Podium Duycker duikt in Haarlemmermeer

Opening nieuwe popzaal begin 2011

tekst: Maikel Ineke ,

Noord-Holland is vanaf 2011 een poppodium rijker: de Duycker in Hoofddorp. Een podium dat de woestenij die de Haarlemmermeer heet, moet ontginnen. "Eigenlijk moeten we een hele popcultuur neerzetten."

Opening nieuwe popzaal begin 2011

Het is één van Noord-Hollands grootste gemeenten, zowel qua inwoneraantal als qua oppervlakte. Maar een volwassen poppodium, nee, dat hadden ze nog niet in Haarlemmermeer. Daar komt op korte termijn verandering in. Podium Duycker in Hoofddorp opent januari 2011 zijn deuren.

Een grote zaal (capaciteit: 650 man), een kleine zaal (200 man), een café, vijf oefenruimtes en enkele workshoplokalen. Het is een serieus popcomplex dat momenteel aan het Raadhuisplein wordt opgebouwd. En daar is volgens Rob Kuiphuis, hoofd programmering en marketing, dringend behoefte aan. “Al sinds begin jaren negentig ontbreekt er een volwassen poppodium in deze gemeente. Er wordt wel her en der livemuziek geprogrammeerd, maar er is geen plek waar het publiek structureel terecht kan. Dat moet nog uitwijken naar bijvoorbeeld Haarlem.”

Samenwerkingen
Kuiphuis is tevens verbonden aan Artquake, een lokale culturele jongerenorganisatie. “Artquake is vanaf het begin betrokken geweest bij het project. Wij organiseren jaarlijks festival Artquake Open Air, maar hebben niet de faciliteiten om daarnaast nog reguliere concerten te programmeren. Terwijl wij dat wel graag zouden willen doen. Gelukkig zag ook de gemeeenteraad de wenselijkheid van een podium in. In samenwerking zijn we tot het plan van Podium Duycker gekomen. Artquake is hierin geïntegreerd en zal zich uitsluitend richten op een jong publiek, de scholieren. De overige activiteiten van Podium Duycker zijn er voor een zeer brede doelgroep: van jong tot oud, van links tot rechts.”

Podium Duycker maakt fysiek gezien onderdeel uit van een veel groter complex. Want rondom het poppodium worden ook een schouwburg, bibliotheek en een centrum voor amateurkunst gerealiseerd. De vier culturele instellingen worden verbonden door middel van één groot golvend dak, enkele loopbruggen en een middenplein. Kuiphuis: “Het is de bedoeling dat wij nauw gaan samenwerken met z’n vieren. In ieder geval op facilitair gebied, maar misschien ook wel op artistiek niveau.” Voor de bouw van het cultuurcomplex als geheel heeft de gemeente 45 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Popcultuur
Eén van de belangrijkste taken van Podium Duycker is om het lokale talent een kans te geven. “Dat is immers wat jarenlang onmogelijk was”, vertelt Kuiphuis. “Met name jonge muzikanten hadden amper mogelijkheden om in de eigen regio op te treden. Wij moeten daar verandering in brengen.” Het maakt onderdeel uit van een grotere opdracht: “Eigenlijk moeten wij een hele popcultuur neerzetten. Die bestaat nog amper in de Haarlemmermeer. Talent is er gerust, maar de muzikanten hebben geen ontmoetingsplek. Als zij elkaar echter steeds rond dezelfde plaats treffen, zoals bij Podium Duyker het geval is, dan kunnen er mooie dingen ontstaan.”

De planning is dat muzikanten en publiek vanaf januari 2011 in Podium Duycker terecht kunnen. Over de concertagenda kan Kuiphuis weinig loslaten. “We zijn nog op zoek naar programmeur. Op Eurosonic hebben we hiervoor geflyerd. Eind deze maand verzamelen we de sollicitaties.”