Miss Capital-D via Kunstbende naar Mysteryland

18-jarige West-Friese dj stond plots naast Lucien Foort

tekst: Maikel Ineke - foto's: Armand Hoogland ,

Binnenkort vindt er in Alkmaar en Zaandam een voorronde van de Kunstbende plaats. Deze wedstrijd voor jong cultureel talent luidde vorig jaar de doorbraak van Miss Capital-D in. De nog maar 18-jarige Noord-Hollandse dj won de landelijke finale en draaide vervolgens op Mysteryland en Extrema Outdoor. "Ik denk dat het er vooral mee te maken heeft dat ik een eigen stijl heb."

18-jarige West-Friese dj stond plots naast Lucien Foort

Ze is een opvallende verschijning in de doorgaans door mannen gedomineerde dancewereld: Miss Capital-D uit Bovenkarspel. Maar meer nog dan met het feit dat ze een vrouw is, baart ze opzien met haar leeftijd. Op haar 18e draaide Debbie Rood, zoals ze buiten de dj-booth heet, op Mysteryland en Extrema Outdoor. Hoe krijg je dat als jonge West-Friese meid voor elkaar?

Unieke sound
De sleutel tot succes was de Kunstbende, de landelijke wedstrijd voor jong cultureel talent. Miss Capital-D was in 2009 de beste in de categorie ‘dj’. “Het was niet de eerste wedstrijd waar ik aan meedeed”, vertelt ze. “Ik had eerder al meegedaan aan een contest van Slam FM voor alleen vrouwelijke dj’s. Toen werd ik tweede. Voorafgaand aan de Kunstbende had ik niet extra hoge verwachtingen. Maar tijdens de provinciale voorronde merkte ik wel al snel dat ik een unieke sound had vergeleken met de andere deelnemers.”

Dat was ook de jury opgevallen. Miss Capital-D werd niet alleen verkozen tot beste dj van Noord-Holland, maar na de finale in de Melkweg ook tot beste dj van Nederland. “Ik denk dat het er vooral mee te maken heeft dat ik een eigen stijl heb. Die valt te typeren als een mengeling van minimal, electro en house. Ik heb daar op een gegeven moment duidelijk voor gekozen. Dat was overigens mede op aanraden van mijn vader. Die heeft ook in het dj-wereldje gezeten.”

Dj-wereldje
De winst in de Kunstbende opende tal van deuren, of liever gezegd: festivalpoorten. Want Miss Capital-D werd afgelopen zomer uitgenodigd om te draaien op grote festivals als Mysteryland en Extrema Outdoor. “Ik werd direct geaccepteerd in het wereldje, ondanks mijn jonge leeftijd. Lucien Foort bijvoorbeeld. Aanvankelijk keek ik toch vooral erg op tegen zo’n grote artiest, maar na onze ontmoeting heb ik goed contact met hem. Je wisselt ervaringen uit met bekende dj’s, en dat maakt het voor mij allemaal erg leerzaam.”

Met andere woorden: 2009 was in alle opzichten een uitermate succesvol jaar voor Miss Capital-D. Hoe moet zij dat in 2010 nog overtreffen? “Ik wil mij meer gaan toeleggen op producen, het zelf componeren van nummers. Dat immers de manier om grotere naamsbekendheid te krijgen.” En of ze nog een tip heeft voor de Noord-Hollandse Kunstbende-deelnemers die komende voorronden hun kunsten mogen vertonen? “Wees uniek, ontwikkel een eigen stijl. Dan val je het snelste op.”

Er vinden nog twee voorrondes in de categorie 'dj' van de Kunstbende in Noord-Holland plaats. De eerste is op vrijdag 29 februari in De Kade in Zaandam. De tweede is op vrijdag 12 februari in Victorie in Alkmaar. De toegang is beide avonden gratis. Eerder deze maand vond er al een dj-voorronde plaats in Downtown in Amstelveen. Voor meer informatie zie: www.kunstbendenoordholland.nl.