#Kompleks

Vrijplaats #63

tekst: Chris Dekker ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Vandaag is het woord aan Chris Dekker, redacteur van 3VOOR12/Noord-Holland. Over nieuwe technieken, 140 tekens en gedachten lezen.

Vrijplaats #63

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12.

Langzaam maar zeker nestelen nieuwe technieken zich in maatschappij en  muziekwereld. Vroeger googlede ik wel eens mensen, maar het is makkelijker om een nieuwe collega of stagiair even te Hyven. De laatste maanden worden we blootgesteld aan het fenomeen Twitter en de daarbij horende tweetende politici, muzikanten of gewoon je vrienden. In maximaal 140 tekens meld je wat je doet, je mening over wat er op tv is of gewoon wat er in je opkomt. Onder elkaar zie je dus alle hersenspinsels van iedereen die jij hebt toegevoegd op Twitter.

Op hét festival voor nieuwe bands, Eurosonic/Noorderslag, waren de eerste tekenen zichtbaar dat Twitter niet meer weg te denken is. Op grote digitale borden in Groningen waren alle tweets, zoals de berichtjes heten, zichtbaar die de code '#esns2010' bevatten. Lopend door de stad las je bijvoorbeeld dat 'Delorentos heel vet zijn #esns2010' of dat 'Paul Weller is gesignaleerd #esns2010'. Handig zo'n filter. Op je eigen telefoon zag je bij welke bands jouw vrienden stonden.

Ook op Noorderslag, de avond met Nederlandse bands, was dit laatste handig. Voor de overvolle zaal bij Benjamin Herman las ik de tweets van vrienden over hoe briljant de goedgeklede saxofonist was. Bij Diggy Dex was half muziekmakend, –schrijvend en -boekend Alkmaar en Heerhugowaard aanwezig om te zien hoe de Waardse begeleidingsband van de rapper het deed. Mijn 'Ik ben hartstikke trots op mijn oude drummer en vriend Nathan' werd al snel geretweet door mensen van Victorie, 3VOOR12/Noord-Holland en VJ VideoCad. Het was een beetje als gedachten lezen. Op mijn schermpje zag ik de meningen van alle bekenden om me heen. Het zijn maar 140 tekens, maar toch beleefde in het festival intenser.

Hoe zou Twitter zich verder ontwikkelen? Wordt het een standaard? Hangen er straks in Kompleks borden waarop we alle tweets zien met '#Kompleks' in de tekst? 'Eye Of The Hurricane rockt nu vet hard #Kompleks'. 'Die gast met dat petje die altijd stukjes schrijft voor 3VOOR12 en de krant is er ook weer #Kompleks'? Nieuwe digitale technieken. Je kan makkelijk zonder, maar soms maken ze het leven net iets leuker.