De rollen omgedraaid

Vrijplaats #67

tekst: Milo Lambers ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Vandaag is het woord aan Milo Lambers, redacteur van de Alkmaarsche Courant. Over de popstad van weleer, het werkelijke epicentrum en een stukje lichaamsbeweging.

Vrijplaats #67

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12.

Alkmaar. Het gaat altijd om Alkmaar, daar moet je wezen. Heiloo, Heerhugowaard, Koedijk; vanuit alle hoeken van de regio fietsen muziekliefhebbers naar Alkmaar om een bandje te checken.  En waarom eigenlijk? In Victorie staan geregeld leuke dingen, maar sinds het verwijnen van De Raad en Parkhof is Alkmaar niet meer de popstad die het ooit was. Niemand lijkt echter verder om zich heen te kijken en fietst elk weekend als een trouw schoothondje naar het centrum van Alkmaar. Het werkelijke epicentrum van de regionale popmuziek ligt tegenwoordig echter een halfuurtje fietsen verderop.

Vorige week drong het tot me door. Voor een optreden in het Kompleks reed ik met mijn band naar Heerhugowaard. Toen we langs de Waerdse Tempel reden, wilden we bijna omkeren. Honderden, zo niet duizenden mensen stonden in de rij. Heel Heerhugowaard leek te zijn uitgelopen. Het zou wel leeg zijn in Kompleks, dachten we.

Maar nee. Terwijl ‘het grote publiek’ in de Waerdse Tempel naar Kane keek, was ‘het alternatieve publiek’ aanwezig in Kompleks. Stampvol was het. Punkers, skaters, metalheads; met zijn allen maakten ze er een groot feest van. Ze sprongen, pogoden en een enkeling surfte zelfs over de handen van het publiek.

Onze band was met stomheid geslagen. Normaal zijn we tevreden als de vaste klant van een zaal ons na afloop een schouderklopje geeft. Nu kregen we een applaus alsof we Metallica waren. De jongerenwerkster van Kompleks vertelde me dat het tegenwoordig wekelijks zo druk is. En dat terwijl de website zelfs uit de lucht is. Het deed me denken aan de oude Bakkerij in Castricum. Wat voor band er ook speelde, het publiek was altijd enthousiast. Mensen gaan naar dit soort plekken omdat ze nieuwe bandjes willen ontdekken en verzekerd zijn van een leuke avond. Het ideale popklimaat.

Heerhugowaard wordt vaak afgeschilderd als een onpersoonlijke nieuwbouwstad, maar met het culturele aanbod is het goed gesteld. Als je niet van alternatieve muziek houdt, kun je namelijk altijd nog naar het Cool Theater of de Waerdse Tempel. Misschien wordt het tijd om de rollen eens om te draaien. Laat de Alkmaarders naar Heerhugowaard fietsen, in plaats van andersom.