Stare of Displeasure wint voorronde Til Trofee

Jury kiest voor IJmondse hardcore-metalband

tekst en foto's: Denise Diemeer ,

De strijd om de wildcard van de Rob Acda Award is begonnen. De in totaal negen bands, die net niet goed genoeg waren in de demoselectie, krijgen de kans zichzelf te bewijzen. Dit keer niet op het podium van jongerencentrum de Til, maar in Flinty’s in Haarlem.

Jury kiest voor IJmondse hardcore-metalband

Op 26 november 2010 is de opkomst in Flinty’s helaas wat minder dan tijdens de voorgaande voorronde, maar dat doet geen afbreuk aan de gezelligheid. Buiten is er een vuurkorf aangestoken en binnen hangt zoals altijd een intieme sfeer. 'De kroeg' staat vanavond weer in het teken van de Til Trofee. Vorige keer zagen wij Colt Nevada de eerste voorronde winnen. Nu strijden Peer & The Oblivion, Die for the Purpose of Living en Stare of Displeasure om een plaats in de finale in de tweede voorronde.

Veel oefenen
Door omstandigheden kan de helft van het duo Peer & The Oblivion helaas niet aanwezig zijn en wordt de avond dapper en op een grappige manier geopend door slechts één van hen. In eerste instantie lijkt het een typische singer/songwriter-act te worden, maar de verschillende gitaareffecten zorgen voor een hoger rock-gehalte. Zijn speel- en zangtechniek komen over als erg onervaren, maar door zelf in de lach te schieten lijkt het bij de act te horen. Het oordeel van de jury over Peer & The Oblivion: 'Origineel. Probeer structuur te brengen in de nummers en blijf vooral oefenen, veel oefenen.

Complex
Als Die for the Purpose of Living het podium betreedt is de rustige sfeer van eerder deze avond over. De metal van dit viertal is een stijl die niet vaak voorkomt. Het bevat veel tempowisselingen en complexe stukken. De band maakt het zichzelf niet makkelijk en heeft aardig wat moeite om het geheel strak te houden. De presentatie is goed. Zanger Twan Plönes probeert het publiek echt mee te krijgen. Over Die for the purpose of Living zegt de jury: 'Het is duidelijk dat deze band veel potentie heeft. Probeer het strakker te krijgen en geef duidelijk aan waar de nummers heen gaan. Ga vooral door met het ontwikkelen binnen jullie genre.'


De derde en laatste band van de avond is Stare of Displeasure. Pas na de aankondiging verschijnt de zangeres op podium en kan de show beginnen. De hardcore-metal is wat het moet wezen, lekker zwaar en langzaam, maar mist wel wat variatie. Daarnaast is er weinig contact met publiek. Zangeres Poffie staat zelfs grotendeels van de tijd met haar rug naar het publiek toe. Stare of Displeasure weet de jury niettemin te overtuigen en wint deze voorronde. Op 17 december 2010 speelt deze band in de finale. Het oordeel van de jury: 'De bassist en drummer doen wat ze moeten doen. Werk wel aan de presentatie. Vooral de zangeres lijkt het weinig te boeien.'

De volgende voorronde vindt plaats op vrijdag 10 december 2010. Dan strijden de laatste drie bands uit de selectie om de laatste plaats in de finale.