De Bakkerij viert laatste 'bakloze' feestje

Koninginnedag in Castricum met veel lokale bands

tekst: Tessa van den Brink - foto's: Jorinde Reijnierse ,

Traditiegetrouw vierde poppodium De Bakkerij in Castricum Koninginnedag met een buitenfestival. Gezien het succes van de vorige editie werd het feest wederom gevierd op het pleintje bij de Maranathakerk.

Koninginnedag in Castricum met veel lokale bands

De vrijwilligers van de Vereniging Vrienden van De Bakkerij zijn op Koninginnedag al vroeg in de ochtend aanwezig op het pleintje bij de Maranathakerk om alles op te bouwen: het zelfgemaakte podium met pvc-buizen en zeil wordt in elkaar gezet, de bar wordt in elkaar geschroefd en voorzien van een overkapping en er wordt een hokje gebouwd voor de techniek dat je doet hopen dat het niet gaat regenen. Helaas laat het weer liet de harde werkers op het tochtige plein nog even in de steek tijdens het opbouwen: het is grauw, winderig en regenachtig.

Zon
Aan het begin van de middag komt de zon zo af en toe echter achter de wolken vandaan. Alles is net op tijd klaar voor de komst van het publiek, en de eerste act kan het podium betreden: Jude. Deze band heeft in januari de door de  Bakkerij georganiseerde wedstrijd ‘Nieuw Jaar, Nieuwe Kansen’ gewonnen in jongerencentrum JOEB in Egmond-Binnen. De bandleden laten zich naar eigen zeggen inspireren door Queen, Extreme en AC/DC.

De tweede band op het programma is de Alkmaarse formatie Lost_Men_Of_Palau. Het publiek wordt eerst nog even gevraagd om dichterbij te komen, want hoewel het steeds drukker wordt op het plein, blijft men nog angstvallig bij het podium vandaan. Toch naderen er wat mensen wanneer de bandleden hun melodieuze rock beginnen te spelen.

Gedurende de middag wordt het steeds zonniger, drukker en gezelliger op het pleintje. Een mooi moment voor de goochelshow van Varken aan ’t Spit, van het Kofvitok-label uit De Bakkerij. Drie heren vermaken het publiek met allerlei hilarische trucs. Verderop op het terrein kunnen de kleintjes uit hun dak gaan op het springkussen en kan er voor geld met eieren gegooid worden op bekende Bakkerijers.

Zomerse klanken
Aan het einde van de middag wordt het podium vrijgemaakt voor de surf van The Anacondas. Het is inmiddels aardig zonnig op het plein, dus de stemming zit er goed in. Na deze portie zomerse muziek is het tijd voor vrolijke ska-punk met Jablecna Stava. Vanwege problemen bij de NS is één van de bandleden nog maar net op tijd voor het optreden, maar gelukkig staat dat een goede show niet in de weg.

De afsluiter van de dag is Het Brein Dat Kwam Uit De Ruimte. Door uitloop moeten de heren echter al snel van het podium af, waarna ze nog een unplugged sessie spelen op een bankstel midden op het plein. Daarmee komt een einde aan een misschien niet zo warme, maar toch erg geslaagde Koninginnedag en het laatste ‘bakloze’ feestje van De Bakkerij, want binnenkort worden de deuren van het nieuwe onderkomen aan de Dorpsstraat geopend.

Gezien: Koninginnedagfestival van De Bakkerij
Castricum, 30 april 2010