Rob Acda Award: Spottswoode

Een deelnemer voorgesteld

Interview: Sanne de Koning ,

De Rob Acda Award, een eerbetoon aan de overleden Rob Acda, wordt dit jaar voor de zestiende keer georganiseerd. Sinds 12 november strijden veelbelovende muzikanten uit Haarlem en omstreken in het Patronaat om een felbegeerde plaats in de finale, die op 8 april plaatsvindt. 3VOOR12/Noord-Holland stelt de deelnemers aan je voor. Deze keer: Spottswoode.

Een deelnemer voorgesteld

Wie zijn jullie?
'Spottswoode, een Haarlemse band van gemiddeld 17 (!) jaar.'

Hoe groot is jullie band, wie speelt wat?
"Wij zijn een vijfmans formatie: Stijn van Rijsbergen - Leadzang/gitaar, Kas Lambers - Gitaar/backingvox, Sem van de Crommert - Toetsen/backingvox, Dennis Out - Bas en Sam Peeperkorn - Drums."

Hoe lang zijn jullie bij elkaar?
"We zijn nog maar een paar maanden bij elkaar in complete formatie.
Het begon als een zijproject van Kas en Stijn naast onze toenmalige 'hoofdband', waarin Stijn nog drumde.
Stijn was ondertussen begonnen met gitaar-, bas- en pianospelen en liedjes schrijven. Hier zijn in zijn studio demo's van gemaakt.
Dit liep aardig en er werd besloten om er een hele band van te maken. Sem werd in maart aangetrokken als toetsenist, Sam in mei als drummer en Dennis in juni als bassist. Toen kon het grote repeteren beginnen."

Hoe omschrijven jullie de muziek?
"Het is voor ons een verhaal met twee kanten. Aan de ene kant hebben we veel poppy nummers, met veel koortjes. Fifth Wheel is een goed voorbeeld van zo'n nummer. Het is heel uplifting.
Daar tegenover staat onze ruigere, bijna grunge-achtige kant, met nummers als Screaming At A Wall. Het is in beide persoonlijkheden van de band wel altijd belangrijk dat de nummers melodisch sterk zijn."

Wie zijn jullie grootste invloeden?
"Dat zijn er echt heel erg veel, en dat verschilt ook nog eens per bandlid, laat staan dat alle invloeden ook daadwerkelijk te horen zijn.
Kas en Dennis zitten iets meer in de mainstream rock- en popkant, Sem en Sam houden meer van echte metal, en Stijn valt er een beetje tussenin. De grootste invloeden zijn echt heel moeilijk aan te wijzen, als ik naar onze muziek luister lijkt het wel precies tussen alle invloeden in te vallen. Maar John Mayer, Jeff Buckley, The Beatles, Muse en Foo Fighters zijn zo nu en dan wel echt hoorbaar.
De laatste tijd zijn we trouwens met zijn allen nogal aan het kicken op de nieuwe plaat van Alter Bridge, AB III."

Hoe zien jullie de toekomst als band?
"Aangezien we nog niet lang bij elkaar zijn, willen we eerst alle nummers arrangeren voor live-optredens.
Als je demo's maakt zonder dat je een band hebt, moet je daarna gaan uitzoeken hoe je in godsnaam alle 36 sporen live zo goed mogelijk wilt weergeven. Daarna willen we veel gaan optreden, om echt een goede liveband te worden. Of we echt professioneel in deze formatie doorgaan weet ik niet. Niet dat we dat niet willen maar echt voorspellen kan toch niet. Maar de drive om door te gaan in de muziek is er bij iedereen."

Spottswoode speelt tijdens de tweede voorronde op vrijdag 10 december in het Haarlemse Patronaat.