3VOOR12-podium zet Storing op z'n kop bij Popronde

Hollandse Nieuwe-bands weten Haarlems publiek goed te vermaken

tekst: Maike Gerritsen - foto's: David Ruijgvoorn ,

Als 19e stad was Haarlem aan de beurt en afgelopen zaterdag was het dan zover. Het reizende festival de Popronde streek neer in Noord-Hollands hoofdstad. De samenwerking tussen de Popronde en 3VOOR12 zorgt ervoor dat er vanavond drie Hollandse Nieuwe-acts op het podium in Storing staan.

Hollandse Nieuwe-bands weten Haarlems publiek goed te vermaken

Het is zaterdagavond 22.00 uur, in het kleurrijke Storing is het gezellig druk. Het wachten is op de eerste Hollandse nieuwe act die het spits afbijt vanavond: The Cosmic Carnival.

Met maar liefst zes bandleden staat het niet al te grote podium bij Storing best vol. Maar ze zullen wel wat gewend zijn. In 2009 heeft de band een druk speelschema, helemaal nadat ze in dat jaar ook nog de Grote Prijs van Nederland winnen. Er komt een EP uit en naar eigen zeggen zijn ze nu druk met het maken van hun eerste album. Dat wordt tijd ook, want een album van deze band zal zeker goed aanslaan.

Vrolijke liedjes
Deze band maakt vrolijke liedjes met een hoop energie. Het publiek moet nog even wakker worden, maar bij het derde nummer zit de sfeer er goed in. De band speelt zowel akoestisch als versterkt, wat veel afwisseling geeft. Folk is een duidelijke inspiratiebron, maar ook invloeden van The Doors en The Beatles schemeren lichtjes door. Door het ietwat krappe podium raakt de zangeres een beetje in de verdrukking. Maar ondertussen leeft ook zij zich uit met zang en tamboerijn. De samenzang tussen de twee gitaristen en dame sluiten goed bij elkaar aan. Wie ook veel indruk maakt is de toetsenist met een knap staaltje mondharmoniawerk. En dat niet alle nummers van henzelf zijn, merkt bijna niemand. Goede opener, deze The Cosmic Carnival.

Als tweede Hollande Nieuwe is het de beurt aan drie jongens uit Tilburg, Boef en de Gelogeerde Aap. Uit betrouwbare bron is duidelijk geworden, dat de speciaal voor Boef en de Aap ingehuurde extra sub er de brui aan heeft gegeven. Jammer, want een mix van dubstep, drum ’n bass en electro vraagt om een beetje extra versterking. Gelukkig trekken de jongens zich hier niks van aan.

Vrolijk rollenspel
Origineel en muzikaal, dat zijn Boef en de Gelogeerde Aap zeker. De beats hakken er goed in. Het Haarlemse, moeilijke publiek, lijkt zich goed te vermaken. Zowel Boef als de Gelogeerde Aap springen als in een vrolijk rollenspel rond op het podium. In tegenstelling tot de vorige band, hebben zij ruimte genoeg. De teksten zijn scherp en ze presenteren zichzelf met veel verve. Na 20 minuten begint het geheel een beetje eentonig te worden en kletst het publiek weer lekker met elkaar verder. Toch die kapotte sub die gemist werd.

Het is inmiddels druk, het bier vloeit rijkelijk en het is gezellig in Storing. Precies een atmosfeer waar Redtheplaneeet goed tot zijn recht komt. Een moment van ongeloof. Want ja, van welke planeet komen deze lui eigenlijk? Uitgedost in superstrakke leggings, glit en glam en een zweetband begint Redtheplaneeet te spelen.

De band bestaande uit An3, Judith & Rob laat er geen gras over groeien. Hypnotiserende samples met een hoop synthesizer, rock ’n roll dit trio. Dansbaar is het niet echt, maar het publiek weet de vuige tonen toch goed te waarderen. Hou maar op met die planeet redden, dan hebben jullie meer tijd over om vieze muziek te maken.

Gezien: Popronde
Haarlem, 30 oktober 2010