Punk in al zijn facetten in het Patronaat

De Aanslag en Sweet Empire ondersteunen Sellfish bij cd-presentatie

tekst: David Ruijgvoorn - foto's: Ary-Jan de Witte ,

3VOOR12/Noord-Holland was aanwezig bij het releasefeestje van Haarlems bekendste punkers Sellfish. De cd-presentatie vond plaats in de kleine zaal van het Patronaat in Haarlem. Het punkkwartet werd deze avond bijgestaan door twee andere bands, namelijk De Aanslag en Sweet Empire.

De Aanslag en Sweet Empire ondersteunen Sellfish bij cd-presentatie

Het draait niet enkel om de cd-presentatie van Sellfish, deze vrijdagavond in het Patronaat. De opmaat van formaat wordt verzorgd door twee andere punkbands uit de regio: De Aanslag en Sweet Empire.

Als De Aanslag begint is het niet heel druk, maar naar gelang het optreden vordert weten de Haarlemmers toch nog de nodige bezoekers vanuit de gang de zaal in te lokken. Korte krachtige nummers met uitgesproken standpunten, dat kenmerkt de punk van De Aanslag, en is o zo kenmerkend ook voor het genre. Het viertal wijkt bijna niet van de gebaande paden, behalve bij hun laatste nummer, dat lekker smerig bluesy is.

Anti

Gelukkig voor de aanwezigen in de zaal verklaart zanger Ivo tussen de nummers door de strekking van het dan volgende liedje. Erg stijlbewust, en de band lijkt soms zelf ook in te zien dat bij zoveel anti-Wilders, anti-geloof en anti-establishment er ook een beetje humor aan toegevoegd moet worden. De ene keer tonen de punkers zich enorm serieus, de andere keer nemen ze zichzelf op de hak ("waar kunnen we nog meer een nummer over maken?"). Na een half uurtje en een ruim dozijn aan nummers verder verlaten de jongens het podium, het publiek achterlatend dat nou nog steeds niet weet of het serieus bedoeld is of dat het een gimmick betreft.

Veel tijd om bij te komen krijgt het publiek vanavond niet, want Sweet Empire staat in de aanslag om het publiek nog verder op te warmen. Met een house-intro waar ineens de gitaar doorheen beukt is het publiek meteen weer bij de les. Waar De Aanslag voor de harde punkvariant kiest, is Sweet Empire wat meer melodieus. De zang klinkt erg goed in het geheel en de beetje poppy maar ruige sound van de band komt goed over. Ze krijgen het publiek dan ook lekker in beweging, en dan niet alleen richting de bar.

Dan is het aan Sellfish om te laten zien dat ook zij nog weten hoe het moet. Bij de band is duidelijk veel ervaring aanwezig , dat is te horen in de nummers en te zien aan de performace. Het is bemoedigend om te constateren dat de kleine zaal bijna helemaal vol staat en dat veel mensen in het publiek ook lekker meezingen. Zoals bijvoorbeeld bij The American Dream en Animals.

Oude bassisten
Het is een bekend vaatje waaruit getapt wordt, maar het is wel materiaal van hoge kwaliteit. Veel nummers van vanavond staan op hun nieuwe plaat (Major League Punkrock), die bestaat uit 14 geremasterde tracks. Hoewel deze vanavond gepresenteerd wordt, worden er ook nieuwe songs gespeeld. Het plezier spat ervan af. Tussentijds worden er enkele anekdote's verteld uit het verleden van de band. Over oude bassisten die het volgende nummer vast nog wel kunnen spelen.

Zanger Wim vertelt vrij weinig over de strekking van de nummers, maar volgt wel het voorbeeld van De Aanslag met het statement Brains On Bleach, dat verder weinig uitleg nodig heeft. De band heeft veel vrienden en fans in Haarlem, en die kunnen vanavond weer ouderwets genieten van 'hun' Sellfish.

Gezien: Sellfish, Sweet Empire, De Aanslag
Patronaat (kleine zaal), 28 mei 2010