Heist staat nooit stil

"We kijken absoluut vooruit!"

tekst: Sanne de Koning ,

De Haarlemse band Heist heeft zijn sporen in de muziekwereld al flink verdiend, maar werkt keihard om nog veel verder te komen. 3VOOR12/Noord-Holland sprak met drummer Tim Rosman.

"We kijken absoluut vooruit!"

Optredens, een nieuwe cd, optredens, een distributiedeal en ondertussen ook nieuwe nummers schrijven: de Haarlemse band Heist staat nooit stil. We vroegen drummer Tim Rosman wat er nou precies de komende maanden allemaal op het programma staat...

Jullie gaan Noord-Holland vertegenwoordigen bij de Sena Performers POPnl award, een landelijke bandcompetitie, op 28 augustus in de Melkweg. Voel je de druk al?
"Enorm, haha. Nou ja, het is niet een echte bandwedstrijd, daar zijn we ook niet zo dol op. In elke provincie wordt er een band geselecteerd door de lokale popkoepels, en die vertegenwoordigen hun eigen provincie in een landelijke showcase-avond. Twaalf provincies en Amsterdam, dus in totaal 13 bands. Het is vooral een kans om jezelf te laten zien aan de wereld en in het bijzonder aan de programmeurs, die die avond hun favoriete bands mogen boeken. De band die de meeste boekingen krijgt, wint de award, inclusief een leuk prijzenpakket. En die boekingen mag je sowieso spelen. Hoe dan ook een leuke avond dus!"

Vorig jaar hebben jullie je debuutalbum Razorblade Lemonade uitgebracht. Klopt het dat daar binnenkort de eerste single van uit komt?
"Ja, we hebben vorig jaar november de plaat gereleast in het Patronaat en hij is officieel in dit jaar in april landelijk uitgebracht, via distributiepartner Rough Trade. En dat betekent dat je logischerwijs ook een eerste single van het album kiest. We belopen niet helemaal de officiële single-weg zoals dat vroeger ging, want fysieke singles worden gewoon niet meer verkocht. Hij wordt dus alleen digitaal uitgebracht, maar we hangen er wel een clip aan!"

Hebben jullie die clip al opgenomen?
"Een week of drie geleden hebben we hem inderdaad opgenomen, dus er wordt nu druk aan geknipt en geplakt in de montage en de post-productie. We mogen hem niet zien tot hij af is, dus het is heel spannend! Een klein tipje van de sluier: de single is het nummer Keep Me Where The Light Is, en dat gaat over waar je graag wil zijn, waar je je prettig voelt en ‘waar het licht is’. Dat komt ook heel erg terug in de clip, die gaat over iemand die het licht dus constant achterna zit."

Jullie zijn ook nog geselecteerd voor de landelijke Popronde 2010, die bands door het hele land laat optreden. Wat zijn jullie verwachtingen?
"De Popronde is vooral heel erg leuk omdat je in steden en in kleine kroegjes en cafés komt waar je normaal niet speelt. Het is dus voor ons een goede manier om jezelf meer naamsbekendheid te geven. Je speelt veel, de boekingen worden op dit moment gedaan, en er komen wekelijks nieuwe steden bij. En dat betekent veel op pad en zoveel mogelijk mensen bereiken. Als je kijkt naar eerdere edities, zie je dat een aantal bands daar toch heel snel landelijke aansluiting heeft gevonden."

Er zijn dit jaar trouwens opvallend veel Noord-Hollandse bands geselecteerd in de Popronde. Hoe vind jij dat het op dit moment gaat met de Noord-Hollandse muziekscene?
"Ik vind het moeilijk te zeggen of er nou echt een Noord-Hollandse muziekscene is. Ik weet wel wat ik leuk vind, met de meeste Noord-Hollandse bands die wij kennen gaat het heel tof onderling, maar ik weet niet of het nou echt een scene is. Je hebt natuurlijk de nationale toppers uit Haarlem, zoals The Sheer en Baskerville, waar ook onze gitarist Thijs van der Klugt in zit, die het nu heel erg goed doen. Je kan elkaar wel versterken daarin en gebruik maken van elkaars kennis en netwerk."

Hebben jullie ook al plannen voor na de Popronde of kijken jullie liever niet zo ver vooruit?

"Ja, we kijken absoluut vooruit. We zijn tussen alle drukte en hectiek in ook al nieuwe nummers aan het schrijven. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want we zijn natuurlijk een jaar of drie met Razorblade Lemonade bezig geweest. En op een gegeven moment heb je dan heel veel zin om nieuwe dingen te gaan maken en schrijven, dus we trekken ons wekelijks terug in het repetitiehok en dat gaat hartstikke goed. Het idee is dat we begin volgend jaar al de studio ingaan voor de nieuwe plaat!"

Je kunt Heist komen supporten in de Melkweg, de entree is gratis!