Cancel Your Weekend verklaart het weekend voor geopend

Band uit Den Helder speelt catchy nummers in het Patronaat Café

Tekst en fotografie: Ary-Jan de Witte ,

Op donderdagavond 4 november in Patronaat Café luidde Cancel Your Weekend met hun catchy pop-rock liedjes het weekend in.

Band uit Den Helder speelt catchy nummers in het Patronaat Café

Wie kent het niet. Schrijf het weekeinde maar af, want een onverwachte gebeurtenis heeft de hele planning en de vooruitzichten van die twee vrije dagen op zijn kop gezet. Het omgekeerde is óók mogelijk: wie in Haarlem voor de verandering zijn weekeinde eens op donderdagavond in wilde laten gaan, om er op die manier het optimale uit te halen, bezocht het Patronaat Café voor een optreden van Cancel Your Weekend.

Het jonge viertal van Cancel Your Weekend brengt liedjes waarin pop en rock met elkaar verstrengeld zijn. In totaal bestaat de set uit negen songs: één cover omringd door eigen werk. Inclusief één kersverse track bovendien, nog deze week geschreven. 'Afgelopen dinsdag om precies te zijn', vult bassist Auke Haaksma aan. Op de setlist wordt de track aangeduid als 'Die Nieuwe', maar per vanavond gaat de de song, na wat overleg met het publiek, met de titel 'Dinsdag in Fidel' door het leven.

Dat de rock wordt afgewisseld met pop blijkt bijvoorbeeld uit het tweede nummer. Erg catchy, mede doordat de voorgeprogrammeerde Korg voor een groot deel de honneurs waarneemt. Jammer voor het spel van gitarist Martin Luyckx, want net als in openingsnummer November 24th komt ook in dit deel van de set zijn gitaarbijdrage niet helemaal tot zijn recht.  Vanwege de mix komen zijn solo's niet ver genoeg boven de rest uit.

Ook Island is een lied waar de voetjes op zachtjes aan los kunnen. Een catchy en goed in het gehoor vallende song waarbij, mocht men de ogen sluiten, de naam het lied eer aan kan doen: het kan niet missen of je waant je onder de wuivende palmbomen terwijl je met je voeten door het zand woelt. Rifjes en een brug a la Whitest boy Alive. Lekker relaxed en fris.

De zang van frontman Jos Rooijakkers doet bij vlagen denken aan Anthony Caleb Followill (Kings Of Leon) en Johnny Borrell (Razorlight). Een referentie om trots op te zijn. Maar in datzelfde vergelijk loert ook direct gevaar. De zanger is namelijk niet continu in staat om deze pure en breekbare klanken zuiver vast te houden, waardoor zijn uithalen zo nu en dan afbreuk doen aan de liedjes. Gelukkig genoeg geldt dit niet voor alle tracks: bij de meeste nummers staat zijn stem als een huis.

In augustus heeft de band, met zijn leden woonachtig in verschillende delen van Noord-Holland, in het Amsterdamse MuzyQ een bandmixsessie gewonnen met als bijkomstige prijs tien maal gratis de oefenruimte in. Veel gebruik van maken en doorgaan met het schrijven van nummers. Dan breidt de in grote getale aanwezige fanschare zich vast en zeker uit.

Na een kleine 40 minuten zit de set er op. 'We want more', scandeert het publiek. Dat wordt helaas niet ingewilligd door het viertal. Waarschijnlijk was er gewoonweg niet meer. Maar het weekeinde is wel voor begonnen verklaard!