Spine Echo winnaar bandcontest Mixtream

Als er echt iets te winnen valt doet verliezen meer pijn

tekst en foto's: Mischa Nieuwboer ,

Twee voorrondes met tien bands, een finale met vier bands en uiteindelijk een grote winnaar, een kleine winnaar en acht bands die het podium van festival Mixtream dit jaar niet zullen halen. Euforie, teleurstelling en realisme vullen de zaal van Kompleks in Heerhugowaard.

Als er echt iets te winnen valt doet verliezen meer pijn

Het is op zijn minst een leuk idee om in Kompleks een bandcontest te organiseren waarvan de twee winnaars - jury en publiek kiezen beide een band - mogen optreden op festival Mixtream in Heerhugowaard. Leuk voor de bands uit de omgeving en leuk voor het publiek.

Het is alleen wel spannend of het niveau van de bands aansluit bij de verwachtingen van de organisatie van Mixtream. Na twee voorrondes waarin totaal tien bands streden voor een finaleplaats en natuurlijk de finale met vier bands van 21 mei is die spanning weg. Het niveau is er, in totaal zijn er zelfs vijf bands die goed genoeg zijn voor een groot podium. Er kan er natuurlijk maar een de beste zijn. De beste betekent niet altijd de meest artistieke, uitdagende of alternatieve band. De beste band moet het Mixtream-profiel hebben: een beetje alternatief, goed klinkend maar toch ook toegankelijk voor een breed publiek.

Rommelig
Blue-Screen is een band die voldoet aan het Mixtream-profiel. Funk met regelmatig een flinke vleug rock. Energieke band, kan swingen en grooven, en soms ook niet. Bassist en zanger Wander staat wat beteuterd in de leegstromende zaal van Kompleks, jas aan, basgitaarkoffer in de hand. “Het ging vanavond niet echt lekker nee, het was wat rommelig.” Daar is weinig tegenin te brengen. In de voorrondes overtuigde Blue-Screen door vrolijke lichtvoetigheid en rust in de nummers. Frappant is dat juist in de voorronde een van de gitaristen door ziekte verstek moest laten gaan. In de finale met de volledige bezetting speelt de band andere nummers, ruiger, wilder, ze raken alleen te weinig de juiste snaar bij het publiek. Jammer, want het is wel een band voor op een festival.

Deze finale-avond telt twee jonge bands die nog wel een behoorlijke ontwikkeling moeten en ook kunnen doormaken om ook bij de jury hoog te scoren. Famous Crap en The Killing Influence of Red Lips zijn in de voorrondes door het publiek gekozen en mogen meedoen in de finale gekozen. Twee jonge bands met toevallig ook in beide gevallen een zangeres, gitarist, basist(e) en drummer als bezetting.

Jong, maar niet onbezorgd. Tenminste, zo lijkt het als de bands op het podium staan. Alsof ze heel wat te verliezen hebben, angstig soms, muzikanten in zichzelf gekeerd. Ga los, je hebt nog niets te verliezen, geniet nu er nog weinig van je verwacht wordt. Beide bands herbergen talenten. Hier gaat nog wel wat moois uitkomen. Famous Crap zien we terug op het kleine podium op Mixtream. Zij hebben de meeste aanhang naar Kompleks weten te krijgen.

Grote winnaar
De grote winnaar van de finale is Spine Echo. Op deze avond was het snel duidelijk. De alternatieve rock van Spine Echo staat als een huis. Rete straks, zeer goed op elkaar ingespeelde muzikanten, goede instrumentbeheersing en veel dynamiek.

Aanmerkingen? Jazeker, zanger/gitarist Leon ziet eruit als een rockidool, maar op het podium is het nog een verlegen knaapje. Tussen de nummers door dan natuurlijk. Met zijn expressie en overtuiging zit het wel goed. Omdat het muzikaal goed voor elkaar is, kan de volgende stap gezet worden: Het publiek voor je winnen. Begin bij de vrouwen, dat moet zeker lukken. We gaan zien of ze deze stap de komende maanden kunnen gaan maken. Spine Echo zien we terug op Mixtream, 28 augustus, het Rosarium in Heerhugowaard.

Gezien: finale bandcontest Mixtream
Kompleks, Heerhugowaard, 21 mei 2010