The Cosmic Carnival en our Minor fall bundelen krachten

Een avond kippenvel en sterke nummers in Cayen

Tekst: Chris Dekker, foto's: Maikel Beers ,

Twee goede, maar nog redelijke onbekend bands spelen deze avond in Cayen, Enkhuizen. De meest geboekte band ooit bij de Popronde, The Cosmic Carnaval en our Minor fall die voor de bandlidwisseling nog Lucky Luke Strikes Back heette, rocken de avond vol.

Een avond kippenvel en sterke nummers in Cayen

Cayen is misschien wel de perfecte Noord-Hollandse popzaal. Het is gelegen in het centrum van Enkhuizen, parkeren is makkelijk, de zaal is lekker compact en sfeervol, en het geluid is bijna altijd top. Programmeur Jochem Hoven durft avontuurlijk te programmeren, maar helaas wordt hij daarvoor ook wel eens onterecht gestraft. De twee mooie, maar nog relatief onbekende bands van vanavond verdienden meer publiek dan de enkele tientallen bezoekers die kwamen opdagen.

Ruim een jaar geleden won het Waardse Lucky Luke Strikes Back met zijn allereerste optreden de bandwedstrijd Popmania en trad daarmee in de voetsporen van The Shavers, The Electric Jets en MeloManics. Het jaar erna was roerig. De band trad veel op en deed mee aan diverse coachingstrajecten. Toen het trio afgelopen september als pauzeact op diezelfde wedstrijd optrad, heette het our Minor fall, het was een pianist armer en een cellist rijker.
Zanger/gitarist Luke de Jong is met zijn strakke gitaarspel de éénmansritmesectie van de band. Violiste Eva Lammers en cellist Daan Spanjaardt hebben alle ruimte voor prachtige melodieuze soundscapes en spaarzame solo's. Deze solo's van Eva zijn kippenvelveroorzakend mooi en geven de band iets unieks. Om met een Tröckener Kecks-album te spreken: Meer! Meer! Meer!

Met zijn charmant-onvaste stem past Luke mooi in het rijtje van karakterzangers, met bovenaan Neil Young en, dichterbij huis, Tim Knol. Daan doet backing vocals en Eva doet dat, vergeleken met Popmania, al weer veel meer. Hier en daar wringt het een klein beetje, maar als Eva met een tweede stem onder de hoge, heldere Luke duikt, klopt het plaatje helemaal.
Voor de laatste nummers doet 'Electric Jet' Alex mee. Zijn eigen band neemt voor onbepaalde tijd pauze om een en ander op een rijtje te zetten, maar vanavond mengen zijn melodieuze licks mooi in het totaalgeluid van our Minor fall. In slechts anderhalf jaar heeft het trio een hoop bereikt. In deze bezetting heeft de band relatief kortgeleden een doorstart gemaakt en het verbaast dan ook niet dat de band nog wat zoekende is. De fundatie staat, de band heeft een mooi en eigen geluid gevonden en de liedjes zijn goed. Wat rest is een beetje lef, veel optreden en tijd. our Minor fall is een unieke band en er staat een mooie toekomst te wachten.

In 2009 won The Cosmic Carnival De Grote Prijs van Nederland en de band was met 21 optredens de meest geboekte band ooit bij de Popronde. Qua stijl en geluid zijn de Rotterdammers te vergelijken met The Band: spaarzame basloopjes worden gecombineerd met soulvolle drums. Felle Telecaster-licks mengen mooi met incidentele solo's. Dan is er de fantastische meerstemmige samenzang van bijna alle leden, en de toetsenist wisselt af tussen kraakheldere elektrische piano, gierende Hammond en zo nu en dan mondharmonica. De vergelijking met The Band gaat deels mank, want zanger/gitarist Nicolas Schuit heeft geheel zijn eigen sound, Marlies Kroon voegt prachtige tweede stemmen toe en we horen invloeden van Britse sixties bands en zelfs wat reggae. Als we dan toch een vergelijking moéten maken, dan komen The Bees in de buurt. The Cosmic Carnival heeft in de eerste plaats erg goede, catchy liedjes met mooie structuren. Dit alles wordt gebracht met een ongelooflijke strakheid, die eerder makkelijk dan geforceerd aandoet, dynamiek en spelplezier. In de zomer van 2011 verschijnt het debuutalbum. Koop het en ga deze band live zien. That's an order.