NH-Pop Live: Yori Swart

Een deelnemer voorgesteld

tekst: Jochem Boom ,

Het showcasetraject van NH-Pop Live is op de helft. Vanaf januari tot en met april touren zestien geselecteerde bands en artiesten langs de Noord-Hollandse podia. 3VOOR12/Noord-Holland stelt in die periode wekelijks een van de geselecteerde bands aan je voor. Ditmaal is het de beurt aan Yori Swart.

Een deelnemer voorgesteld

Het showcasetraject van NH-Pop Live is in volle gang. Vanaf januari tot en met april touren zestien geselecteerde bands en artiesten langs de Noord-Hollandse podia. 3VOOR12/Noord-Holland stelt in die periode wekelijks een van de geselecteerde bands aan je voor. Deze week singer/songwriter Yori Swart (en haar begeleidingsband).

Hoe gaat het tot nu toe?
"Het gaat hartstikke goed. 19 februari hadden we onze eerste showcase, dat ging heel erg goed. En de volgende is 26 maart in P3."

Waarom hebben je jezelf ingeschreven?
"Ik zag het eigenlijk heel toevallig. Een studiegenoot van mij deed mee. En het leek mij ook erg leuk. Dus ik dacht: ik geef me gewoon op en kijk of het iets oplevert."

Wat waren je verwachtingen?
"Dit is de eerste bandwedstrijd waar ik aan meedoe en ik ben natuurlijk singer/songwriter, dus ik doe veel alleen. Maar ik heb nu samen met mijn band de muziek gearrangeerd. Ik wist niet echt wat ik ervan moest verwachten, maar het is hartstikke leuk."

Wat zijn jouw favoriete bands in de wedstrijd?
"Ik vind het heel moeilijk. Het niveau en vooral de stijlen zijn heel verschillend. Dan lijkt het me erg moelijk om daar uit te moeten kiezen. Ik speelde bijvoorbeeld samen op een avond met een metal band, een funkband en een singer songwriter."

"Nu heb ik niet zoveel verstand van metal, maar dan kan die band nog steeds supergoed zijn en doorgaan. Maar dat weet ik dus niet. Wat ik heel tof vind is Gerhardt, dat ligt uiteraard heel erg in mijn straatje. Adoma vind ik ook heel tof, dat is weer met electronica. Het niveau is gewoon hartstikke hoog en ik ben blij dat ik daar deel van uit kan maken."

Wat kan het publiek verwachten?
"Het wordt heel erg leuk want de 26ste heb ik een grotere band. We hebben een extra toetsenist gevraagd, die hammond speelt en we nemen ook achtergrond vocalisten mee. De muziek krijgt daardoor meer diepgang. De extra lagen voegen echt wat toe. Normaal horen mensen me alleen akoestisch en klein, maar ik wil laten zien dat het ook heel anders kan."

Wat brengt de toekomst?
"Ik zou heel graag naar het buitenland willen. Ik zit nu al te kijken naar Ierland. Ik denk dat de markt voor singer-songwriters beter is in bijvoorbeeld Ierland, Schotland en Scandinavië. Hier in Nederland is het gewoon te klein en er is een te groot aanbod."

"Nederland staat ook veel minder open voor nieuwe muziek. Als je hier een plaat gaat opnemen wordt het al snel weer gecomprimeerd naar standaard commerciële muziek. Kijk naar engeland. Daar komen artiesten als Tomas Dybdahl en Damien Rice vandaan. Het is één van mijn dromen om daar iets te starten. In mei ga ik naar Ierland om te onderzoeken wat er mogelijk is."

Hoe kunnen we je volgen?
"Je kan altijd naar mijn website gaan of naar mijn MySpace. Op MySpace kun je ook een aantal van mijn nummers luisteren."
 
Yori Swart speelt in het kader van NH-Pop Live op 26 maart in P3 in Purmerend.