Popsport helpt waar nodig

Zes piepjonge bands tonen in Alkmaar wat zij geleerd hebben

tekst: Maikel Ineke ,

Noord-Holland maakt kennis met Popsport. Het educatieve project voor jong muzikaal talent is voor het eerst actief in onze provincie. Afgelopen zaterdag was in poppodium Victorie de ontknoping van een leertraject voor zes beginnende Noord-Hollandse bands.

Zes piepjonge bands tonen in Alkmaar wat zij geleerd hebben

De vier jonge meiden van Dakota belichamen misschien nog wel het meest de essentie van Popsport. Tijdens het Wildcardfestival van NH-Pop Live, nog geen maand geleden, bezweken de tieners onder de druk. Vooral vanwege technische problemen veranderde hun eerste echt belangrijke optreden in een kleine nachtmerrie en vloeiden er backstage tranen. Maar nu, tijdens de regiofinale van Popsport in Victorie, toont het Noord-Hollandse kwartet zich zelfverzekerd en zelfs indrukwekkend.

Grote stappen
Met name de afsluitende song Alibi hakt erin. Het zeker 300-koppige publiek, vooral familie en vrienden van de zes finalisten, is doodstil en wordt zichtbaar geraakt door het subtiele en gevoelige nummer van Dakota. De band laat overduidelijk zien grote stappen te hebben gezet in zeer korte tijd. Niet voor niets wordt Dakota aan het einde van de middag tot een van de twee winnaars gekroond. De andere deelnemer die deze eer ten deel valt is Lazy Generation. Beide bands vertegenwoordigen de Noord-Hollandse eer tijdens de landelijke finale van Popsport op 9 mei in Vlissingen.

Het is de eerste keer dat onze provincie in Popsport vertegenwoordigd is. Marit van der Hoek heeft zich afgelopen maanden bezig gehouden met het opzetten van de Noord-Hollandse Popsport-tak. “Deze finale is een groot succes. We hebben een volle zaal en de sfeer is mede dankzij presentator Bas Barnasconi (Van Katoen, red.) fantastisch.” De zes korte optredens geven volgens Van der Hoek de essentie van Popsport goed weer. “We organiseren geen klassieke bandwedstrijd. Ons doel is niet om de beste band te vinden, maar om de deelnemende jonge muzikanten zoveel mogelijk bij te brengen. De twee bands die onze adviezen het beste oppakken, proberen we richting de landelijke finale verder te helpen.”

Workshops
De zes bands die zaterdagmiddag in Victorie optreden, hebben een intensief begeleidingstraject achter de rug. “We hebben workshops georganiseerd die werden geleid door professionals uit de popwereld. Zo is ook Barnasconi met de muzikanten in de weer geweest. Daarnaast hebben zij al eens in besloten kring voor de jury opgetreden. Het is mooi om nu te zien dat ze ook echt aan de slag zijn gegaan met de opbouwende kritiek die zij toen hebben gekregen. Er is in korte tijd ontzettend veel gebeurd. De meeste bands die hier spelen zijn pas bij aanvang van het traject echt gevormd.”

Van der Hoek heeft de middelbare scholen in Noord-Holland aangeschreven om geschikte kandidaten voor Popsport te vinden. “Uiteindelijk ben ik via docenten Culturele en Kunstzinnige Vorming bij deze zes bands gekomen. De enige band die al wat langer professioneel actief was, is Lucky Luke Strikes Back.” Dat juist deze aanstormende band - die eerder al Popmania en de Slag om Hoogwoud op zijn naam schreef - niet de winnaar van de middag wordt, zegt veel over Popsport. Het wil zich vooral bezighouden met jonge muzikanten die weliswaar talentvol maar ook nog enigszins hulpbehoevend zijn.