Geen Lowlands, maar Noorderslag in Noord-Holland

Vrijplaats #60

tekst: Sanne de Koning ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Vandaag is het woord aan Sanne de Koning, redacteur van 3VOOR12/Noord-Holland. Over Groningen, Indian Summer Festival en de radio.

Vrijplaats #60

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12.

Je kwam er afgelopen weekend bijna niet onderuit, Eurosonic/Noorderslag in Groningen. En terecht, want ik vind Noorderslag een fantastisch initiatief: Alleen maar goede bandjes uit ons eigen land!

Daarom was ik het ook niet helemaal eens met wat André Hoogeboom afgelopen week in Vrijplaats #59 schreef. Hij deed een voorspelling van hoe 2010 eruit zou komen te zien en schreef over het Indian Summer Festival: ‘Het Lowlands van Noord-Holland brak alle records in toeschouwersaantallen, omdat directeur Marco Kuiper erin was geslaagd het evenement een internationaal karakter te geven.’

Nu weet ik natuurlijk niet hoe letterlijk hij dat bedoelde, maar voor mij betekent Lowlands, naast muziek ook veel andere activiteiten als toneel, films, maar vooral heel veel buitenlandse bands. En dat is toch juist wat we niet willen? We willen juist meer aandacht voor onze eigen muziek, alle talenten uit Noord-Holland!

Sinds december hebben we met 3VOOR12/Noord-Holland onze eigen radioshow, Radio 3VOOR12NH, op RTV Alkmaar, waar we die talenten allemaal aandacht geven. Immers, schrijven over muziek is erg leuk, maar die muziek vervolgens draaien maakt het natuurlijk helemaal af.

En na anderhalve maand hebben we al zo ontzettend veel goede talenten gehoord. Natuurlijk zijn we ontzettend trots op de doorbraakv an ‘onze’ superband The La La Lies en op Tim Knol uit Hoorn, maar wat te denken van de singer=songwriter Gerhardt die fantastische liedjes maakt, de rock ’n roll-bands The Treets, Pilot Paco of Lost_Men_Of_Palau.

We don’t need another Lowlands, we willen onze eigen Noorderslag in Noord-Holland! Alle aandacht op onze eigen toppers! Het is doodzonde dat kleine festivals als het Visbak festival door gebrek aan geld dit jaar niet door kan gaan. Het grootste probleem is dat onze provincie zo groot is, dat het moeilijk is om alles te kunnen overzien, maar laten we dan niet de Noord-Hollandse muziek dan maar wegwuiven, om voor de internationale muziek te kiezen.

Laten we afspreken dat we het komende jaar zoveel mogelijk ons best doen om alle mooie muziek uit onze eigen regio zo goed mogelijk in kaart te brengen, wie weet kunnen wij dan straks drie dagen lang een fantastisch festival organiseren in Noord-Holland, op allerlei mooie locaties en daarmee 30.000 bezoekers binnen halen!