Ook in voorronde Rob Acda Award ligt de lat hoog

Keur aan interessante optredens tijdens derde kwalificatieronde

tekst: David Ruijgvoorn - foto's: David Ruijgvoorn en Maikel Beers ,

Palalalaka heeft zich vrijdagavond in het Patronaat verzekerd van een finaleplek voor de Rob Acda Award. De band schreef de derde voorronde van de Haarlemse muziekcompetitie op zijn naam. Ook The Treets maken nog een kans op plaats in de finale, want zij werden tweede, oftewel verkozen tot 'runner-up'.

Keur aan interessante optredens tijdens derde kwalificatieronde

De derde voorronde is er wederom een die bol staat van talent, originaliteit en bovenal kwaliteit. Bandcompetitie De Rob Acda Award is erom bekend de lat hoog te hebben liggen. En daar is de de voorronde van afgelopen vrijdag zeker een voorbeeld van.

WeCookWithFire mag de avond beginnen, en dat is altijd lastig. De funkband doet zeker zijn best - vooral voorman Gunter toont zich erg enthousiast - maar de vroege aanwezigen in het Patronaat gaan daar bepaald niet in mee. En terwijl de aanstekers door de band uitgedeeld worden, zijn het alleen de muzikanten zelf die vlammen.

Degenen die een nieuwe poging mogen wagen zijn de punkrockers van Fiona Fall. De jonge band heeft een zwik fans meegebracht wat de sfeer erg ten goede komt. Er wordt gesprongen en gedanst, en de energie is duidelijk voelbaar. Punkrock is ook tijdloos, dat blijkt ook vanavond weer.

Vervolgens komen The Treets op, geheel in stijl met matchende schoenen en gitaarkabels. Hun voorkomen is tot in de puntjes verzorgd, zowel qua styling als qua sound. Aanstekelijke sixtiesbeat gemixt met hedendaagse rock 'n' roll. The Treets weten hoe je een strakke rockshow neerzet.

NJ Turnpike tapt hierna uit een heel ander vaatje. De vuige grungerock van het viertal heeft een overdonderend effect. Er wordt gas gegeven, en niet meer geremd. Alsof Kurt weer is opgestaan, zo brengt NJ Turnpike de muziek die begin jaren negintig zo populair was. De stem van Ralev en de sound van de band passen perfect bij elkaar.

Lost Men Of Palau knalt er ook op los, maar dan op iets vrolijkere wijze. Hoewel, de band gaat los en het publiek iets minder. De energie spat ervanaf, net zoals de lol van het spelen. Zelfverzekerd stapt zanger Sietse het podium rond, in zijn zelfgeschilderde Lost Men Of Palau-shirt. Het publiek weet nog steeds niet waar Palau nu ligt, maar deze Lost Men hoeven niet ver meer te zoeken.

Palalalaka, de afsluitende band, beweert Ierse toverdrank gedronken te hebben. Dat lijkt bijna waar te zijn. Hun muziek klinkt opvallend divers en vol van verschillende invloeden. Experimenteel en toch ook voluit rockend. De band is een beetje vreemd maar wel lekker. Kennelijk dacht de jury daar net zo over, want zij benoemde Palalalaka een half uur na het optreden tot winnaar van de avond. Zij gunde The Treets een tweede kans om een finaleplek te winnen, door dit viertal als runner-up te verkiezen.

Gezien: Rob Acda Award (derde voorronde)
Patronaat (kleine zaal), Haarlem, 15 januari 2009