Waylon verkoopt Patronaat uit

Motown-muziek zorgt voor swingende avond

tekst: Erwin Bromlewe - foto's: Michael de Vreugd ,

Waylon geniet een grote bekendheid – vooral bij zijn fans – en dat draagt hij ook uit. Het publiek krijgt een kruising tussen funk, country en R&B te horen. 3VOOR12/Noord-Holland hoort nog meer.

Motown-muziek zorgt voor swingende avond

Sinds zijn platendeal bij Motown en het optreden bij De Wereld Draait Door geniet Waylon een grote bekendheid. In zijn Wicked Ways-tour gaan Waylon en zijn band het hele land door. Vanavond strijken ze neer in het Patronaat in Haarlem, en spelen ze voor een uitverkochte zaal. Schouder aan schouder kan het publiek genieten van de muziek.

Waylon opent met een redelijk rustig nummer. Het voordeel daarvan is dat hij zijn vocalen meteen goed kan laten horen, maar het is een wat tamme opening voor het optreden. Gelukkig ontplooit het optreden snel richting de energieker nummers die men verwacht.

Klassieke MoTown-sound
Vanaf het tweede nummer is de klassieke Motown-sound te herkennen onder meer door de voor funk/soul-muziek kenmerkende blazerssectie die de muziek de het kenmerkende jarenzeventiggeluid geeft. Voor de rest is de band van Waylon standaard: gitaar, basgitaar en drums.

Waylon speelt popnummers met een commercieel geluid in een breed genre. Een mix van funk, soul, country en R&B wordt het publiek voorgeschoteld. Wat daarbij vooral opvalt is de hoofdrol van Waylon, die met zijn grote stembereik veel dynamiek aan de liedjes meegeeft.

Dat hij daarbij af en toe een valse noot heeft in het hoge register is niet zo erg door de sterke tekstbeleving die doorklinkt in de zangpartij. Die tekstbeleving is ook duidelijk te merken in de présence van Waylon op het podium. Met energieke dansbewegingen zet de zanger zijn teksten kracht bij, en krijgt hij het hele publiek mee in zijn optreden.

Medley
Na een aantal nummers zet de band een Motown-medley in. Klassieke hits van Stevie Wonder en andere artiesten worden in een nieuw jasje door Waylon ten gehore gebracht. Ook later in het optreden komen nog wat ‘klassiekers’ voorbij.

Opvallend genoeg vormen de covers van oude nummers het beste gedeelte van het optreden, mogelijk geeft dat aan dat de songwriter in Waylon nog wat gescherpt kan worden. Maar Waylon en zijn band laten horen over een grote dosis muzikaliteit te beschikken. Ze activeren de hele zaal in hun optreden, en de aanwezigheid van Waylon zweept het publiek nog meer op. Uitgelaten en opgetogen verlaat het gemêleerde publiek de zaal, nagenietend van een mooie avond muziek.

Gezien: Waylon
Patronaat, Haarlem, 13 maart 2010