact en Engel met elfkoppige band op het programma blijkt een grote publiekstrekker. 3VOOR12/Noord-Holland was erbij en sprak met Engel, initiatiefnemer en middelpunt van deze avond in Manifesto. Hij vertelt hoe deze avond tot stand is gekomen: “Het is begonnen bij de Hoornse Stadsfeesten. Als stadsdichter van Hoorn werd ik gevraagd dit te openen op de Roode Steen. Ze dachten dat ik misschien een gedichtje ging oplezen, maar ik kwam met een volledige band. We hadden op het podium de tijd van ons leven, maar later bleek dat door technische problemen de show voor het publiek niet zo goed klonk. Dat vond ik zonde, omdat ik zulke getalenteerde mensen om me heen had verzameld. Toen heb ik besloten om Manifesto af te huren en om een show hier te geven.”

The Riffers & DeFact
Er kan tijdens het optreden van The Riffers al bijna niemand meer bij in het café. De band speelt leuke gitaarpop, met soms een vleugje blues of funk, maar helaas komt het geheel niet zo goed uit de verf: het publiek heeft weinig aandacht, het geluid staat niet goed afgestemd en de zanger heeft geen aangenaam stemgeluid. Even later komt rapper DeFact op. Ondanks het geringe formaat van het podium, staan er vier jongens op de achtergrond stoer te doen. Het begin is aardig, maar na een paar nummers verdwijnt de inhoud uit de teksten en daarmee ook een deel van het publiek. ‘Moppie wat je met me doet, ik kan er niks aan doen, maar het voelt goed’ is blijkbaar niet waar de mensen in de zaal behoefte aan hebben, en ze vertrekken naar de grote zaal.

Engel met liveband
Daar is Engel net begonnen. Het podium staat vol met een flinke band, met onder meer gitaristen, blazers en een celliste. Aan de zijkant staan dj’s DNS en DJ Native. Het geluid is zo overweldigend hard dat de speakers bijna uit elkaar lijken te knallen. Een bijkomend probleem van zoveel artiesten in een niet te grote zaal. En dat is jammer, want zo gaat het geluid van de cello bijvoorbeeld totaal ten onder in het grote geheel.

Maar aan variatie is in deze show in ieder geval geen gebrek: Engel rapt samen met Diggy Dex en Per.Verz, die af en toe ook even hun eigen moment in de spotlights hebben. Diggy Dex doet bijvoorbeeld zijn hit Slaap Lekker en draaitafelkunstenaar DJ DNS laat zijn indrukwekkende skills horen. Ook de jongens van The Riffers, die in de band meespelen, mogen nog een keer hun gitaren laten knallen. Helaas betekent hun bijdrage door een enorme piep bijna het einde van de trommelvliezen van het publiek.

Voorbereiding
De show met de elfkoppige liveband lijkt wel een Nederlandstalig antwoord op Kyteman’s Hiphop Orchestra: melodieus, sfeervol, gevarieerd en indrukwekkend. Er is dan ook een goede voorbereiding geweest. Engel: “We hebben sowieso vijf weken in ’t Kroegie elke week geoefend. En vorige week kwamen er ook wat gastartiesten langs, die toen voor het eerst hoorden wat er met hun muziek is gebeurd, want we spelen ook nummers van hen.”

De bijzonder productieve Engel (hij heeft al acht albums op zijn naam staan) is niet van plan om nu stil te gaan zitten, maar gaat samen met Just aan een nieuw album werken. Dat moet Statler & Waldorf gaan heten, naar de bekende oude mannetjes uit The Muppets, en de release is gepland in april.

Gezien: Engel & band, DeFact, The Riffers
Manifesto, Hoorn, 6 november 2010