I Got You Babe en Red Red Wine

Vrijplaats #62

tekst: André Hoogeboom ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Vandaag is het woord aan André Hoogeboom, redacteur van de Alkmaarsche Courant. Over een jubileum, een verrassende naam en een verrassend grote aanhang.

Vrijplaats #62

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Wekelijks in de papieren krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12.

De namen gonsden al boven de arena. Welke grote internationale band zou Marco Kuiper de directeur van het Indian Summer festival naar Langedijk halen om de viering van het tienjarig bestaan luister bij te zetten. Werd het Status Quo, of zelfs Metallica, of misschien wel Madness, Aerosmith (Noord-Holland houdt van hard). Mijn voorkeur zou uitgaan naar Madness. Een superfeestband. Oud, maar nog lang niet versleten. Verandert frontstage gegarandeerd in een dansende feestende massa. Maar nee, het werd UB40.

Tja, niet de meest voor de hand liggende keuze. Deze UB40 is een andere UB40 dan in de eighties, want zanger en oprichter Ali Campbell is vertrokken en vervangen door zijn broer. Nou ja, ze lijken op elkaar, qua stem en uiterlijk. Maar toch, niet de oorspronkelijke bezetting.

Dan ga je wat rondbazuinen en wat netwerken en plots blijkt dat UB40 nog altijd razendpopulair is. Bij de jeugd! Sinds bekend is dat UB40 op Indian Summer komt klinken de ska-achtige reggae tonen vanuit de zolderkamer van mijn zoon van zestien. Z’n hele vriendenclub is bezig manieren te vinden om erbij te kunnen zijn. De meeste zijn nog geen achttien, dus mogen nog niet naar binnen.

Het is frappant. Want tja, je mag dan wel niet generaliseren, maar de jeugd is weer helemaal in de greep van de reggae. Bob Marley zou dit jaar 65 geworden zijn, is al tien jaar hartstikke dood, maar zijn muziek is nog springlevend. En niet bij vijftigers, veertigers, of dertigers, nee, bij tieners! Dat geldt ook voor de muziek van UB40. Of Red Red Wine, of Kingston Town, of Can’t Help Falling In Love With You nu door Ali Campbell of broer Robin wordt uitgevoerd zal de liefhebbers van het genre verder worst wezen.

En het is weer eens wat anders, reggae op Indian Summer. Het past ook wel bij elkaar. Qua sfeer. Langzaam bewegend op het ritme van I Got You Babe het festivalterrein dansend verlaten. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen.